Waarom maakt BJD geen deel uit van de Oppn-boycot van de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw?

0
58

Door woensdag aan te kondigen dat de Biju Janata Dal (BJD) de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op 28 mei zal bijwonen, te midden van een oproep tot boycot van het evenement van 19 oppositiepartijen, herhaalde de partij andermaal het beleid van haar supremo — Odisha Chief Minister Naveen Patnaik — van het handhaven van gelijke afstand tot de twee grootste partijen in het land, de BJP en het Congres, die ook de grootste rivalen van de BJD in de staat zijn.

De partijwoordvoerder en leider in de Rajya Sabha, Sasmit Patra, zei dat de BJD gelooft dat de constitutionele instellingen van het land boven elke kwestie moeten staan ​​die hun heiligheid en eer zou kunnen aantasten.

“De president van India is het hoofd van de Indiase staat. Het parlement vertegenwoordigt de 1,4 miljard inwoners van India. Beide instellingen zijn symbolen van de Indiase democratie en ontlenen hun autoriteit aan de grondwet van India. Hun gezag en aanzien moeten altijd worden gewaarborgd”, aldus Patra.

Met betrekking tot de oproep tot boycot van de 19 oppositiepartijen vanwege het besluit van premier Narendra Modi om zelf het parlementsgebouw in te huldigen terwijl hij president Droupadi Murmu “volledig buitenspel zette”, zei de BJD-woordvoerder dat dergelijke kwesties altijd later in het augustushuis kunnen worden besproken.

>

Hij zei: “Het ambt van president van India gaat de politiek te boven. Er zijn verschillende platforms, waaronder het parlement van India, waar later kan worden gedebatteerd [de president wordt niet uitgenodigd om het parlement in te wijden.”

De beslissing past in het vaak herhaalde standpunt van Patnaik om de regerende partij in het centrum niet boos te maken om ervoor te zorgen dat Odisha's eisen van de regering van de Unie soepel kunnen worden afgehandeld.

“In tegenstelling tot andere landelijke of regionale partijen koestert BJD geen landelijke ambitie. We maken ons meer zorgen over het behouden van de macht in Odisha en het werken aan de ontwikkeling van de staat en zijn mensen. In een federale structuur moeten het Centrum en de staat bij bepaalde gelegenheden samenwerken. We geloven altijd in een constructieve samenwerking met het Centrum”, aldus de BJD-leider.

Advertentie

De stand van de BJD kreeg kritiek van het congres. Ganeswar Behera, voorzitter van het congrescomité van Odisha Pradesh, vroeg hoe de gelegenheid “gedenkwaardig” wanneer de waardigheid van de hoogste autoriteit in India onbeschermd wordt. “De BJD neemt zo'n standpunt in voor beperkt wederzijds politiek gewin”, vertelde Behera aan The Indian Express.

Alle 21 BJD-parlementsleden zullen naar verwachting het evenement op 28 mei in New Delhi bijwonen. Het besluit van de partij om geen partij te kiezen voor het plan om het evenement te boycotten, krijgt betekenis gezien de recente verklaring van BJD-president en eerste minister Naveen Patnaik dat zijn partij niet zal worden maakt deel uit van een derde of oppositiefront en zal in plaats daarvan solo blijven gaan in de algemene en assembleepeilingen die gepland staan ​​in 2024.

Ondanks dat ze geen deel uitmaakte van de NDA-alliantie, heeft de BJD altijd de kant van de regering van Narendra Modi gekozen wanneer ze de cijfers nodig had om controversiële wetgevingen goed te keuren of tijdens presidentiële peilingen. Het stond ook achter de NDA over andere zaken zoals demonetisering, “chirurgische” staking en de afschaffing van Artikel 370.

Advertentie

Niet alleen de partij van Patnaik, die 12 parlementsleden heeft in de Lok Sabha en negen in de Rajya Sabha, steunde de NDA-presidentskandidaat Droupadi Murmu in juni 2022, en had ook het voortouw genomen om contact op te nemen met de oppositiepartijen, waaronder het congres, om steun te mobiliseren voor de NDA-kandidaat, die afkomstig is uit Odisha's Mayurbhanj-district.

Lees ook

Uitbreiding Karnataka-kast afgerond: 24 ministers worden vandaag beëdigd

< /figuur>Gerommel van een dangal: Worstelaars maken zich op voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

28 mei De inhuldiging van het Parlement is een uniek moment in de geschiedenis, waarom Cong…

Arvind Kejriwal klopt opnieuw op de deur van het Congres, maar ontdooit in rivaliteit totdat…

Destijds CM had het NDA-besluit om Murmu te nomineren voor de hoogste constitutionele positie van het land ook beschreven als een “trots moment” voor de mensen van Odisha.