Sinds Yogi Adityanath in 2017 de leiding nam, vielen er elke twee weken meer dan één doden bij UP-politie-ontmoetingen

0
62

De eerste minister van Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, heeft altijd onderstreept dat zijn harde optreden tegen de misdaad een essentieel onderdeel is van zijn bestuur. Daarom zijn politieontmoetingen en het platwalsen van eigendommen van vermeende criminelen de zichtbare symbolen geworden van een harde regering die Uttar Pradesh tot een “apradh mukt” of misdaadvrij wil maken.

Uit een onderzoek van politiegegevens door The Indian Express blijkt dat de staat sinds maart 2017, toen Yogi Adityanath de leiding nam, en tot op heden getuige is geweest van 186 ontmoetingen. Dit komt erop neer dat er elke 15 dagen meer dan één vermeende crimineel wordt gedood door de politie.

In deze zes jaar stijgt het aantal als het gaat om politie die schiet om te verwonden (meestal in het been) tot 5.046 — meer dan 30 vermeende criminelen die elke 15 dagen worden beschoten en gewond raken.

In de lijst van 186 doden tijdens politie-ontmoetingen blijkt uit gegevens dat maar liefst 96 vermeende criminelen te maken kregen met moordzaken, van wie er twee geconfronteerd met gevallen van aanranding en groepsverkrachting, en POCSO.

Politieambtenaren wijzen erop dat er tussen 2016 en 2022 over de hele linie een scherpe daling is opgetreden in misdaad: 82% minder misdaad en 37% minder moord, volgens officiële documenten.

Maar weinigen zijn dat. dit koppelen aan ontmoetingen. Toen Prashant Kumar, Special DG, Crime and Law & Order, vertelde de politie van Uttar Pradesh (zie interview) aan The Indian Express: “Politie-ontmoetingen zijn nooit een onderdeel geweest van onze strategie om gruwelijke misdaden te beheersen of geharde criminelen in de gaten te houden.”

Don& #039;niet missen | Ontmoet een heel klein deel van onze strategie: UP Spl DG

Uit gegevens blijkt dat de meeste sterfgevallen bij ontmoetingen in feite onbetwist en onbetwist blijven.

Advertentie

Een magistraal onderzoek – het verplichte proces bij elke politieontmoeting die de dood tot gevolg heeft – in maar liefst 161 ontmoetingen is voltooid en verwijderd zonder enig bezwaar van wie dan ook, volgens gegevens.

Prayagraj: leden van het gerechtelijk team op de plaats delict, waar drie aanvallers gangster-politicus Atiq Ahmed en zijn broer Ashraf doodschoten, in Prayagraj, donderdag 20 april 2023. (PTI-foto)

Betekenisvol, in een magistraatsonderzoek , is de magistraat verplicht om de verklaring van de bij de actie betrokken politieagenten en andere personen die willen getuigen op te nemen en het rapport met hun eigen bevindingen in te dienen. In geen van de 161 zaken (waarvan er 25 nog in behandeling zijn) werden negatieve opmerkingen vermeld in het rapport van de onderzoeksrechter.

Aangezien je hier bent | Terwijl de regering van UP van plan is om het oproerrapport uit 1980 in Moradabad in te dienen, open wonden van een Eidgah-botsing

Een andere procedurele activiteit na elke ontmoeting heeft betrekking op het indienen van een zaak tegen de door de politie vermoorde misdadiger(s) en het indienen van een proces-verbaal bij de rechtbank. Uit officiële documenten blijkt dat de politie bij 156 van de 186 ontmoetingen aangifte heeft gedaan. De respectieve rechtbanken hebben deze tot nu toe in 141 zaken aanvaard; 15 zijn in behandeling. In de overige 30 gevallen loopt het politieonderzoek volgens de gegevens.

Advertentie

Uit het onderzoek van ontmoetingsgegevens blijkt dat bijna een derde van deze of 65 vermeende criminelen door de politie werden doodgeschoten in districten onder de Meerut-zone. De zones Varanasi en Agra waren goed voor respectievelijk 20 en 14.

Lees ook | De Ansaris van Ghazipur: de andere gangster-politicusfamilie in het vizier van Yogi

Bij ‘Operatie Langda’ (waarbij een vermeende crimineel in zijn been wordt geschoten en gewond raakt) blijkt uit de dossiers dat tussen maart 2017 en april 2023 maar liefst 5.046 criminelen tijdens de ontmoeting in hun benen zijn geschoten. Ook hier stond de Meerut-zone bovenaan de lijst met 1.752 gezochte verdachten die gewond raakten door politievuur.

Op de vraag waarom Meerut deze lijsten domineerde, antwoordde Prashant Kumar, Special DG, Crime and Law & Order, vertelde de politie van Uttar Pradesh (zie interview) aan The Indian Express: “West UP is van oudsher misdaadgevoelig.”

Gedurende deze periode van zes jaar – maart 2017 tot april 2023, kwamen maar liefst 13 politieagenten om bij vuurgevechten in de staat en raakten nog eens 1.443 gewond. Volgens de gegevens komt een van de 13 politieagenten en maar liefst 405 van de gewonde politieagenten uit de regio Meerut.

Lees ook

An Express Investigation- Part II: Off the radar, easy to get and assemblel…

IE100: de lijst met machtigste Indiërs in 2021

Volledige lijst: UNDEF-subsidies aan maatschappelijke organisaties die aangesloten zijn bij…Sinds 2014, 4-voudige sprong in ED-zaken tegen politici; 95% komt uit Opp… Wij raden | Atiq's wereld stort in als een kaartenhuis

De eerste crimineel werd doodgeschoten nadat Yogi Adityanath de leiding nam als UP Chief Minister op 31 maart 2017. Geïdentificeerd als Gurmeet, was hij een inwoner van het dorp Nandanpur in het politiebureau Nangal in Saharanpur , en gedood in vuurgevecht. De laatste politie-ontmoeting was op 14 mei, waarbij twee mannen, Umesh Chandra alias Kallu, 27, en Ramesh, 40, gezocht voor de moord op politieagent Bhedjeet Singh, werden gedood in Jalaun onder de Kanpur-zone. De politie zei dat Singh op 9 mei zou zijn vermoord toen hij de twee achtervolgde.

© The Indian Express (P) Ltd