Pinarayi Vijayan govt's run-ins met media onder scanner terwijl Oppn de zaak tegen tv-ploeg aan de kaak stelt

0
57

Een recente zaak die de politie van Kerala registreerde tegen een Malayalam-nieuwszender heeft de oppositie munitie gegeven om zich te richten op de door Pinarayi Vijayan geleide regering van het Links Democratisch Front (LDF) en heeft de aandacht gevestigd op de confrontaties met de CPI(M)-leider met de media door de jaren heen.

De zaak tegen Mathrubhumi TV werd aangespannen nadat het foto's had gemaakt van de beschuldigde in de treinbrandzaak van 2 aprilin het Kozhikode-district van de staat. De foto's van Shahrukh Saifi, de verdachte, zijn gemaakt terwijl hij na zijn arrestatie vanuit Maharashtra werd teruggebracht naar Kerala. De journalisten werden aangeklaagd voor onder meer het vernietigen van bewijsmateriaal en het verhinderen van ambtenaren om hun taken uit te voeren. De politie heeft beweerd dat het mediateam hen achtervolgde om de foto's te bemachtigen op een manier die hun leven in gevaar bracht. De Rijksrecherche (NIA) voert nu het onderzoek naar de treinbrandzaak. Het politiepersoneel nam de mobiele telefoons van het Mathrubhumi TV-team in beslag en probeerde hun voertuig in hechtenis te nemen.

Senior congresleider en leider van de oppositie V D Satheesan reageerde op de zaak: “De actie tegen Mathrubhumi TV is een aantasting van de mediavrijheid. De telefoons van de journalisten zijn door de politie in beslag genomen. Pinarayi Vijayan is een CM die de stijl van premier Narendra Modi heeft overgenomen. De politie had zich niet mogen keren tegen de media en journalisten omdat ze de inefficiëntie van de politie aan het licht hebben gebracht.”

Lees ook | Pinarayi Vijayan in onheilig verband met 'islamitische extremisten', plannen om schoonzoon toekomstig te maken Kerala CM: BJP-leider

De zaak tegen het nieuwsteam van Mathrubhumi TV is de laatste in een reeks incidenten die de oppositie heeft aangegrepen om de regering van Vijayan onder de scanner te leggen. Deze beschuldigingen komen ook op een moment dat de CPI(M) haar aanval op de BJP-regering in het centrum heeft aangescherpt vanwege “staatsrepressie en intimidatie van de media”.

In maart vorig jaar had de politie van Kerala een zaak geregistreerd tegen Vinu V John, prime time-presentator van Asianet News, op basis van een klacht ingediend door CPI(M) Rajya Sabha-lid en senior CITU-leider Elamaram Kareem tegen een debat over de vakbond- sponsorde Bharat bandh op de 28e van die maand.

Tijdens de show sprak John naar verluidt over een autorickshaw-chauffeur in Malappuram die naar verluidt werd aangevallen door pro-stakingswerkers. Verwijzend naar Kareems veronderstelde standpunt over de kwestie, zei John: “Wat zou er gebeuren als de familie van Kareem met de auto reist? De voorruit van het voertuig moet worden ingeslagen en hij moet een klap in zijn gezicht krijgen. Net als Yasir (de aangevallen automobilist), had Kareem ook een bloedneus moeten hebben.'' De opmerking tegen de CPI(M)-leider had geleid tot protesten tegen zowel John als Asianet, waarbij CITU-medewerkers een mars naar de kanaalkantoor in Thiruvananthapuram.

Mis het niet | ‘Het laat zien dat het Congres de anti-BJP-krachten niet kan verenigen’: regerende LDF over de oppn-partij die Kerala CM niet uitnodigt voor de beëdiging van Siddaramaiah

Tijdens de zitting van de Assemblee dit jaar kreeg de deelstaatregering ook te maken met de woede van de oppositie over “mediabeperkingen” bij het verslaan van de procedures van het Huis. Particuliere mediakanalen zijn meestal afhankelijk van de beelden van Sabha TV, die onder de bevoegdheid van de staatswetgever vallen. De oppositie heeft beweerd dat Sabha TV hun protesten niet vertoonde als onderdeel van de vergadering. LoP Satheesan had toen gezegd dat de Sabha TV was teruggebracht tot een “CPM-media-onderneming”.

Advertentie

CM Vijayan heeft ook een record bereikt door delen van de media te raken. Op 2 mei 2021, toen de verkiezingsuitslag van de deelstaatvergadering werd aangekondigd, zei Vijayan: “Bepaalde rechtse media (organisaties) probeerden de regering in diskrediet te brengen en verzonnen verhalen tegen ons. Ze denken dat ze met hun invloed de politieke agenda van de staat kunnen manipuleren. Ze zouden aan zelfonderzoek moeten doen.”

Aangezien het goudsmokkelschandaal de Kerala-politiek domineerde in 2018 na de arrestatie van Vijayan's toenmalige hoofdsecretaris M Sivasankar, besloot zijn kabinet de politiewet van Kerala te wijzigen om een ​​gevangenisstraf op te leggen voor elke aanstootgevende post op sociale media. Vijayan had verzekerd dat het wetsontwerp niet zou worden gebruikt tegen de vrijheid van meningsuiting of onpartijdige journalistiek, maar de regering moest het later intrekken na massale protesten.

Lees ook

Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: 24 ministers worden vandaag beëdigd

Rumble of a dangal: Worstelaars maken zich klaar voor de inauguratiedag van het Parlement pro …

28 mei Inauguratie van het Parlement is een once-in-a-history moment, waarom Cong sh…

SP krijgt organisatorische make-over om BJP-uitdaging frontaal aan te gaan

Eerder, in 2018, gaf de regering van Vijayan een circulaire uit waarin stond dat de media voorrang moesten toestemming van de public relations-afdeling van de staat voor interactie met ministers en andere opmerkelijke personen. De circulaire had de media de schuld gegeven van het creëren van onnodige drukte op openbare plaatsen, luchthavens en treinstations in hun pogingen om reactie te krijgen van prominente personen. Het kwam onder scherpe kritiek te staan ​​en is nooit van kracht geworden.