Så här fixar du Ubuntu-inloggningsslingan

0
56
Jordan Gloor/How-To Geek

Om du är instängd i en inloggningsslinga på Ubuntu Linux, använd Ctrl+Alt+F3 för att öppna en terminal och kontrollera eller ta bort .Xauthority-filen. Om det inte fungerar, se till att root äger mappen /tmp, omkonfigurering av gdm3 och frigör hårddiskutrymme kan också bryta dig ur loopen.

Ubuntus inloggningsslinga är ett frustrerande problem som gör det omöjligt för dig att logga in. Vi beskriver sex olika problem som kan orsaka detta beteende och hur man åtgärdar dem.

Innehållsförteckning< /strong>

Vad är en inloggningsslinga på Ubuntu?
Kontrollera äganderätten till .Xauthority-filen
Ta bort .Xauthority-filen
Kontrollera behörigheterna i /tmp-katalogen
Konfigurera om gdm3
Ominstallera gdm3
Kontrollera ledigt utrymme på hårddisken
Bryta ur slingan

Vad är en inloggningsslinga på Ubuntu?

Ubuntu-inloggningsslingan är ett problem som tar dig tillbaka till inloggningsskärmen istället för att logga in dig och presentera ditt skrivbord. Det är som om dina referenser avvisas, men så är inte fallet. Den släpper bara inte in dig. Även om du definitivt skriver in rätt användarnamn och lösenord, studsar du tillbaka till inloggningsskärmen.

Av alla möjliga problem med en dator är att inte kunna logga in ett av de läskigaste. Om du inte kan komma in, hur kan du fixa det? Tack och lov ger Linux oss mer än ett sätt att logga in, och vi kan utnyttja det till vår fördel i det här scenariot.

Det här problemet kan faktiskt hända med andra distributioner också. Det verkar ha taggats “Ubuntu-inloggningsslingan” eftersom det finns ett intryck av att det rapporteras på datorer som kör Ubuntu oftare än på andra distributioner. Jag misstänker att det beror på att det finns fler datorer som kör Ubuntu Linux än någon annan distribution.

RELATERAT: Vad är nytt i Ubuntu 23.04 “Lunar Lobster “, Tillgänglig nu

Kontrollera äganderätten till .Xauthority-filen

Den här korrigeringen är endast för personer som har valt att köra Ubuntu med Xorg, snarare än på Wayland, den nya skärmservern. En displayserver hanterar skärmritningsfunktioner. Applikationer pratar med displayservern och displayservern skriver till skärmen. Den används för att konstruera det du ser i en grafisk skrivbordsmiljö.

Xorg ersattes av Wayland som standarddisplayserver, men du kan fortfarande logga in på Ubuntu med Xorg-servern om du vill till eller behöver. Vissa äldre applikationer fungerar bättre med Xorg än de gör med Wayland.

För att logga in på Ubuntu med Xorg, klicka på ikonen med kugghjulet på inloggningsskärmen och välj “Ubuntu på Xorg&#8221 ; från menyn.

Denna inställning kommer att kvarstå vid omstarter. För att återgå till att använda Wayland, måste du manuellt ändra denna inställning tillbaka till “Ubuntu.”

Så, om du har använt Xorg och hittar själv i inloggningsslingan, det första du ska kontrollera är äganderätten till “.Xauthority” fil—om du har en. Om du inte gör det, hoppa över detta och nästa avsnitt.

På inloggningsskärmen trycker du på “Ctrl+Alt+F3” för att öppna en terminalskärm.

Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord.

Om du har en, din & #8220;.Xauthority” fil är en dold fil som finns i din hemkatalog. Vi letar efter en med alternativet -a (alla), så att ls listar dolda filer.

ls -ahl .X*

På den här datorn finns filen, men den bör ägas av den nuvarande användaren, inte med rot. Men det är en enkel åtgärd. Vi använder kommandot chown för att ställa in oss som ägare. Du skulle naturligtvis byta ut ditt eget användarnamn i kommandot.

sudo chown dave:dave .Xauthority ls

Att kolla med ls visar att vi är ägare och gruppägare till filen.

Om du har en fil som heter “.ICEauthority”, se till att du är ägaren av den filen också. Vi hade ingen på vår testdator. Formatet för chown-kommandot är detsamma:

sudo chown dave:dave .ICEauthority

Starta om genom att skriva “reboot” och tryck på Retur och försök logga in när ditt system säkerhetskopieras.

RELATERAT: Hur man använder kommandot chown på Linux

Ta bort .Xauthority-filen

Om du tar ägarskap av “.Xauthority” filen fungerade inte, försök att ta bort den och återskapa den.

Öppna ett terminalfönster på inloggningsskärmen med “Ctrl+Alt+F3” och använd rm kommando för att radera filen.

rm .Xauthority

Med hjälp av startx-kommandot för att försöka starta en X-skrivbordssession tvingar fram en ny “.Xauthority” fil som ska skapas.

startx

Starta om och försök logga in.

Kontrollera behörigheterna i /tmp-katalogen

Många processer använder “/tmp” katalog för att lagra temporära filer. Om behörigheterna på “/tmp” katalogen är förstörd och blir mer restriktiv än de behöver vara, dessa processer kommer att påverkas negativt.

För att kontrollera detta måste vi öppna en terminalskärm och använda ls på “/tmp” katalog. Så tryck på Ctrl+Alt+F3 på inloggningsskärmen och logga in med dina vanliga uppgifter.

