Varför blir bara en näsborre igensatt?

0
67
Dean Drobot/Shutterstock.com

Allergier är olyckliga, och det som gör dem ännu mer eländiga är när bara en enda näsborre blir tilltäppt. Du kan liksom andas men inte riktigt, och det verkar inte finnas någon hjälp på den ena sidan av näsan. Men varför händer det?

Förvånad, din näsa upprepar alltid detta, och det kallas näscykeln.

Men's Health pratade med Rachel Roditi, M.D, en otolaryngolog, som förklarade att du har strukturer i näsan som kallas inferior turbinates. De är viktiga eftersom de hjälper till att skydda dina lungor genom att värma och fukta luften för att förhindra torrhet och irritation. Processen att värma och befukta är dock hårt arbete så för att göra det mer effektivt går arbetet till en av dina näsborrar mer än den andra.

LEVOIT luftrenare för hemmet

Håll luften ren för att minska på allergener.

Amazon

49,99 USD
 

Näsborren som arbetar lite hårdare har mer blod som flödar till sig vilket får turbinatet att sväller, och när det händer, finns det mindre utrymme för luft. Vanligtvis skulle du inte märka detta, men när du är överbelastad går mer blodflöde till din näsa vilket gör att samma turbinat sväller ännu mer. Det är därför det verkar som om den ena näsborren är mer överbelastad än den andra.

När det gäller vad man ska göra åt det, ja, det finns inte riktigt något sätt att behandla bara en näsborre. Du måste behandla trängseln som en helhet. Du kan inte stänga av den nasala cykeln som alltid sker oavsett om du är sjuk eller inte.

Nästa gång du bara har en näsborre stoppad är det bästa alternativet är att använda dina vanliga förkylnings- eller allergimedel och rida ut det.