Waarom raakt slechts één neusgat verstopt?

0
64
Dean Drobot/Shutterstock.com

Allergieën zijn ellendig, en wat ze nog ellendiger maakt, is wanneer slechts één neusgat verstopt raakt. Je kunt min of meer ademen, maar niet echt, en die ene kant van je neus lijkt niet te helpen. Maar waarom gebeurt het?

Verrassing, je neus doet hier altijd een herhaling van, en het wordt de neuscyclus genoemd.

Men’s Health sprak met Rachel Roditi, MD, een otolaryngoloog, die uitlegde dat je structuren in je neus hebt die inferieure neusschelpen worden genoemd. Ze zijn belangrijk omdat ze je longen helpen beschermen door de lucht te verwarmen en te bevochtigen om uitdroging en irritatie te voorkomen. Het proces van opwarmen en bevochtigen is echter hard werken, dus om het efficiënter te maken gaat het werk meer naar een van je neusgaten dan naar het andere.

LEVOIT luchtreinigers voor thuis

Houd je lucht schoon om allergenen te verminderen.

Amazon

$ 49,99
 

Het neusgat dat wat harder werkt, laat meer bloed stromen waardoor de neusschelp zwellen, en als dat gebeurt, is er minder ruimte voor lucht. Meestal merk je dit niet, maar als je verstopt bent, gaat er meer bloed naar je neus, waardoor diezelfde neusschelp nog meer opzwelt. Daarom lijkt het alsof het ene neusgat meer verstopt zit dan het andere.

Wat je eraan kunt doen, er is niet echt een manier om slechts één neusgat te behandelen. Je moet de congestie als geheel behandelen. Je kunt de neuscyclus, die altijd plaatsvindt, niet stoppen, of je nu ziek bent of niet.

De volgende keer dat je maar één neusgat verstopt hebt, kun je het beste is om je gebruikelijke remedies tegen verkoudheid of allergieën te gebruiken en het uit te rijden.