Sedan 2017 när Yogi Adityanath tog ledningen, har över en dödad var fjortonde dag i möten med UP-polisen

0
63

Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath har alltid understrukit hans tillslag mot brottslighet som ett nyckelkrav för hans styrelse. Därför har polismöten och bulldozing av påstådda brottslingars egendom blivit synliga symboler för en tuff regering som strävar efter att göra Uttar Pradesh “apradh mukt” eller brottsfri.

En undersökning av polisregister av The Indian Express avslöjar att staten sedan mars 2017, när Yogi Adityanath tog ledningen, och hittills, har sett 186 möten. Detta leder till att mer än en påstådd brottsling dödas av polisen var 15:e dag.

Under dessa sex år, när det gäller polisen som skjuter för att skada (vanligtvis i benet), ökar antalet till 5 046 — mer än 30 påstådda brottslingar som skjuts på och skadas var 15:e dag.

I listan över 186 dödade i polismöten visar register att så många som 96 påstådda brottslingar stod inför mordfall, varav två utsatts för fall av ofredande och kolvåld och POCSO.

Polistjänstemän påpekar att mellan 2016 och 2022 har det skett en kraftig nedgång i brottslighet: 82 % minskning av dacoity och 37 % minskning av mord, enligt officiella register.

Men få är kopplar detta till möten. Faktum är att på frågan om dessa fynd, Prashant Kumar, Special DG, Crime and Law & Order, Uttar Pradesh Police (se intervju) sa till The Indian Express: “Polismöten har aldrig varit en del av vår strategi för att kontrollera avskyvärda brott eller hålla koll på hårda brottslingar.”

Don& #039;inte missa | Stöter på en mycket liten del av vår strategi: UP Spl DG

Uppgifter visar att de flesta av dödsfallen i mötet går, effektivt, obestridda och obestridda.

Annons

En magistratundersökning – den obligatoriska processen i varje polismöte som leder till dödsfall – i så många som 161 möten har slutförts och kasseras utan invändningar från någon, enligt register.

Prayagraj: Rättsliga teammedlemmar på brottsplatsen, där tre angripare sköt ihjäl gangstern, som blev politikern Atiq Ahmed och hans bror Ashraf, i Prayagraj, torsdagen den 20 april 2023. (PTI-bild)

Betydligt nog, i en magistriell utredning , är magistraten skyldig att anteckna uttalandet från de polismän som är inblandade i aktion och alla andra personer som vill vittna och lämna rapporten med sina egna resultat. I inget av de 161 fallen (25 fortfarande under behandling) nämndes några negativa kommentarer i utredningsrapporten.

Eftersom du är här | När UP-regeringen planerar att lägga fram kravallrapporten från 1980 i Moradabad, öppna sår från en Eidgah-krock

En annan processuell aktivitet efter varje möte hänför sig till att väcka talan mot de brottslingar som dödats av polisen och att lämna in en nedläggningsrapport till domstolen. Officiella register visar att polisen har lämnat in stängningsrapporter i 156 av de 186 mötena. Respektive domstolar har godtagit dessa i 141 fall hittills; 15 väntar. I de återstående 30 fallen pågår polisutredningen, enligt journalerna.

Annons

Granskningen av mötesdata visar att nästan en tredjedel av dessa eller 65 påstådda brottslingar sköts och dödades av polisen i distrikt under Meerut-zonen. Varanasi- och Agra-zonerna stod för 20 respektive 14.

Läs också | The Ansaris of Ghazipur: Den andra gangster-politikerfamiljen i Yogis hårkors

I “Operation Langda” (där en påstådd brottsling skjuts i benet och skadas) visar journalerna att mellan mars 2017 och april 2023 sköts så många som 5 046 brottslingar i sina ben under mötet. Även här toppade Meerut-zonen listan med 1 752 eftersökta åtalade som skadades på grund av polisbeskjutning.

På frågan varför Meerut dominerade dessa listor, Prashant Kumar, Special DG, Crime and Law & Order, Uttar Pradesh Police (se intervju) sa till The Indian Express, “West UP har traditionellt varit utsatt för brott.”

Under denna sexårsperiod – mars 2017 till april 2023 dödades så många som 13 poliser i utbyte mot eld i delstaten och ytterligare 1 443 skadades. En av 13 dödade poliser, och så många som 405 av de skadade poliserna är från Meerut-zonen, enligt journalerna.

Läs även

An Express Investigation- Del II: Utanför radarn, lätt att få tag på och montera…

IE100: Listan över de mäktigaste indianerna 2021

Fullständig lista: UNDEF-bidrag till civilsamhällesorganisationer med anknytning till…

Sedan 2014, 4-faldigt hopp i ED-fall mot politiker; 95% är från Opp… Vi rekommenderar | Atiqs värld faller sönder som ett korthus

Den första kriminella som sköts ihjäl efter att Yogi Adityanath tog ledningen som UP:s chefsminister var den 31 mars 2017. Identifierad som Gurmeet var han bosatt i byn Nandanpur i Nangals polisstationsområde i Saharanpur , och dödades i utbyte mot eld. Det senaste polismötet var den 14 maj där två män, Umesh Chandra alias Kallu, 27, och Ramesh, 40, eftersökta för mordet på poliskonstapeln Bhedjeet Singh dödades i Jalaun under Kanpur-zonen. Polisen sa att Singh påstås ha dödats den 9 maj när han jagade de två.

© The Indian Express (P) Ltd