Oppn's gemeenschappelijke grond tegen de regering van Modi sinds 2014: land- en landbouwwetten tegen de Covid-crisis om agentschappen te 'misbruiken'

0
60

Op woensdag gaven 19 oppositiepartijen, waaronder het Congress, Trinamool Congress (TMC), DMK en de AAP, een gezamenlijke verklaring af waarin ze hun besluit aankondigden om de inhuldiging van de nieuwe Parlementsgebouw door premier Narendra Modi op 28 mei.

De “gelijkgestemde” oppositiepartijen zeiden dat premier Modi het nieuwe parlement moet inhuldigen, dat het middelpunt is van de Central Vista van de regering van de Unie herontwikkelingsproject, kwam neer op “buitenspel zetten” President Droupadi Murmu en was een “directe aanval” over Indiase democratie.

Sinds de door Modi geleide BJP in 2014 aan de macht kwam, zijn er verschillende gevallen geweest waarin deze partijen, van wie sommigen moeizame banden hebben, een gemeenschappelijk standpunt hebben ingenomen tegen verschillende besluiten of beleidsmaatregelen van de regering-Modi, hoewel op zeer weinig punten 19 partijen hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend. Een aantal voorbeelden:

Protest tegen wijzigingswetgeving landverwerving, maart 2015

Binnen een jaar nadat Modi de leiding had genomen als premier, kreeg zijn regering te maken met de woede van een gezamenlijke oppositie tegen de wijzigingswetgeving voor landverwerving, die was ingevoerd als een verordening om ogenschijnlijk het proces van bedrijven die landbouwgrond voor industriële doeleinden verwerven te vereenvoudigen. Onder leiding van het congres hielden de leiders van 14 oppositiepartijen in maart 2015 een bijeenkomst van het parlement voor de Rashtrapati Bhawan. De regering trok uiteindelijk de wetgeving in.

Eerstesteenlegging van nieuw parlement overslaan gebouw, december 2020

In de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2019 deelden de leiders van veel oppositiepartijen meermaals een gemeenschappelijk podium, hoewel de vorm van “eenheid” onder hen bleef amorf. In december 2020, toen premier Modi het voortouw nam bij het leggen van de eerste steen van het nieuwe parlementsgebouw en een multireligieus gebed en een Havan-ceremonie voorzat, bleven veel oppositiepartijen, waaronder het congres, TMC en DMK, weg van het evenement. Er is toen echter geen gezamenlijke verklaring van hen afgegeven.

Protest tegen drie omstreden landbouwwetten, januari 2021

De winter van 2020 bood de oppositiepartijen een nieuwe kans om hun meningsverschillen opzij te zetten en zich te scharen achter een gemeenschappelijke zaak toen boeren uit Punjab, Haryana en Uttar Pradesh samenkwamen aan de grenzen van Delhi om een ​​massale agitatie te lanceren tegen de drie landbouwwetten die waren ingevoerd door de regering-Modi met als doel de sector te hervormen.

Advertentie

In januari 2021 kondigden maar liefst 17 oppositiepartijen de boycot aan van de gebruikelijke toespraak van de president tot de gezamenlijke vergadering van de Lok Sabha en de Rajya Sabha uit solidariteit met de onrustwekkende boerenvakbonden. De ondertekenaars van hun gezamenlijke verklaring in dit verband waren onder meer het Congres, NCP, TMC, NC, DMK, Shiv Sena, Samajwadi Party, RJD, CPM, CPI, RSP, PDP, MDMK, Muslim League, AIUDF en het Kerala Congress (M) . In november 2021 kondigde de premier de intrekking van de landbouwwetten aan.

Gezamenlijke verklaring over Covid-situatie, mei 2021

In mei 2021 kwamen de leiders van 13 oppositiepartijen – waaronder het Congres, Links en de TMC, die bitter hadden gevochten in de peilingen in West-Bengalen – samen en vroegen de regering-Modi om een ​​gratis massale vaccinatiecampagne in het hele land te lanceren met het oog op een sterke stijging van het aantal gevallen van Covid-19. In een gezamenlijke verklaring vroegen senior oppositieleiders, waaronder congresvoorzitter Sonia Gandhi, TMC-chef Mamata Banerjee en algemeen secretaris van de CPM Sitaram Yechury, het centrum ook aandacht te besteden aan het waarborgen van een ononderbroken stroom van zuurstofvoorraden naar alle ziekenhuizen en gezondheidscentra in het hele land.

