11 Windows 11 Privacy-instellingen om te wijzigen

0
58
Hannah Stryker/How-To Geek

Schakel voor meer privacy in Windows 11 online spraakherkenning, het volgen van advertenties, diagnostische gegevens, activiteitengeschiedenis, locatietoegang voor ongewenste apps, gedeelde ervaringen, gepersonaliseerde suggesties en OneDrive uit. Schakel vervolgens DNS via HTTPS in, schakel uw pc-account over naar een lokaal account en verwijder uw gegevens van de Microsoft-website.

Als u meer waarde hecht aan uw privacy dan wat dan ook, zijn er enkele instellingsopties die u kunt wijzigen op uw Windows 11-pc om uw gegevens voor uzelf te houden. Hier volgen enkele van de belangrijkste privacyinstellingen die u op uw computer kunt wijzigen.

Inhoudsopgave

1. Schakel online spraakherkenning uit
2. Schakel het bijhouden van advertenties in Windows 11 uit
3. Voorkom dat uw pc diagnostische gegevens naar Microsoft verzendt
4. Schakel Activiteitsgeschiedenis uit
5. Locatietoegang voor uw apps beheren
6. Schakel gedeelde ervaringen uit
7. Schakel DNS in via HTTPS
8. Schakel gepersonaliseerde suggesties uit
9. Gebruik een lokaal account in plaats van een online Microsoft-account
10. Schakel OneDrive uit
11. Verwijder uw Microsoft-accountgegevens

1. Online spraakherkenning uitschakelen

Apps die de online spraakherkenningstechnologie van Microsoft gebruiken, sturen uw spraakgegevens naar de verwerkingscentra van Microsoft. Als u dergelijke apps niet gebruikt, is het een goed idee om deze functie uit te schakelen. Houd er rekening mee dat niet alle spraakgerelateerde apps van Windows 11 afhankelijk zijn van deze technologie. De functie Spraakherkenning van Windows maakt bijvoorbeeld geen gebruik van deze online technologie.

Om de optie uit te schakelen, gaat u naar Instellingen > Privacy & Beveiliging > Spraak en schakel de optie “Online spraakherkenning” schakelen.

2. Advertentietracking van Windows 11 uitschakelen

Windows 11 kent u een unieke advertentie-ID toe wanneer u uw computer gebruikt. Met deze ID kunnen adverteerders u gepersonaliseerde advertenties aanbieden op basis van uw computergebruik. Als u deze aangepaste advertenties niet wilt, schakelt u de functie voor het bijhouden van advertenties op uw pc uit.

Open hiervoor Instellingen > Privacy & Beveiliging > Algemeen en schakel “Laat apps me gepersonaliseerde advertenties laten zien door mijn advertentie-ID te gebruiken

GERELATEERD: Afmelden voor gepersonaliseerde advertenties op elke smartphone, tablet of pc

3. Voorkomen dat uw pc diagnostische gegevens naar Microsoft verstuurt

Microsoft verzamelt gegevens van uw pc om het bedrijf te helpen zijn Windows-besturingssysteem te verbeteren, veilig te houden en ervoor te zorgen dat het werkt zoals verwacht. Daarnaast verzamelt het optionele diagnostische gegevens van uw machine, waaronder de sites die u bezoekt, hoe u toegang krijgt tot apps en functies, en verbeterde foutrapportage.

U kunt voorkomen dat uw pc die optionele gegevens verzendt naar Microsoft, en het bedrijf zegt dat uw pc even veilig blijft, zelfs als u deze extra gegevens er niet naartoe stuurt.

Om die optie aan te passen, gaat u naar Instellingen > Privacy & Beveiliging > Diagnostiek & Feedback> Diagnostische gegevens. Schakel hier 'Optionele diagnostische gegevens verzenden' uit.

< /p>

4. Activiteitsgeschiedenis uitschakelen

Activiteitengeschiedenis in Windows 11 verzamelt verschillende gegevens over u, zoals welke sites u bezoekt, de bestanden die u opent en hoe u toegang krijgt tot uw apps en functies. Hoewel deze gegevens lokaal op uw systeem worden opgeslagen, heeft Microsoft er toegang toe als u zich hebt aangemeld bij een school- of werkaccount en het bedrijf toestemming hebt gegeven om uw gegevens in te zien. Microsoft zegt dat het deze gegevens gebruikt om u gepersonaliseerde ervaringen te bieden.

Als u niet wilt dat het bedrijf die gegevens over u bekijkt, gaat u naar Instellingen > Privacy & Beveiliging > Activiteitengeschiedenis en schakel de optie “Bewaar mijn activiteitengeschiedenis op dit apparaat” keuze. Verwijder vervolgens uw reeds verzamelde gegevens door op “Wissen.”

te klikken.

GERELATEERD: Windows 10 verzendt uw activiteitengeschiedenis aan Microsoft, zelfs als u zegt dat het niet mag

5. Locatietoegang voor uw apps beheren

Niet alle apps op uw pc hebben toegang tot uw locatiegegevens nodig, maar velen vragen dit om zoveel mogelijk informatie over u te verzamelen. Gelukkig kun je dat voorkomen door locatietoegang voor die apps uit te schakelen.

