Overheidsactie Bihar om 350 jaar oude tempel te verwijderen voor viaduct leidt tot JD(U)-BJP woordenoorlog

0
59

De JD(U) en de BJP hebben de handen ineengeslagen over het verwijderen van tempels als onderdeel van het opruimen van aantastingen van wegen, waarbij de laatste bezwaar maakte tegen de verwijdering van een 350 jaar oude tempel in Patna, en de eerste antwoordde dat verschillende tempels waren verwijderd van nationale snelwegen en andere locaties met goedkeuring van het centrum.

De ruzie begon toen vakbondsminister Giriraj Singh, het BJP-parlementslid uit Begusarai, met opschudding dreigde te protesteren tegen het besluit van de regering van Bihar om te verwijderen de 350 jaar oude tempel die midden op de Ashok Rajpath-weg in Patna staat, waar een viaduct aankomt.

JD(U) MLC en oud-minister Neeraj Kumar vroegen waarom Singh niet tegen de verwijdering van tempels langs rijkswegen was.

Politieke impuls | Bihar-minister in BJP-vizier voor tempelbezoek gewonnen van zetel met Hindoe-meerderheid, populair in alle secties

“Ten eerste werd de uitlijning van het voorgestelde viaduct op Ashok Rajpath goedgekeurd door BJP MLA Nitin Nabin toen hij wegenbouwminister was. Ten tweede, toen de kwestie van het verwijderen van tempels van wegen in 2018 aan de orde kwam, hadden verschillende door de BJP geregeerde staten de betrokken rechtbanken verteld dat tempels konden worden verwijderd”, vertelde Kumar aan The Indian Express. Onder verwijzing naar gegevens van de centrale overheid zei hij: “Ik wil van Giriraj Singh weten waarom hij zich niet verzette tegen de verwijdering van 15 tempels tijdens verhogings- en reparatiewerkzaamheden tussen Simaria en Khagaria langs NH-31.”

“In feite waren er verschillende tempels verwijderd om inbreuken op te ruimen in Rajasthan, Delhi, Madhya Pradesh, Uttrakhand, Karnataka en Assam… We respecteren alle religies en onze regering heeft verschillende tempels, gurudwara's en kerken verplaatst toen ze in het recente verleden moesten worden verwijderd om inbreuken op te ruimen, 'voegde Kumar eraan toe, terwijl hij de BJP beschuldigde van het verhogen van de tempelhoogte om de publieke aandacht af te leiden van bestuurskwesties.

Kumar, die ook lid is van de Bihar State Religious Trust Council, beweerde ook dat geen BJP-parlementslid of MLA had bijgedragen aan het herstel en de ontwikkeling van de historische Patan Devi-tempel, eraan toevoegend dat zes JD(U)-wetgevers Rs 7,75 crore hadden bijgedragen. voor het zelfde. “Met name JD(U) MLC Aafaq Ahmad heeft Rs 50 lakh gedoneerd, waarmee we ons geloof en respect voor de gedeelde cultuur en traditie van onze gemeenschappen opnieuw bevestigen”, aldus Neeraj.

Opinie | Ram Madhav schrijft: Van Karnataka tot Manipur, Hindutva verliest niet — het wint of leert

De nationaal algemeen secretaris van de BJP (OBC Morcha) Nikhil Anand zei echter dat het eeuwenoude gebouw op Ashok Rajpath moet worden vrijgesteld van verwijdering in de naam van inbreuk.

Advertentie

“Er is beleid, maar er zijn ook uitzonderingen. Men kan het 350 jaar oude bouwwerk niet verwijderen alleen omdat het binnen het opdringingsgebied of stedenbouwkundig gebied ligt. Zal de regering van Bihar veel moskeeën of mazars verwijderen die een rijksweg in de weg staan? (Hoofdminister) Nitish Kumar zou een voorbeeld moeten geven waar een moskee of mazar is verwijderd in naam van ontwikkeling in Bihar. Deze historische site, die eigenlijk een tempel is, wordt verwijderd om een ​​boodschap te sturen naar een bepaald deel van de samenleving in naam van verzoening.”

Zowel de BJP als de JD(U) hebben sindsdien op gespannen voet

Lees ook

Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: 24 ministers worden vandaag beëdigd

Team Siddaramaiah: 9 first-timers onder 24 nieuwe keuzes als congreskabinet …

Gerommel van een dangal: Worstelaars maken zich op voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

SP krijgt organisatorische make-over om BJP-uitdaging frontaal aan te gaan

Sinds Bageshwar Dham peethadhish Dhirendra Krishna Shastri bezocht eerder deze maand Patna voor vijf dagen van preeksessies, de JD(U) en de BJP stonden op gespannen voet. Terwijl JD(U) verschillende senior BJP-leiders onder de loep nam voor het bijwonen van Shastri's sessies, sloeg de BJP terug en zei dat iedereen vrij was om hun geloof te belijden. De BJP had ook kritiek geuit op de regering van Nitish Kumar voor het niet toewijzen van Patna's Gandhi Maidan voor Shastri's evenement, dat in plaats daarvan werd gehouden in Naubatpur, aan de rand van Patna.