Topp 5 Europa-historier idag: Rishi Sunak reagerar på Suella Braverman som rusar i böter, Tyskland slår ner klimatgruppen och mer

0
54

Dagens främsta berättelse handlar om Suella Braverman som driver en fin kontrovers. Efter dagar av kritik har den brittiske premiärministern Rishi Sunak rensat inrikesministern från alla utredningar som rör hennes hantering av ett hastighetsöverträdelse 2022. Men Sunak tillade att “ett bättre tillvägagångssätt kunde ha vidtagits för att undvika att ge upphov till uppfattningen om oegentlighet.”

I andra nyheter, efter månader av störande aktiviteter som syftar till att uppmärksamma den försämrade klimatsituationen i världen, står nu en tysk klimataktivistgrupp inför polisens vrede. Den tyska polisen slog till mot 15 fastigheter kopplade till klimataktivistgruppen Last Generation i går, och beslagtog tillgångar som en del av en utredning av dess ekonomi i ett tecken på växande otålighet mot störande protesttaktik som även ses i andra europeiska länder.

Här är 5 huvudrubriker från Europa idag:

 1. 01

  Sunak i Storbritanniens premiärminister Sunak ger Suella Braverman ren känsla när han kör fin rad

  Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har sagt att hans inrikesminister Suella Bravermans hantering av ett hastighetsöverträdelse 2022 inte bröt mot ministerregler och kommer inte att ställas inför en utredning.

  Efter dagar av spekulationer kring tidningen “The Sunday Times” hävdar att Braverman vädjade till tjänstemän för att försöka avvärja det normala tillvägagångssättet efter att ha blivit ertappad för fortkörning, skrev Sunak till sin minister för att säga att han inte trodde att handlingarna utgjorde ett brott mot ministerns uppförandekod. (PTI)

 2. 02

  Islamisk forskare frikänd från våldtäkt av schweizisk domstol

  En schweizisk domstol har frikänt den noterade islamforskaren Tariq Ramadan på anklagelser om våldtäkt och “sexuellt tvång, ” med hänvisning till bristen på materiella bevis mer än ett decennium efter de påstådda handlingarna, motstridiga vittnesutsagor och vad som liknade kärleksmeddelanden till de anklagade. Rätten sa att den skulle betala Ramadans advokatarvoden.

  Det var den första segern för den före detta Oxford-forskaren med ett världsomspännande rykte som hade ett brutalt fall från nåd med liknande anklagelser fortfarande kvar i Frankrike. Ramadan står inför en potentiell rättegång i Frankrike för anklagelser från flera andra kvinnor som dök upp för mer än fem år sedan. (AP)

 3. 03

  Tyskland slår hårt mot klimataktivister efter att Scholz varumärke protestgruppens taktik 'nötlig'

  Den tyska polisen slog i onsdags till mot 15 fastigheter kopplade till den sista generationens klimataktivistgrupp, och beslagtog tillgångar som en del av en utredning av dess ekonomi, ett tecken på växande otålighet mot störande protesttaktik som även ses i andra europeiska länder.

  Medlemmar av gruppen har upprepade gånger blockerat vägar över hela Tyskland i ett försök att pressa regeringen att vidta mer drastiska åtgärder mot klimatförändringarna. De senaste veckorna har de nästan dagligen stoppat trafiken i Berlin och limmat sig vid trafikerade korsningar och motorvägar. Under det senaste året har de också riktat in sig på olika konstverk och utställningar. (AP)

 4. 04

  Nobels fredspristagare överförd till ett brutalt fängelse i Vitryssland, säger hans fru

  Nobels fredspristagare Ales Bialiatski har överförts till ett notoriskt brutalt fängelse i Vitryssland och har inte hörts av på en månad, har hans fru sagt.

  Natalia Pinchuk berättade för The Associated Press att Bialiatski, som avtjänar ett 10-årigt straff, har hållits i ett informationsblackout sedan han överfördes till N9-kolonin för återfallsförbrytare i staden Gorki, där fångar misshandlas och utsätts för hårt arbete. . I mars dömde en domstol den 60-årige Bialiatski – Vitrysslands främsta människorättsförespråkare och en av vinnarna av Nobels fredspris 2022 – och tre av hans kollegor för anklagelser om finansiering av handlingar som kränker allmän ordning och smuggling. (AP)

 5. 05

  Wagner Group rapporterar 10 000 dödsfall i fångar

  Chefen för den ryska legosoldatgruppen Wagner sa att omkring 10 000 fångar som hade rekryterats för att slåss i Ukraina hade dödats på slagfältet.

  Läs även

  Indien-födde USA-domaren Amit Mehta ger en dressing till grundaren av far-ri…

  Kinas första inhemskt byggda flygplan för att göra sitt första kommersiella flyg…

  Titta: Passagerare öppnar nödutgångsdörren i luften under sydkoreanska flyg…

  Tipu Sultans sängkammarsvärd auktionerades ut för 14 miljoner pund i London

  Jevgenij Prigozhin skapade internationella rubriker sex månader efter invasionen av Ukraina efter han sågs turnera i Rysslands fängelser och erbjuda amnesti till dem som går med på att slåss, förutsatt att de kommer tillbaka levande. De kombinerade Wagner-gruppens siffror är en skarp kontrast till den officiella statistik som släpptes av Moskva, som krävde drygt 6 000 dödsoffer i slutet av förra året. De är också högre än den officiella uppskattningen av sovjetiska förluster i Afghanistan på 15 000 dödsoffer mellan 1979 och 1989. (Deutsche Welle)