Sourav Ganguly betrapt in Bengaals machtsspel over bod op slag voor Tripura Tourism

0
48

Tripura staat op het punt zijn eigen “Maharaj” te krijgen, nadat de door de BJP geleide deelstaatregering dinsdag bekendmaakte dat de oude Indiase cricketkapitein Sourav Ganguly, bijgenaamd “Maharaj”, de merkambassadeur van zijn toerisme is afdeling. Dit is een keuze die ongetwijfeld voor opschudding zorgde in West-Bengalen, want meer dan tien jaar na zijn pensionering blijft Ganguly een iconisch figuur in zijn thuisstaat.

Dinsdag maakte minister van Toerisme van Tripura, Sushanta Chowdhury, de benoeming bekend. na een ontmoeting met Ganguly in zijn residentie in Kolkata. In een bericht op sociale media later die dag schreef Manik Saha, hoofdminister van Tripura: “Het is een kwestie van grote trots dat de voormalige aanvoerder van het Indiase cricketteam Sourav Ganguly ons voorstel om de merkambassadeur van Tripura Tourism te zijn, heeft aanvaard.”< /p>

Binnen de kortste keren opende het de sluizen van beschuldigingen en tegenbeschuldigingen in Bengalen, waar de heersende Mamata Banerjee Trinamool Congress (TMC) en de oppositie BJP zijn sinds 2016 verwikkeld in een strijd van politieke eenmanszaak, toen de BJP voor het eerst oog kreeg voor electorale controle over de staat.

Lees ook | BJP treedt op voor 2024 in slagveld UP: Clusters van LS-stoelen, inzet van leiders uit verschillende staten

Op en naast het veld is Ganguly geen onbekende in controverse. De voormalige BCCI-chef staat ook bekend om zijn nabijheid tot verschillende belanghebbenden in het hele politieke spectrum.

Eens dicht bij de voormalige Siliguri MLA Ashok Bhattacharya van de CPI(M), werd hij regelmatig uitgelokt door de TMC nadat deze in 2011 in Bengalen aan de macht kwam. Maar geruchten over zijn toetreding tot de politiek bereikten een hoogtepunt in 2021, toen zijn naam de rondes als de waarschijnlijke BJP-ministerleiderskandidaat, voor het geval de partij de staatpeilingen zou winnen.

Nu de TMC naar verluidt ook probeert Ganguly in haar gelederen te krijgen, zeiden bronnen dicht bij de voormalige cricketspeler dat hij onder enorme druk werd gezet druk van beide kanten in de aanloop naar de verkiezingen, en vervolgens besloten om de politiek niet in te gaan.

Geruchtenmolens draaiden weer op volle toeren, toen Ganguly op 7 mei 2022 minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah ontving voor een diner in zijn huis in Kolkata. Binnen enkele maanden was de spin echter omgekeerd nadat Ganguly in oktober 2022 een tweede termijn als BCCI-president was geweigerd, zelfs toen Amit Shah's zoon Jay – die tegelijkertijd was aangesteld als BCCI-secretaris – zijn functie voortzette.

p>Advertentie

De verwijdering van Ganguly uit de BCCI had naar verwachting geleid tot een politiek knokpartij tussen de TMC en de BJP. Ook de CPI(M) en het Congres trokken het vertrek van Ganguly uit het cricketlichaam in twijfel en beweerden dat de ex-cricketer de prijs moest betalen voor zijn nee tegen deelname aan de BJP in 2021.

De Bengaalse eerste minister Mamata Banerjee mengde zich ook in het debat en zei: “Sourav Ganguly is niet alleen de trots van Bengalen, maar ook van de hele natie. Hij heeft het cricketteam en de BCCI met de grootste toewijding en verantwoordelijkheid geleid. Het Hooggerechtshof had zowel Sourav als Amit Shah's zoon Jay een verlenging met drie jaar gegeven, maar om nog onbekende redenen blijft Jay Shah aan als BCCI-secretaris, terwijl Sourav uit zijn functie is ontheven. We hebben er geen probleem mee dat Jay Shah doorgaat in de BCCI. Hij is geen BJP-lid. Als hij goed werk levert, steun ik hem. Als hij dat niet doet, zullen we hem ondervragen. Onze klacht is waarom Sourav werd ontslagen door de BCCI. We willen weten in wiens opdracht het is gedaan? Wij vinden dat Ganguly onrecht is aangedaan.”

Lees ook | Rahul Gandhi gaat op tournee door de VS in 3 steden, vol programma's: Stanford University praat met NRI, media-evenementen

De BJP had destijds uitgehaald naar de CM, waarbij de woordvoerder van de staatspartij Samik Bhattacharya zei: “Men moet geen politiek bedrijven over een persoonlijkheid als Sourav Ganguly. Als hij zo geliefd is, waarom werd Shah Rukh Khan dan gekozen als de merkambassadeur van de staat?” Zijn partijgenoot en LoP (leider van de oppositie), Suvendu Adhikari, had Bhattacharya herhaald. “Als ze zo geschrokken is van de BCCI-beslissing, moet ze eerst Ganguly tot merkambassadeur van de staat maken”, had Adhikari gezegd.

Advertentie

Nu Ganguly is benoemd tot merkambassadeur van Tripura Tourism, herleeft de BJP die beschuldigingen weer. Terwijl de TMC zijn keuze verdedigde – acteur Shah Rukh Khan blijft de merkambassadeur van Bengalen – zei dat het normaal was dat staten cricketers of acteurs aanstelden als merkambassadeurs en dat de BJP “de kwestie politiseerde”, zei BJP-staatspresident Sukanta. Majumder beschuldigde woensdag de TMC ervan Ganguly nooit “gepast respect” te hebben gegeven.

Dilip Ghosh, de nationale vice-president van de BJP, grapte ook dat de TMC vorig jaar “krokodillentranen” had vergoten, toen Ganguly als BCCI-president was vervangen door ex-cricketer Roger Binny. “Als je een legende als Sourav Ganguly in je staat hebt, waarom heb je dan iemand anders nodig als merkambassadeur van de staat? Maar de TMC heeft nooit de moeite genomen om tegemoet te komen aan de emoties van Bengalen in de staat,” viel Ghosh aan.

Terugslaand zei TMC-parlementslid Sougata Roy: “Tripura heeft niets out of the box gedaan. Het is de BJP die de kwestie probeert te politiseren. We weten allemaal hoe ze Sourav Ganguly vorig jaar tijdens de BCCI-aflevering hadden vernederd.”

Lees ook

Uitbreiding Karnataka-kast afgerond: 24 ministers worden vandaag beëdigd

< /figuur>Gerommel van een dangal: Worstelaars maken zich op voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

28 mei De inhuldiging van het Parlement is een uniek moment in de geschiedenis, waarom Cong…

Arvind Kejriwal klopt opnieuw op de deur van het Congres, maar ontdooit in rivaliteit tot…

Zonder tekenen van enige kant zich binnenkort terugtrekt, het valt nog te bezien hoe de voormalige cricketspeler zich uit de laatste controverse wurmt.

© The Indian Express (P) Ltd