Rs 5 lakh per bezoek en een geheime code: hoe Pakistaanse nationaliteit naar India zeilde met een moederschip vol drugs

0
54

Reizen naar India, Afrika, Indonesië, de Malediven en Sri Lanka die elk bijna 20 dagen duurden en Rs 5 lakh per bezoek. De Pakistaanse onderdaan Zubair Derakshshandeh, 29, leverde vijf jaar lang drugs aan verschillende landen als lid van het beruchte Haji Salim-drugskartel. Op 13 mei, tijdens een van die reizen naar India, werd hij gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van het Narcotics Control Bureau (NCB) en de Indiase marine in de internationale wateren, voor de kust van Kochi.

Zubair werd betrapt met 132 zakken met vermoedelijke smokkelwaar. Met een gewicht van 2.525 kg bevatte de trek “hoogzuivere methamfetamine” ter waarde van ongeveer Rs 25.000 crore. Een NCB-functionaris merkte op dat het de meest “superieure kwaliteit” van methamfetamine was die ze ooit op de illegale drugsmarkt waren tegengekomen.

Uit onderzoek is gebleken dat het moederschip, een groot schip met grote hoeveelheden drugs, vertrok vanaf de Iraanse grens en wachtte op enkele kleine boten om de zending in ontvangst te nemen nadat het in de buurt van Kochi was aangekomen. Moederschepen varen alleen in internationale wateren. (Express-foto)

Een functionaris zei: “Zubair, geboren in de Pakistaanse provincie Balochistan, werkte voor een zakenman die verschillende moederschepen en boten heeft. De zakenman is een naaste medewerker van Salim en ze vroegen Zubair om deze zending in India af te leveren. Nadat hij India had bereikt, kreeg hij te horen dat sommige mensen in boten zouden komen en een code met hem zouden delen. Daarna werd hem gevraagd de zending aan hen te overhandigen. Ze zouden dan de drugs in India, Sri Lanka en de Malediven leveren.”

Salim, zei de functionaris, komt uit Pasni in Pakistan, en volgens inlichtingengegevens was zijn laatst bekende locatie Karachi.

p>

“Hij is een van de grootste drugshandelaren van de regio. Hij zou illegale drugs uit Afghanistan halen en deze in zijn laboratoria verwerken, terwijl hij op een clandestiene manier opereerde in de regio Balochistan. De verwerkte drugs – heroïne en methamfetamine – werden vanuit deze laboratoria in grote hoeveelheden via de zeeroutes naar verschillende delen van de wereld verhandeld. Elke zending woog gewoonlijk zo'n 1.500-2.500 kg. De medicijnen die in de laboratoria van Salim worden verwerkt, zijn meestal gebrandmerkt met markeringen zoals '555', '999', 'Flying Horse'. en 'Schorpioen',” voegde een ambtenaar toe.

NCB-functionaris zei dat Haji Salim illegale drugs uit Afghanistan zou halen en deze in zijn laboratoria zou verwerken, op een clandestiene manier in de regio Balochistan. (Express foto)

De operatie

Herinnerend aan de operatie van 13 mei zei een NCB-functionaris dat het bureau een tip had ontvangen over het moederschip. Een val die was gezet door officieren van de NCB en de marine leidde hen naar een zinkend schip in internationale wateren en Zubair.

Advertentie

Een functionaris zei: “Nadat we de tip verder ontwikkeld hadden, hebben we het moederschip gevangen in internationale wateren, voor de kust van Kochi. Het was beschadigd en aan het zinken, maar we zijn erin geslaagd om de drugs in beslag te nemen. We hebben ook een GPS-tracker teruggevonden. De drugs waren afkomstig uit Jiwani, een havenstad in de Pakistaanse provincie Balochistan, dicht bij de grens met Iran.”

De gezamenlijke operatie, uitgevoerd door functionarissen van het Narcotics Control Bureau en de Indiase marine, leidde tot de inbeslagname van 2.525 kg “hoogzuivere methamfetamine”, ter waarde van ongeveer Rs 25.000 crore. (Express foto)

Uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat het moederschip vertrok vanaf de Iraanse grens en wachtte op kleine boten om de zending in ontvangst te nemen nadat het dichtbij Kochi was aangekomen. Bronnen zeggen dat moederschepen alleen in internationale wateren varen.

De ambtenaar voegde eraan toe: “Tijdens enkele eerdere inbeslagnames van drugszendingen door het kartel, kwamen we wapens en munitie tegen die langszij werden verhandeld. We hebben een AK-47 in beslag genomen samen met 1.000 scherpe kogels en een partij heroïne van 300 kg.”

Advertentie Een NCB-functionaris zei dat de in beslag genomen methamfetamine, ter waarde van ongeveer Rs 25.000 crore, de meest “superieure kwaliteit” van methamfetamine was die ze ooit op de illegale drugsmarkt waren tegengekomen. (Express-foto)

Hoewel de NCB eerder pogingen tot drugshandel door het Haji Salim-kartel heeft opgepakt, is dit de eerste keer dat een Indiaas bureau een moederschip heeft onderschept. Deze inbeslagname was onderdeel van ‘Operatie Samudragupt’. De operatie, die in januari 2022 door de NCB is gelanceerd, is gericht tegen de maritieme handel in drugs afkomstig uit Afghanistan. Dit is de derde grote inbeslagname door de NCB in verband met maritieme handel via de zuidelijke route in de afgelopen 1,5 jaar.

Lees ook

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij liet vallen tijdens…

Bengaalse schoolbanen zwendel: SC weigert om Calcutta HC te blijven om CB toe te laten…

Moesson wordt dit jaar waarschijnlijk 'normaal', Noordwest-India kan 92% regen zien…

Het congres claimt geen gedocumenteerd bewijs van 'Sengol' als symbool van transf…

NCB-functionarissen zeiden dat de inbeslagname van de grote hoeveelheid methamfetamine de groeiende vraag op de drugsmarkt aantoont. “Deze stof is snel ganja aan het vervangen. Methamfetamine is goedkoper dan cocaïne en wordt daarom ook wel armemanscocaïne genoemd. Er zijn verschillende gevallen van inbeslagname van methamfetamine geweest in Zuid-India'', aldus bronnen.