1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?

0
73
Josh Hendrickson/How-To Geek

Het verschil tussen 1080p- en 1440p-monitoren is dat de laatste iets meer dan 1,5 keer zoveel pixels heeft. Ter vergelijking: 4K-monitoren hebben 4 keer zoveel pixels als 1080p-monitoren.

4K-monitoren kunnen echter lang niet zo'n hoge vernieuwingsfrequentie bereiken als 1080p- en 1440p-monitoren. De hoogste vernieuwingsfrequentie op een 4K-monitor die we konden vinden was 165 Hz, terwijl 1440p-monitoren tot 360 Hz kunnen halen en 1080p-monitoren tot 500 Hz.

1080p-, 1440p- en 4K-monitoren hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wanneer u bepaalt welk type monitorresolutie voor u geschikt is, moet u nadenken over hoe u het gaat gebruiken. Dit is wat u moet weten.

Inhoudsopgave

1080p-monitoren : Goedkoop, snel en efficiënt
Voordelen van het gebruik van een 1080p-monitor
Nadelen van het gebruik van een 1080p-monitor
1440p-monitoren: een evenwichtige middenweg
Voordelen van het gebruik van een 1440p-monitor
Nadelen van het gebruik van een 1440p-monitor
4K-monitoren: zien er geweldig uit, maar hebben de juiste instelling nodig
Voordelen van het gebruik van een 4K-monitor
Nadelen van het gebruik van een 4K-monitor
Hoe u de juiste monitorresolutie kiest

1080p-monitoren: goedkoop, snel en efficiënt

Hannah Stryker/How-To Geek

Een 1080p-monitor heeft een resolutie van 1080 verticale pixels bij 1920 horizontale pixels. Dit is het type monitor met de laagste resolutie dat echte HD is. Tegenwoordig is dit de standaardresolutie van de meeste low-budget consumentenmonitors.

Voordelen van het gebruik van een 1080p-monitor

1080p-monitoren zijn goedkoper dan hun 1440p- en 4K-tegenhangers. Ze zijn gemakkelijker te produceren omdat ze niet zulke robuuste componenten nodig hebben als 1440p- en 4K-monitoren. Als zodanig zijn 1080p-monitoren de ideale keuze als uw portemonnee er wat leeg uitziet.

Jason Montoya/How-To Geek

Door de relatief lage resolutie kunnen 1080p-monitoren hoge verversingsfrequenties halen. Hoe minder pixels een monitor moet verwerken, hoe gemakkelijker het is om ze allemaal bij te werken met nieuwe visuele gegevens. Tegenwoordig kun je relatief gemakkelijk een 1080p-monitor vinden met verversingsfrequenties van 240 Hz (Hertz) of hoger. Alienware is zelfs begonnen met het maken van 500 Hz-monitoren met een resolutie van 1080p.

Met betrekking tot het gemak waarmee 1080p-monitoren hun werk kunnen doen, hebben ze ook niet zo'n krachtige grafische kaart nodig als je ; aan het gamen op een pc. Uw grafische kaart zou uw 1080p-monitor moeten kunnen bijhouden tijdens het gamen, zelfs op de meest intense niveaus.

Nadelen van het gebruik van een 1080p-monitor

Het grootste nadeel van het gebruik van een 1080p-monitor is dat deze beelden met hogere resoluties niet volledig nauwkeurig kan weergeven. Als u bijvoorbeeld een 4K-film op een 1080p-monitor wilt bekijken, ziet u deze alleen in 1080p.

1080p-monitoren hebben gewoon niet genoeg pixels in hun weergaven om correct 4K-media weergeven. 4K-media is bedoeld om te worden weergegeven op een monitor (of ander visueel uitvoerapparaat, zoals een 4K-projector) met een resolutie van 2160 verticale pixels en 3840 horizontale pixels. Zelfs met de beste Blu-Ray-speler zie je niet verder dan de native resolutie van je monitor.

Jordan Gloor/How-To Geek

Ja, dat klopt, de “4K” verwijst naar het horizontale aantal pixels (die naar boven zijn afgerond). Dit is het tegenovergestelde van 1080p- en 1440p-monitoren, die op de markt worden gebracht op basis van hun verticale aantal pixels – maar daarover later meer.

Je kunt de film (of wat voor soort media dan ook) nog steeds zo bekijken dat je monitor het volledige frame weergeeft, maar je verliest ongeveer de helft van de visuele kwaliteit. Wat normaal over twee pixels zou worden weergegeven, moet nu door één worden weergegeven.

1440p-monitoren: een evenwichtige middenweg

Josh Hendrickson/How-To Geek

< p>Een 1440p-monitor heeft een resolutie van 1440 verticale pixels bij 2560 horizontale pixels. Soms aangeduid als “2K” monitoren omdat hun horizontale pixeltelling in de jaren 2000 is, zijn deze monitoren de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden – vooral onder gamers. Dit type monitor heeft iets meer dan 1,5 keer meer pixels dan een 1080p-monitor.

