Waarom je TikTok van je telefoon moet halen

0
64
Hannah Stryker/Review Geek

TikTok is een van de snelst groeiende sociale mediaplatforms die er zijn. Het kan heel leuk zijn. Maar het platform heeft duistere kanten die voorzichtigheid kunnen rechtvaardigen met betrekking tot hoe u met de service omgaat. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom u op de verwijderknop wilt klikken.

Inhoudsopgave

TikTok is eigenlijk spyware
Het is een verslavend tijdverdrijf
Zijn banden met de Chinese regering zijn zorgwekkend
TikTok is niet de enige
Nee, je hoeft TikTok niet te verlaten Volledig

TikTok is eigenlijk spyware

Hannah Stryker/Review Geek

Alle sociale media-apps verzamelen veel gegevens over jou om te verbeteren hun aanbevelingsalgoritmen. TikTok valt echter op door de enorme hoeveelheid gegevens die het verzamelt en verkoopt.

GERELATEERDWaarom u uw telefoon tijdens vakantie moet uitschakelen

Volgens een brancheanalyse uit 2023, uitgevoerd door internetbeveiligingsbedrijf Internet 2.0, heeft TikTok het dubbele aantal trackers in de broncode. Internet 2.0 gebruikte zijn Malcore-software om te meten hoeveel persoonlijke gegevens de populaire app voor sociale media verzamelt. TikTok behaalde een score van 63,1, terwijl de gemiddelde score in de branche 28,8 was. Instagram en Twitter behaalden daarentegen scores in het midden van de jaren dertig, en Facebook kwam onder de 20. Van de score verklaarde Internet 2.0: Malcore scoorde TikTok 63,1. Dit was de hoogste (slechtste) score ten opzichte van alle andere applicaties die we hebben getest. De enige score dichtbij was VK, de Russische app op 62.7. De industriestandaard was dat alle andere grote sociale media-applicaties 34 en lager scoorden met een gemiddelde score van 28,8 over 21 applicaties.

Dus, welke informatie stuur je TikTok? Om u aan te melden voor de service, moet u de app vrijwillig uw naam, leeftijd, gebruikersnaam, e-mailadres, wachtwoord, telefoonnummer en locatie geven. Bovendien moet de app, om correct te kunnen werken, dingen bijhouden zoals uw berichten, met wie u communiceert en of ze uw berichten hebben gelezen. Als je knippen/kopiëren/plakken wilt gebruiken, moet je TikTok toestemming geven om toegang te krijgen tot je klembord. En om de app met een vingerafdruk of FaceID te openen, moet het bedrijf je biometrische gegevens opslaan. Dit is allemaal standaardtarief voor apps voor sociale media.

Er gebeurt echter veel op de achtergrond waar u technisch gezien mee kunt instemmen door toestemming te geven, maar u begrijpt niet de volledige implicaties van het opgeven van deze informatie. Volgens een onderzoek uit 2022, uitgevoerd door Internet 2.0, voert de TikTok-app bijvoorbeeld “device mapping,” wat betekent dat het informatie ophaalt over alle andere apps die op je telefoon zijn geïnstalleerd. Het verzamelt ook gedetailleerde technische gegevens over uw telefoon, waaronder Wi-Fi SSID, serienummer van het apparaat, SIM-serienummer, identificatienummer van de geïntegreerde circuitkaart, IMEI van het apparaat, MAC-adres, lijnnummer, voicemailnummer, GPS-statusinformatie, actief abonnement gegevens en apparaataccountgegevens. Internet 2.0 waarschuwt dat de som van de informatie die TikTok verzamelt, het “de mogelijkheid geeft om de telefoon opnieuw af te beelden in de gelijkenis van het originele apparaat” wat betekent dat het bedrijf uw telefoon zou kunnen dupliceren als het ooit zou besluiten dat het dat zou willen.

GERELATEERDWaarom u uw sociale berichten regelmatig zou moeten archiveren (en hoe u dit moet doen)

Het gebruik van de in-app-browser van TikTok geeft ook aanleiding tot ernstige zorgen. In 2022 onderzocht software-engineer en beveiligingsonderzoeker Felix Krause de browser van TikTok en vond Javascript-code waarmee het bedrijf alle toetsaanslagen kan volgen. Deze mogelijkheid transformeert TikTok in keylogging-software die alles wat je typt kan volgen, inclusief gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. En hoewel het puur theoretisch is dat TikTok ooit die mogelijkheid zou gebruiken, verklaarde Krause: “Het feit dat ze dit systeem al hebben, is een enorm risico voor elke gebruiker.”

Het is één ding voor een app voor sociale media om deze gegevens te verzamelen en te verkopen, zoals de meeste doen. TikTok springt er echter weer uit wat betreft de hoeveelheid van je data die het deelt en met wie. Een onderzoek uit 2022, uitgevoerd door URL Genius, toonde aan dat TikTok tijdens één bezoek aanzienlijk meer informatie naar meer derde partijen stuurde dan andere populaire sociale media-apps. En waar die informatie naartoe gaat, is een raadsel. In het rapport staat: “Consumenten kunnen momenteel niet zien welke gegevens worden gedeeld met netwerken van derden, of hoe hun gegevens zullen worden gebruikt.

