Karnataka ex-DGP Praveen Sood neemt de leiding als nieuwe CBI-directeur

0
53

Senior IPS-functionaris Praveen Sood heeft donderdag de leiding genomen als de nieuwe CBI-directeur en hij zal deze functie voor twee jaar vervullen.

Op zijn laatste werkdag werd de vertrekkende directeur Subodh Kumar Jaiswal gaf Sood de leiding over het bureau op het hoofdkantoor hier. Nadat hij de leiding had genomen, had Sood contact met de officieren van het CBI en hij zal waarschijnlijk de komende dagen alle afdelingshoofden ontmoeten om hun zaken te bespreken.

De benoeming van Sood werd aangekondigd in een bevel van het ministerie van Personeel, Openbare Grieven en Pensioenen op 14 mei, een dag nadat het congres de winnaar van de verkiezingen voor de Assemblee van Karnataka had uitgeroepen.

Een IPS-officier uit 1986 van de Binnen het kader van Karnataka werd Sood in januari 2020 benoemd tot DGP van Karnataka, ter vervanging van Ashit Mohan Prasad, die uit de vorige lichting kwam. Hij is na Jaiswal de hoogste IPS-officier van het land.

Soods naam werd eerder deze maand goedgekeurd door de machtige selectiecommissie onder leiding van premier Narendra Modi.

De 58-jarige Sood, afkomstig uit Himachal Pradesh, is een alumni van IIT-Delhi en heeft een BTech-graad in civiele techniek.

Hij begon zijn carrière als assistent-inspecteur van politie van Mysuru in 1989. Later diende als SP van Bellary en Raichur voordat hij werd overgeplaatst naar de stad Bengaluru als DCP (wet en orde). In 1999 ging hij op buitenlandse deputatie als politieadviseur van de regering van Mauritius gedurende drie jaar, waar hij nauw samenwerkte met de Europese en Amerikaanse politie.

Advertentie

In 2003 nam hij een sabbatical om PG in Public Policy and Management te volgen aan IIM-Bangalore en Maxwell School of Governance, Syracuse University, New York. In 2004 werd hij aangesteld als commissaris van politie van Mysuru. Tijdens zijn periode in Mysuru speelde hij ook een sleutelrol bij de arrestatie van vermeende terroristen van Pakistaanse afkomst.

Lees ook

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij liet vallen tijdens…

Maffia pakt vrouw aan, man van verschillende religies verlaat hotel Indore na…

Acht CM's om NITI Aayog-bijeenkomst over te slaan

Moesson wordt dit jaar waarschijnlijk 'normaal', in het noordwesten van India valt mogelijk 92% regen…

Tijdens zijn 37 Sood diende in verschillende hoedanigheden bij de politie van Karnataka en staat bekend om zijn praktische aanpak. Hij had toezicht gehouden op het onderzoek van spraakmakende zaken waarbij vermogende particulieren betrokken waren en zaken met interstatelijke en internationale gevolgen. Hij hield ook toezicht op onderzoeken op gebieden als cybercriminaliteit en informatietechnologie, aldus een CBI-verklaring.

© The Indian Express (P) Ltd