Voordelen van het gebruik van een 1440p-monitor

De hogere pixeldichtheid kan gepaard gaan met mooiere beelden. Uw 4K-media zien er altijd beter uit op een 1440p-monitor dan op een 1080p-monitor omdat er meer pixels zijn waarmee uw monitor visuele gegevens kan weergeven.

Overigens kan de extra schermruimte ook best handig zijn ! Dit is met name het geval als u op een computer werkt en naar meerdere dingen tegelijk moet kijken, zoals het bekijken van referentiebeelden tijdens het maken van kunst of het bekijken van meerdere documenten tijdens het schrijven.

Hannah Stryker/How-To Geek

Net als 1080p-monitoren kan de 1440p-variant behoorlijk hoge vernieuwingsfrequenties bereiken. We hebben nog geen 500 Hz-varianten van 1440p-monitoren gezien, maar Asus heeft onlangs een 1440p-monitor uitgebracht met een vernieuwingsfrequentie van 360 Hz.

Nadelen van het gebruik van een 1440p-monitor

Helaas zien media met een resolutie van 1080p en lager er een beetje wazig uit op een 1440p-monitor, omdat je scherm gaten opvult. Hiermee bedoelen we dat 1080p media (of lager) bedoeld was om te worden weergegeven op een 1080p (of lager) monitor.

Wanneer u 1080p of lagere resolutie media probeert af te spelen op een 1440p monitor, zal uw monitor heeft geen gegevens voor veel van zijn pixels, dus vult het deze in met informatie van omliggende pixels wanneer het de afbeelding uitbreidt om het frame te vullen. Dit kan worden omzeild door je 1440p-monitor in te stellen op 1080p (als je die optie hebt) of door de overscan-functie in te schakelen (die de meeste moderne monitoren zouden moeten hebben).

Cameron Summerson/How-To Geek

Bovendien kunnen 1440p-monitoren nog steeds niet weergeven 4K-media in volledige kwaliteit. Het heeft hetzelfde probleem als wanneer een 1080p-monitor 4K-beelden probeert weer te geven: er zijn gewoon niet genoeg pixels om de gegevens van het 4K-videobestand nauwkeurig weer te geven. Dit laat 1440p-monitoren achter in een lastige middenzone. Dat gezegd hebbende, 4K-media zien er nog altijd mooier uit op een 1440p-monitor dan op een 1080p-monitor.

Als het op gamen aankomt, heeft je pc een betere grafische kaart nodig om een ​​1440p-monitor bij te houden dan voor een monitor van het 1080p-type. Het verschil is niet enorm, maar het extra werk dat nodig is, kan nog steeds leiden tot framedrops en vergelijkbare prestatiegerelateerde problemen.

4K-monitoren: uiterlijk Geweldig, maar heeft de juiste instellingen nodig

Josh Hendrickson/How-To Geek

Een 4K-monitor heeft een resolutie van 2160 verticale pixels bij 3840 horizontale pixels. We willen nogmaals wijzen op de misleidende marketing omdat de “4K” verwijst naar het horizontale aantal pixels van dit product in tegenstelling tot het verticale aantal pixels.

Doordat zowel de verticale als de horizontale zijden in omvang verdubbelen, hebben 4K-monitoren echter vier keer zoveel pixels als 1080p-monitoren. 1080 vermenigvuldigd met 1920 is gelijk aan 2.073.600 individuele pixels, terwijl 2160 vermenigvuldigd met 3840 gelijk is aan 8.294.400 individuele pixels. Dat zijn veel pixels!

Voordelen van het gebruik van een 4K-monitor

Zoals u waarschijnlijk al weet, kunnen 4K-monitoren 4K-media volledig en met volledige nauwkeurigheid weergeven. Je ziet elke pixel waar je voor bedoeld bent! Dit maakt het kijken naar veel van de nieuwste films en tv-programma's een echt plezierige ervaring.

Hannah Stryker/How-To Geek

Bovendien, vanwege de enorme hoeveelheid schermruimte past er tijdens het werken veel op een 4K-monitor. Eerlijk gezegd is het overdreven voor het maken van kunst en algemeen kantoorwerk, maar meer werkruimte is bijna nooit een slechte zaak.

Nadelen van het gebruik van een 4K-monitor

Een nadeel van de hoge resolutie is dat media met een lagere resolutie er ronduit afschuwelijk uitzien. 1080p-media worden meer uitgerekt dan een Mr. Fantastic-actiefiguur wanneer ze worden weergegeven op een 4K-monitor. Laat ons niet eens beginnen met het spelen van een origineel N64-spel (gemaakt voor standaarddefinitie: 480p) op een 4K-monitor: mamma mia!

