Maoist-hit Abhujmad säkrar nytt utrymme för hopp och återhämtning: En operationssal

0
49

Människor i Abhujmad-området i Chhattisgarhs Bastar-region, som anses vara en maoistisk härd, skulle resa minst 65 km till staden Narayanpur för även en mindre medicinsk ingrepp. Men det var fram till onsdagen när “game-changer” – för hälsa och hopp – sattes på plats.

Utan att göra mycket oväsen öppnade distriktsmyndigheterna en operationssal (OT) – Abhujmads första sådana permanenta anläggning — där mer än 20 operationer utfördes den första dagen.

Narayanpur distriktssamlare Ajeet Vasant sa att OT byggdes på samhällets hälsocenter i Orchha-kvarteret genom att använda distriktets mineralfond. Ny utrustning köptes också med hjälp av fonden, sa han.

“Hela befolkningen i Abhujmad är stam. Vi för utveckling i det område som drabbats av vänsterextremism (LWE). Jag ser det här som en spelomvandlare, säger Vasant till The Indian Express. “I framtiden vill vi utöka fler medicinska faciliteter här som kejsarsnittskirurgi, sonografi och alla andra faciliteter som finns på distriktssjukhuset.”

Chief Medical Health Officer Dr T R Kunwar sa: “Orchha hade redan fyra läkare och fem sjuksköterskor. Vi gjorde ett speciellt team av fyra kirurger, två tandläkare och 12 sjuksköterskor (för operationerna). Tre kirurger, inklusive jag, är från Narayanpur och en från det närliggande Kondagaon-distriktet.”

“Mer än 20 operationer har gjorts. Vi har campat här de senaste tre dagarna. Vi kommer att avsluta mer än 30 operationer innan vi återvänder till Narayanpur”, sa han.

”Vi utförde laparoskopi samt operationer för bland annat bråck och lipom. Människor från de primitiva Abhujmadiya-stammarna hade kommit för vasektomi men vi sa till dem att det skulle behövas särskilt tillstånd på grund av deras knappa befolkning”, sa doktorn.

Annons Läs också | Raipur-museet erbjuder insikter, perspektiv på år lång konflikt

Dr Kunwar pratade om svårigheterna de stod inför, “Det är ett LWE-drabbat område, så vi åkte dit utan någon polissäkerhet. För det andra är mobilnäten en stor fråga här. Så vårdpersonalen var tvungen att personligen kontakta byborna och identifiera patienter.”

“Vi gjorde en diagnos av de utvalda patienterna och nominerade de som behövde operationer. Det fanns en 62-årig patient som hade problem med hydrocele i 15 år. Han kunde inte gå ordentligt. Vi rådde honom att komma till Narayanpur men han kom aldrig. Vi övertygade honom och gjorde operationen idag. Han är nu glad”, sa han.

Läs även

Center för att lansera nytt mynt på 75 Rs för att markera ny parlamentsinvigning: Här…

Kerala, Tamil Nadu, Telangana toppstater i Covid-året, Delhi värsta UT: H…

Nyheter från parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: SC avböjer PIL-utmanande i…

Bengalen skoljobb bluff: SC vägrar att stanna Calcutta HC ordning som tillåter CB…

Abhujmad är en 3 702 kvadratkilometer stor oövervakad mark som består av områden från tre distrikt – Narayanpur, Bijapur och Dantewada. Maoistiska aktiviteter genom åren samt den svåra terrängen, som gör det tufft för säkerhetsstyrkorna, har lett till långsam utveckling i Abhujmad. Det anses vara ett av de mest efterblivna områdena i Chhattisgarh.

© The Indian Express (P) Ltd