Open hiervoor Instellingen > Privacy & Beveiliging > Locatie > Geef apps toegang tot uw locatie. Zoek de app waarvan u uw locatie-informatie niet wilt geven en schakel vervolgens naast de app de schakelaar uit.

De door u gekozen apps hebben geen toegang meer tot uw locatiegegevens.

GERELATEERD: Waarom Windows 10 zegt “Uw locatie is onlangs geopend”

6. Gedeelde ervaringen uitschakelen

Windows 11′ Met gedeelde ervaringen kun je een activiteit op het ene apparaat laten staan ​​en verder gaan op een ander apparaat waarop je bent aangemeld met hetzelfde Microsoft-account. Dit betekent in feite dat uw activiteitsgegevens worden verzameld door Microsoft, zodat u uw activiteit op een ander apparaat kunt hervatten.

Als u niet wilt dat dit gebeurt, gaat u naar Instellingen > Apps > Apps & Functies > Share Across Devices en kies “Uit.”

7. Schakel DNS via HTTPS in

Wanneer u toegang probeert te krijgen tot een website, vraagt ​​uw pc uw DNS-servers om die domeinnaam te vertalen naar een IP-adres. Traditioneel vond dit proces plaats op niet-versleutelde verbindingen, waardoor uw privacy in gevaar kwam.

Met DNS over HTTPS (DoH) kunt u die verzoeken versleutelen zodat externe entiteiten zoals uw ISP er geen toegang toe hebben. U moet een optie inschakelen in de app Instellingen van uw Windows 11-pc om die functie te activeren en te gebruiken, dus bekijk onze speciale gids over dat onderwerp om te leren hoe u dat moet doen.

GERELATEERD: DNS inschakelen via HTTPS op Windows 11

8. Schakel gepersonaliseerde suggesties uit

Microsoft kan de door u verzonden diagnostische gegevens gebruiken om u gepersonaliseerde advertenties, tips en aanbevelingen te bieden. Als je deze ervaringen op maat niet wilt, schakel ze dan uit.

Ga naar Instellingen > Privacy & Beveiliging > Diagnostiek & Feedback> Ervaringen op maat en zet de schakelaar uit.

9. Gebruik een lokaal account in plaats van een online Microsoft-account

Zolang u bent aangemeld bij een Microsoft-account op uw pc, bestaat de kans dat u een app of service gebruikt die uw gegevens naar het bedrijf verzendt. Om die mogelijkheden te verkleinen, kunt u overwegen een lokaal account te gebruiken in plaats van een Microsoft-account op uw pc.

U kunt uw bestaande online pc-account omzetten in een lokaal account, zodat u er geen hoeft aan te maken helemaal opnieuw en configureer het. Bekijk onze gids over dat onderwerp om te leren hoe je precies dat doet.

10. Schakel OneDrive uit

OneDrive is de cloudopslagservice van Microsoft die is gekoppeld aan Windows 11. Als je deze cloudopslagprovider niet gebruikt en je wilt daar liever niets uploaden, is dat een goed idee om de service op uw pc uit te schakelen.

We hebben een handleiding geschreven over het uitschakelen van OneDrive, dus volg de instructies daar om te leren hoe u deze app van uw pc kunt verwijderen PC.

11. Verwijder uw Microsoft-accountgegevens

Ten slotte wilt u misschien de gegevens verwijderen die Microsoft al over u heeft verzameld. Dit omvat de sites die u in Edge hebt bezocht, de plaatsen waar u bent geweest en meer. U kunt al deze gegevens zelf bekijken en kiezen welke u wilt wissen.

Om dat te doen, opent u een webbrowser op uw pc en gaat u naar de privacypagina van Microsoft. Log in op uw account als u dat nog niet heeft gedaan.

Vouw na het inloggen verschillende opties op de webpagina uit om uw gegevens in te zien en te verwijderen. Als u bijvoorbeeld de locatiegegevens wilt zien die Microsoft over u heeft, vouwt u de optie “Locatieactiviteit” tabblad. Om de gegevens op dit tabblad te wissen, klikt u op de knop “Alle locatieactiviteit wissen” optie.

Verken op dezelfde manier alle tabbladen op internet pagina om alle gegevens die Microsoft over u heeft verzameld te bekijken en te wissen.

En dat zijn enkele manieren om nog meer privé te zijn op uw Windows 11-computer. Misschien wil je verder gaan in het beschermen van je gegevens, zoals het aanpassen van de privacy-instellingen van Google, het wijzigen van de privacy-instellingen van PS5 en het bekijken van enkele belangrijke privacy-instellingen van Facebook.

LEES VOLGENDE

  • &rsaquo ; Wat is ChatGPT Plus?
  • › 1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?
  • › De leesmodus van Google Chrome is stilletjes verwijderd
  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7
  • › De Acer Predator Triton 16 gaming-laptop heeft een RTX 4070
  • › De PS3 emuleren op een Steam Deck met RPCS3