Lees ook | In cijfers: 20 Oppn-partijen nemen het op tegen de regering van Modi, maar hoe verhouden ze zich tot de BJP in het parlement?

Gezamenlijke brief aan premier voor hervatting van vaccinatie voor leeftijdsgroep 18-44, mei 2021

Advertentie

Tijdens de tweede golf van het coronavirus in mei 2021 hadden veel staten de vaccinatiecampagne tegen Covid voor de leeftijdsgroep 18-44 opgeschort vanwege een tekort aan prikken. De leiders van 12 oppositiepartijen hadden vervolgens een brief geschreven aan premier Modi, waarin ze het Centrum vroegen om vaccins centraal aan te schaffen bij wereldwijde en binnenlandse bronnen en een gratis, universele massale vaccinatiecampagne in het hele land te starten. De brief is ondertekend door het Congres, TMC, Shiv Sena(UBT), DMK, JMM, JD(S), NCP, SP, RJD, CPM, CPI en de NC.

Gezamenlijke brief aan de president over de dood van Stan Swamy in gerechtelijke hechtenis, juli 2021

Uiting gevend aan hun “intense verdriet en verontwaardiging” over de dood van pater Stan Swamy onder gerechtelijke hechtenis, vroegen de leiders van 10 grote oppositiepartijen in juli 2021 aan president Ram Nath Kovind om het Centrum op te dragen op te treden tegen “degenen die verantwoordelijk zijn voor het aanzwengelen van valse zaken”. op hem, zijn voortdurende detentie in de gevangenis en onmenselijke behandeling”. Ze eisten ook de vrijlating van al degenen die gevangen zaten in de Bhima Koregaon-zaak en anderen die vastzaten “onder politiek gemotiveerde zaken”. De brief aan de president werd ondertekend door het Congres, TMC, DMK, JMM, JD-S, NC, NCP, RJD, CPI-M en de CPI.

Gezamenlijke verklaring tegen het 'stilzwijgen' van de premier over haatzaaiende uitlatingen, april 2022

De leiders van 13 oppositiepartijen uitten hun bezorgdheid over incidenten van gemeenschappelijk geweld en haatzaaiende uitlatingen en beschuldigden in april 2022 dat de “stilte” van premier Modi en zijn regering tegen degenen “die onverdraagzaamheid propageerden en de samenleving ophitsten en provoceerden door middel van woorden en daden, was een welsprekend getuigenis van het feit dat dergelijke particuliere gewapende bendes de luxe genoten van officieel beschermheerschap”. De gezamenlijke verklaring is afgegeven door het Congres, NCP, TMC, DMK, JMM, RJD, NC, CPM, CPI, Forward Bloc, RSP, Muslim League en de CPI(ML).

Advertentie K C Tyagi interview | | 'Oppn kan BJP een-op-een bestrijden in 475 LS-stoelen… KCR & Jagan zijn work in progress’

Gezamenlijke petitie in SC tegen ‘misbruik’ van centrale agentschappen, maart 2023

Lees ook

Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: 24 ministers worden vandaag beëdigd

Gerommel van een dangal: Worstelaars maken zich op voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

28 mei De inhuldiging van het Parlement is een uniek moment in de geschiedenis, waarom Cong…

Arvind Kejriwal klopt opnieuw op de deur van het Congres, maar ontdooit in rivaliteit tot…

In maart 2023 benaderden 14 oppositiepartijen het Hooggerechtshof wegens het “willekeurige gebruik” van het CBI en het directoraat Handhaving tegen zijn leiders. De apex-rechtbank gaf hun pleidooi toe en wees het later af. De petitie is ingediend door het Congres, DMK, TMC, RJD, AAP, BRS, NCP, Shiv Sena (UBT), JMM, JD(U), CPM, CPI, SP en de NC.