Houd er rekening mee dat TikTok niet de enige is die gegevens verzamelt. Alle andere apps op je telefoon verzamelen bergen informatie over jou om het algoritme te verfijnen en door te verkopen aan derden. Het is echter de hoeveelheid gegevens die TikTok verzamelt, hoe agressief het is en hoeveel gegevens het samen naar andere plaatsen verzendt, waardoor TikTok bijzonder zorgwekkend is als het gaat om het verzamelen van gegevens.

Het is een verslavende time-sink

DimaBerlin/Shutterstock.com

Afgezien van privacykwesties, is een andere reden om te overwegen TikTok van je telefoon te verwijderen, dat je er waarschijnlijk te veel tijd aan besteedt om ernaar te kijken. En hoewel je je eigen gebrek aan zelfbeheersing tot op zekere hoogte kunt wijten, is het algoritme van de app zorgvuldig ontworpen om je zo lang mogelijk in de app te houden door je hersenen te belonen met dopamine-hits naarmate je langer blijft scrollen.< /p> GERELATEERDWaarom u zou moeten downgraden naar een “dom” Telefoon

Het geavanceerde curatie-algoritme van TikTok en de eindeloze scrollfuncties creëren een perfecte storm voor digitale verslaving. Al die informatie die het bedrijf over u verzamelt, biedt niet alleen een bron van inkomsten via verkoop, maar stelt het ook in staat om precies het soort inhoud te leveren dat u urenlang aan uw scherm gekluisterd houdt. Bovendien is het hapklare videoformaat speciaal ontworpen voor snelle consumptie en onmiddellijke bevrediging.

Hoewel door dopamine geïnduceerd gebruik van sociale media voor niemand goed is, is het vooral schadelijk voor kinderen en tieners, omdat hun hersenen nog niet klaar zijn met ontwikkelen. Dr. Michael Manos, klinisch directeur van het Center for Attention and Learning van Cleveland Clinic Children's, vertelde aan de Wall Street Journal: “If kids’ hersenen raken gewend aan constante veranderingen, de hersenen vinden het moeilijk om zich aan te passen aan een niet-digitale activiteit waarbij dingen niet zo snel gaan. En hoewel de volledige langetermijneffecten van het consumeren van snel lonende inhoud op de zich ontwikkelende hersenen zijn, kan wachten tot ze bekend zijn onvoorziene en mogelijk blijvende gevolgen hebben voor de geest van een jongere.

Zijn banden met de Chinese regering zijn zorgwekkend

Dorason/Shutterstock.com

Een van de belangrijkste problemen rond de populariteit van TikTok zijn de mogelijke banden met de regering van China. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, is een Chinees bedrijf dat onderworpen is aan de wetten van dat land. De zorg is dat het bedrijf gedwongen kan worden om op verzoek gegevens over zijn gebruikersbestand aan de Chinese overheid te overhandigen. Het is echter belangrijk op te merken dat ByteDance herhaaldelijk heeft verklaard dat, omdat gegevens over Amerikaanse gebruikers worden opgeslagen in de VS en Singapore, deze niet onderworpen zijn aan Chinese openbaarmakingswetten. Het bedrijf heeft ook benadrukt dat het zou weigeren gebruikersgegevens te overhandigen als de Chinese overheid daarom zou vragen.

GERELATEERDWaarom je je telefoon niet in bed zou moeten gebruiken

Maar die beweringen gaan sommige Amerikaanse wetgevers, bureaucraten en wetshandhavers niet ver genoeg. De VS hebben de app voor sociale media onlangs verboden op overheidsapparaten vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. De staat Montana heeft ook een wet aangenomen die het downloaden van TikTok in de staat verbiedt. En zowel vroegere als huidige presidentiële administraties hebben het idee nagestreefd om de app volledig in Amerika te verbieden.

En het zijn niet alleen de voor de hand liggende zorgen over spionage. Sommige Amerikaanse regeringsfunctionarissen denken dat de Chinese regering de app zou kunnen gebruiken om propaganda te verspreiden en grote invloedsoperaties op het publiek uit te voeren. In een recent optreden voor het Congres vertelde FBI-directeur Christopher Wray aan het Homeland Security Committee dat TikTok verschillende zorgen baart: “Ze omvatten de mogelijkheid dat de Chinese overheid het zou kunnen gebruiken om de gegevensverzameling van miljoenen gebruikers te controleren of om het aanbevelingsalgoritme te controleren.” , die kunnen worden gebruikt voor beïnvloedingsoperaties als ze dat willen, of om software op miljoenen apparaten te besturen, waardoor het mogelijk een persoonlijk apparaat technisch kan compromitteren,” zei hij.