“/tmp” katalogen ska ägas av root. Rotanvändaren, medlemmarna i rotgruppen och alla andra användare måste ha läs-, skriv- och exekveringsbehörigheter i den katalogen. Den enda begränsningen är att personer i den andra gruppen—som i det här fallet är alla utom root och processer som ägs av root—kan bara ändra (skriva och ta bort) filer som de har skapat själva.

cd/ls -ahld tmp

Vi kan se behörighetssträngen för &#8220 ;/tmp” är drwxrwxrwt och dess ägare och gruppägare är båda “root.”

Behörigheterna betyder:

 • d: Det här är en katalog
 • rwx: Ägaren har läs-, skriv- och körrättigheter.
 • rwx: Gruppägaren har läs-, skriv- och körrättigheter.
 • rwt: Alla andra kan läsa, skriva och köra filer, men de kan bara skriva till eller ta bort filer de har skapat sig själva. Den “t” är känd som en “sticky bit.”

Om du ser något annat än detta, använd kommandot chmod för att ställa in dessa behörigheter:

sudo chmod 1777 /tmp ls -ahld tmp

Som tidigare, starta om och försök logga in .

RELATERAT: Hur man använder SUID, SGID och Sticky Bits på Linux

Konfigurera om gdm3< /h2>

Ubuntu använder gdm3 som skärmhanterare. En display manager hanterar grafiska inloggningsskärmar och grafiska displayservrar. Ibland kan det lösa problemet med inloggningsslingan genom att tvinga fram en uppdatering på gdm3.

Återigen, på inloggningsskärmen, öppna ett terminalfönster med “Ctrl+Alt+F3.”

Vi använder kommandot dpkg-reconfigure för att uppdatera gdm3. Det säkerställer att alla nödvändiga filer finns och beroenden uppfylls. Det bör lämna gdm3 i samma tillstånd som om det precis hade installerats.

sudo dpkg-reconfigure gdm3

Starta om, logga in och se om ditt problem har lösts.

Installera om gdm3

Denna process rensar gdm3 från din dator och installerar om den. Det är det långvariga sättet att göra det föregående steget. Jag har sett det föregående steget fungera många gånger, men om det inte gör det, gör det vanligtvis det.

sudo apt purge gdm3 sudo apt install gdm3

Ge din dator en omstart och se om du har åtgärdat problemet.

Kontrollera ledigt utrymme på hårddisken

Att få slut på hårddiskutrymme har en liknande effekt som att inte kunna skapa temporära filer. Även med rätt behörigheter på “/tmp”, om du inte har något hårddiskutrymme kvar, kan systemet inte skapa filer.

RELATERATSå här visar du ledigt diskutrymme och diskanvändning från Linux-terminalen

Från inloggningsskärmen, öppna en terminalskärm som tidigare. vi kan använda df för att kontrollera hårddiskkapacitet och ledigt utrymme, och vi kan använda du för att se vad som tar upp utrymmet. Vår testmaskin hade inga problem med ledigt utrymme, men så här kommer utdata från kommandona att se ut.

Användning av alternativet -h (läsbart för människor) tvingar df att använda de mest lämpliga enheterna för figurerna den måste visas. Det är enklare än att försöka arbeta i byte.

df -h

“Använd%” kolumnen visar hur mycket utrymme som används, uttryckt i procent. Den “Begagnade” och “Tillgänglig” kolumner uttrycks i faktiska värden.

Rotfilsystemet är monterat på “/dev/sda”, och 84 procent av enhetens kapacitet har använts. Det är inget att oroa sig för, men om vi undersökte en hårddisk som visade väldigt lite utrymme kvar, skulle vi kunna använda du för att upptäcka vad som tog upp utrymmet.

Vi kommer att använda alternativen -h (läsbar för människor) och -s (sammanfattning) med du , och vi flyttar utdata till sortering . Alternativen vi använder med sortering är -h (sortera mänskligt läsbara värden) och -r (omvänd sortering).

Detta kommer att ge oss en sorterad, fallande lista med de största konsumenterna av hård enhetslagring högst upp i listan.

du -hs * | sortera -hr

Vi kan se att “Bilder” katalogen är den överlägset största boven. Vi kan förbättra vårt du-kommando att titta på “bilderna” katalog. Vi går också igenom det för att visa oss de 5 värsta lagöverträdarna.

du -hs ~/Pictures/* | sortera -hr | head -5

Denna typ av iterativ sondering gör att vi kan identifiera låg- hängande frukt. Att kopiera de största katalogerna till andra interna enheter eller till extern lagring och sedan radera dem från vår hemkatalog kommer att frigöra mest hårddiskutrymme.

När du väl har gjort det—med vad de största katalogerna på din dator än råkar vara—bör ditt system låta dig logga in.

Bryta sig ur slingan

Ubuntu-inloggningsslingan är som att bli utestängd från ditt eget hem. Du har rätt nyckel, men dörren går fortfarande inte att öppna. Tack och lov, med Linux finns det andra dörrar vi kan använda. Och när vi väl är inne kan vi försöka ta reda på vad som hindrar ytterdörren från att fungera.

RELATERAT: Hur man använder GRUB Räddning för att fixa Linux

LÄS NÄSTA

 • › Hur (och varför) inaktivera rotinloggning över SSH på Linux
 • › Varför du bör köpa en bärbar dator istället för en mini-dator
 • › De första 14 GB/s SSD:erna är nästan här
 • › 6 bästa virtuella maskinprogram för Windows, macOS och Linux
 • › De bästa smarta rymdvärmarna 2023
 • › 11 Windows 11 Sekretessinställningar att ändra
 • › 6 skäl till att vi bör flytta våra datacenter till rymden