Home Dutch MVA-zetelverdeling beweegt voor 2024-strijd op schema ondanks hik

MVA-zetelverdeling beweegt voor 2024-strijd op schema ondanks hik

0

Ondanks het gekibbel en de regelmatige openbare uitingen van meningsverschillen tussen de drie kiezers van de Maha Vikas Aghadi (MVA)-coalitie – de Nationalistische Congrespartij (NCP), de Shiv Sena-Uddhav Balasaheb Thackeray (UBT) en het Congres – over zetel -deelnemend in Maharashtra voor de algemene verkiezingen van 2024, zal de oppositiealliantie volgens bronnen als een enkele entiteit naar de stembus gaan.

Terwijl de partijleiders volhouden dat de gesprekken nog moeten beginnen, lijkt er een voorlopige consensus onder hen te ontstaan ​​over 44 van de in totaal 48 Lok Sabha-zetels van de staat. MVA-bronnen zeiden dat de partijen eerste besprekingen hebben gevoerd over deze 44 zetels. “Congres op 17, Shiv Sena (UBT) op 15 en NCP op 12. Dit is een zeer primaire discussie en er is nog niets afgerond”, zei een oppositieleider. Over de overige vier zetels wordt de komende dagen overleg gevoerd.

De indicatie van een vroege doorbraak is cruciaal, omdat het de basis zal leggen voor verdere gesprekken en opnieuw zal bevestigen dat de MVA de Lok Sabha-peilingen als een eenheid zal bestrijden. De leiders van alle drie de partijen hebben toegegeven dat het delen van de verkiezingszetels in 2024 zou leiden tot herschikking in sommige kiesdistricten. Op basis van de eerste besprekingen zal elke partij zijn eigen sterke punten verder beoordelen en de strategie herzien.

Elk van de drie partijen heeft zijn grondonderzoek van de staat voltooid. Tijdens een vergadering vorige week in de residentie van NCP-chef Sharad Pawar werden naar verluidt de scenario's voor de algemene verkiezingen in Maharashtra stoel voor stoel besproken. De leiders accepteerden naar verluidt de noodzaak van een “praktische” aanpak in de gesprekken over zetelverdeling, wat betekent dat de partij met de grootste kans om de BJP in een bepaald kiesdistrict te verslaan, de voorkeur krijgt, ongeacht de resultaten van eerdere verkiezingen.

p>

Shiv Sena (UBT) Rajya Sabha-parlementslid Sanjay Raut zei onlangs dat er geen sprake was van een andere partij die zou strijden om de 18 Lok Sabha-zetels die zijn onverdeelde partij in 2019 had gewonnen. partij om een ​​gedetailleerde analyse uit te voeren van de huidige politieke situatie in elk kiesdistrict, op basis waarvan de NCP zou onderhandelen over zetels met haar MVA-partners. In de Lok Sabha-peilingen van 2019 kreeg de NCP onder de toenmalige UPA-overeenkomst voor het delen van zetels 22 zetels toegewezen, waarvan Pawars partij er 19 had betwist, terwijl de andere drie aan haar kleinere bondgenoten werden overgelaten. De NCP won uiteindelijk vier zetels.

Bij die verkiezing was de NCP in directe strijd met de onverdeelde Shiv Sena op 12 zetels. Van deze zetels hebben de Sena Lok Sabha-parlementsleden uit Buldhana, Nashik, Kalyan, Maval en Kolhapur zich aangesloten bij de Sena-factie onder leiding van de huidige Chief Minister Eknath Shinde, en maken deel uit van de door de BJP geleide NDA.

In Thane, Parbhani en Osmanabad (nu Dharashiv), waar de NCP op de tweede plaats kwam, gaan de zetels naar Shiv Sena (UBT), aangezien de parlementsleden van alle drie de kiesdistricten achter Thackeray bleven.

Advertentie

De NCP had de Hatkanangle-zetel overgelaten aan Raju Shetti van de Swabhimani Paksha, aangezien hij de zittende parlementslid was. Maar Shetti verloor van de Sena's Dhairyasheel Mane, die zich nu bij de Shinde Sena heeft gevoegd. De NCP had ook steun verleend aan Independent Navneet Rana in Amravati, die, na het verslaan van de Sena's Anand Adsul, de BJP steunde.

De NCP werd tweede in zeven zetels gewonnen door de BJP – Jalgaon , Bhandara-Gondiya, Dindori, Mumbai Noord-Oost, Ahmadnagar, Beed en Madha. Het won Raigad-, Shirur-, Baramati- en Satara-zetels.

NCP-leider Ajit Pawar zei dinsdag dat de besprekingen over andere zetels dan de 25 die in 2019 door de MVA-bondgenoten zijn gewonnen, nog moeten worden gehouden. Het congres, dat in 2019 slechts één zetel won, heeft volgehouden dat winbaarheid het enige criterium zou moeten zijn in de gesprekken over zetelverdeling voor 2024. De partij heeft haar leiders op districtsniveau uit de hele staat gevraagd om op 2 juni naar Mumbai te komen. 3 om grondrapporten in te dienen. Het heeft ook enquêtes gehouden om de situatie te beoordelen.

Advertentie

Het delen van stoelen is een van de grootste uitdagingen waarmee de MVA wordt geconfronteerd tijdens de voorbereiding op de verkiezingen van 2024, aangezien dit de eerste keer is dat de drie partijen samenkomen om een ​​grootse verkiezingsstrijd te voeren. Ze moeten ook de uitdaging aangaan om kleinere bondgenoten te accommoderen, zoals de door Prakash Ambedkar geleide Vanchit Bahujan Aghadi (VBA) en de door Raju Shetti geleide Swabhimani Paksha.

Zodra er een consensus is bereikt over stoelverdeling , zouden de MVA-partners zich moeten concentreren op het ervoor zorgen dat opstanden hun opiniepeilingen niet schaden. De MVA zal ook een leider moeten kiezen tussen Sharad Pawar en Uddhav Thackeray.

Lees ook

Rumble of a dangal: Worstelaars maken zich klaar voor de inauguratiedag van het Parlement pro …

Boost voor Govt: BSP, TDP, JD(S) verzetten zich tegen boycot van parlementsgebouw ina…

Arvind Kejriwal klopt opnieuw op de deur van het Congres, maar ontdooit in rivaliteit totdat…

Uitbreiding kabinet Karnataka: morgen worden 22-24 ministers ingewijd,…

Onder bondgenoten worden verschillende NCP-leiders geconfronteerd met onderzoeken door de Enforcement Directorate (ED), met speculaties die vorige maand wijdverbreid waren dat Ajit Pawar op het punt stond de handen ineen te slaan met de BJP. Ook het congres is doorzeefd met onderlinge strijd en onvrede over de huidige staatsleiding.