Ter verduidelijking bedoelen we echter met 'uitgerekt' dat er simpelweg niet genoeg visuele informatie is in media gemaakt met een resolutie van 1080p (of lager) om elke pixel van een monitor met 4K-resolutie te vullen . Dit heeft tot gevolg dat de media meer “blokkerig” omdat bij opschaling naar 4K-resolutie het gebrek aan pixelinformatie van media met een lagere resolutie veel duidelijker wordt. Het zou op dit moment zijn alsof je Minecraft speelt.

Bovendien zijn 4K-monitoren duurder dan hun 1080p- en 1440p-tegenhangers. Er zullen hier en daar geweldige deals zijn voor 4K-monitoren, maar ze zullen nog steeds meer kosten dan de meeste monitoren met een lagere resolutie.

The Best 4K Monitors of 2023 Best 4K Monitor Gigabyte M32U Buy at Amazon Best Budget 4K Monitor Dell S2721QS Buy at Amazon Beste 4K Gaming Monitor LG C2 (42-Inch) Koop bij Amazon Beste 4K 120Hz Monitor Gigabyte AORUS FO48U Koop bij Amazon < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" /> Beste 4K 144Hz-monitor LG 27GP950-B Koop bij Amazon Beste 4K gebogen monitor Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75 Koop bij Amazon

Vanwege het enorme aantal pixels kunnen 4K-monitoren niet echt dezelfde indrukwekkende vernieuwingsfrequenties bereiken als geavanceerde 1080p- en 1440p-monitoren. Je kunt gaming-gerichte monitoren krijgen, zoals de Samsung Odyssey Neo G8, die een verversingssnelheid van 240 Hz heeft, maar dat staat ver af van monitoren zoals deze 1080p Alienware-monitor met een verversingssnelheid van 500 Hz.

Bovendien heb je, mede door de hoge pixeldichtheid, een echt krachtige grafische kaart nodig als je van plan bent een 4K-monitor te gebruiken om te gamen. Anders krijgt uw pc prestatieproblemen zoals framedrops, lag en meer.

De juiste monitorresolutie kiezen

< p>Je moet kiezen wat voor soort monitor je krijgt op basis van waar je het voor nodig hebt. Hoeveel u uit uw monitor haalt, hangt er sterk van af of u hem voor uw werk, voor uw plezier, voor beide of voor geen van beide gebruikt. Laten we u wat advies geven over hoe u dergelijke factoren kunt bepalen.

Een 1080p-monitor is het beste voor mensen met een laag budget die deze voornamelijk voor gaming willen gebruiken. Zelfs met een low-end pc kun je gebruik maken van een 1080p-monitor met een hoge verversingssnelheid voor een concurrentievoordeel in snelle multiplayer-games.

Justin Duino/How-To Geek

Een 1440p-monitor is het beste voor mensen met een gemiddeld budget die hun monitor zowel voor gamen als voor werk willen gebruiken. Hoge verversingsfrequenties kunnen bereiken zonder de zwaarst mogelijke grafische kaart nodig te hebben, is een zegen voor gamers – maar zorg ervoor dat uw pc het aankan. Ook is de toegevoegde schermruimte handig voor mensen die op een computer werken en meer dingen tegelijk op het scherm moeten passen.

Een 4K-monitor is het beste voor degenen die deze willen gebruiken om films en tv-programma's te bekijken – of als u gewoon graag een desktopmonitor met hoge resolutie gebruikt voor alles. Hoewel gamen met een 4K-monitor er heel mooi uit kan zien, moet je dat alleen doen als je een krachtige grafische kaart en pc hebt of gamet vanaf een console. De grote hoeveelheid schermruimte kan prettig zijn bij het werken op een computer, zoals bij het bewerken van afbeeldingen, maar het is een beetje overdreven, tenzij je zoiets doet als het opnieuw creëren van het plafond van de Sixtijnse Kapel.

Met de verscheidenheid aan opties die voor u beschikbaar zijn, of u nu van plan bent uw monitor te gebruiken voor gaming, werk of andere behoeften, vindt u altijd iets dat u nodig heeft. Als u niet tevreden bent met wat u krijgt, kunt u dit altijd op de een of andere manier wijzigen, zoals het overklokken van uw monitor. Veel plezier met high-definition jacht!

LEES VOLGENDE

  • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)
  • › Bezorgd over de levensduur van de batterij van de handheld gaming-pc? Koop gewoon een powerbank
  • › Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren
  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7
  • › De Acer Predator Triton 16 gaming-laptop heeft een RTX 4070
  • › Is een VPN de moeite waard om voor te betalen?