Vergeet niet dat er tot op heden geen bewijs is dat de Chinese regering zich ooit met deze activiteiten heeft beziggehouden. De meeste van deze zorgen zijn dus slechts theoretisch. Maar dat betekent niet dat het risico niet bestaat. En hoewel het misschien moeilijk te zeggen is waar politieke houding ophoudt en oprechte zorgen beginnen, is het idee dat de Chinese regering deze dingen zou kunnen doen als ze dat zou willen, geldig.

TikTok is niet de enige

Jason Montoya/Review Geek

Het meeste van wat ik in dit artikel heb aangehaald, kan op de een of andere manier van toepassing zijn op elke andere app voor sociale media. Facebook, Instagram, Twitter, etc. zijn allemaal enorme tijdslekken en leveren vergelijkbare verslavende dopamine-hits om ons zo lang mogelijk in de apps te houden. En de Chinese regering is verre van de eerste superstaat die massaal toezicht houdt. Ook zijn Amerikaanse sociale-mediabedrijven wettelijk verplicht om bepaalde soorten gebruikersinformatie te overhandigen wanneer ze worden gedagvaard. Als je het gevoel hebt dat een van de bovengenoemde redenen om TikTok van je telefoon te halen, van toepassing is op elke andere app die je hebt geïnstalleerd, ga je gang en haal die er ook af. Je zult er waarschijnlijk beter voor zijn.

GERELATEERD 8 manieren om het gebruik van uw smartphone te verminderen

“Dus waarom zou je TikTok eruit pikken?” vraag je je misschien af, omdat het momenteel het landschap van sociale media domineert op een manier die maar weinig andere sociale netwerken eerder hebben gedaan. De service is pas zes jaar geleden gelanceerd en heeft al meer dan een miljard gebruikers. Alleen internettitanen zoals Facebook, YouTube en Instagram bereiken zo'n groot aantal internetgebruikers. En de groei vertraagt ​​niet. Tegen het einde van 2023 zal TikTok naar verwachting 1,8 miljard gebruikers bereiken. Dat een bedrijf zo snel en zo breed groeit, zou reden genoeg moeten zijn om op zijn minst even stil te staan ​​bij de gevolgen van dit nieuwe entertainmentplatform voor ons, individueel en als samenleving.

Maar het is niet alleen de populariteit die TikTok waard is om extra aandacht aan te besteden. Het lijkt een geheime formule te hebben ontdekt voor gebruikersbetrokkenheid en verkeer. En de gevestigde namen in de social media markt haasten zich om dat succes te evenaren. Facebook, Instagram, YouTube en zelfs Reddit hebben videofeeds in TikTok-stijl in hun applicaties geïntroduceerd – wat een extra reden kan zijn om die apps ook van je telefoon te verwijderen.

Nee, je hoeft TikTok niet helemaal af te sluiten

metamorworks/Shutterstock.com

Niets van dit alles is bedoeld om u te vertellen TikTok volledig te verlaten. U kunt de meeste van de genoemde zorgen wegnemen door uw TikTok-gebruik te beperken tot een webbrowser op een desktopcomputer of laptop. Je kunt nog steeds alle TikToks die je leuk vindt bekijken en delen op een groter scherm dat je niet overal mee naartoe neemt. De ervaring zal anders zijn dan op je telefoon, maar dat is een beetje het punt. Het doorbreken van de eindeloze scrollcyclus is gemakkelijker als je gewoon weg kunt lopen. Hoewel je zou moeten overwegen om een ​​timer in te stellen om jezelf eraan te herinneren weg te lopen als je meegezogen wordt in het algoritme.

GERELATEERDTekenen dat het tijd is om een ​​social media-pauze in te lassen

Als je TikTok-tijd op een computer bijhoudt, betekent dit ook dat je bijna niet zoveel locatiegegevens naar ByteDance stuurt als wanneer de app op je smartphone is geïnstalleerd. Bovendien zal het gebruik van TikTok in een browser onvermijdelijk enkele van uw persoonlijke gegevens naar ByteDance sturen, maar het is niet in de buurt van het bedrag waartoe u toegang verleent wanneer u de app op uw telefoon installeert. Er is een desktopversie van de TikTok-app beschikbaar, maar deze bij een browser houden is waarschijnlijk het beste voor je privacy.

En waarom stoppen bij TikTok? Zoals hierboven vermeld, delen verschillende apps voor sociale media in verschillende mate enkele van de problematische aspecten van TikTok. Als je iets overtuigends in dit artikel hebt gevonden, wil je misschien je relatie met sociale media – en misschien zelfs smartphones in het algemeen – heroverwegen. Het enige wat TikTok doet, is profiteren van de technologie die we de hele dag bij ons hebben, elke dag. En zelfs als TikTok morgen zou verdwijnen, zal er uiteindelijk een andere dienst verschijnen om zijn plaats in te nemen om ons af te leiden van ons leven en onze persoonlijke informatie te verzamelen.