Indien står inför dubbelt hot vid gränserna, säger Rajnath, driver på för högteknologisk militär

0
46

En tekniskt avancerad militär är avgörande för att skydda nationella intressen, mer så för ett land som Indien, som står inför ett dubbelt hot vid gränserna och har en av de största väpnade styrkorna i världen, sade försvarsminister Rajnath Singh på torsdagen.< /p>

Singh sa att det är viktigt att Defense Research and Development Organization (DRDO), landets främsta forsknings- och utvecklingsbyrå för försvaret, och akademin arbetar i partnerskap för att hitta lösningar på de utmaningar som Indien står inför .

“Detta partnerskap kommer att visa sig vara till hjälp för att göra Indien till en ledande nation inom försvarsteknik”, sa han när han invigde en två- dag DRDO-akademiska konklaven här. Konklaven syftar till att skapa ett gränssnitt mellan DRDO:s krav och akademins förmåga genom en synergistisk dialog mellan DRDO:s direktörer, forskare och akademiker.

Han noterade att vägen till att skaffa avancerad teknologi går genom FoU, som spelar en nyckelroll i alla länders utveckling.

Under det senaste räkenskapsåret gjorde centret för första gången, öronmärkt 25 % av Indiens försvars-FoU-budget för industrin, nystartade företag och akademin för att uppmuntra den privata industrin att investera i försvars-FoU.

“Om vi ​​inte forskar kommer vi inte att kunna ta till oss ny teknik – FoU kan omvandla vanliga ämnen till värdefulla resurser. Det har varit en nyckelfaktor i utvecklingen av civilisationer genom historien”, sa Singh.

Försvarsministern sa att när partnerskapet mellan DRDO och akademin når nya höjder kommer det att frigöra potentialen hos många nya resurser , vilket kommer att gynna landet. Han betonade också att DRDO kommer att få en skicklig personalbas från framstående institutioner som IISc, IIT, NIT och andra universitet över hela landet med detta partnerskap, eftersom dessa institutioner vårdar en stor pool av begåvade och skickliga ungdomar.

Annons

“Å andra sidan kommer akademin att dra nytta av DRDOs FoU-fond, som den spenderar på att utveckla ny teknik, och kommer också att få tillgång till försvarsforskningsorganisationens avancerade infrastruktur och labbfaciliteter,” sa han.< /p>

Samir V Kamat, sekreterare, försvarsdepartementets FoU, och DRDO:s ordförande och andra högre regeringstjänstemän var närvarande vid evenemanget. Nästan 350 seniora akademiker från hela landet deltar också.

I ett separat evenemang på torsdagen uppmanade försvarsministern industriledare att komma med innovativa lösningar för att hjälpa Indien att förvandlas från en “imitator” till en “ledare” inom futuristisk teknologi och vara beredd att hantera utmaningar som härrör från den nuvarande globala säkerheten scenario.

Annons

Han sa detta när han talade om den årliga sessionen för Confederation of Indian Industry (CII), vars tema var “Future Frontiers: Competitiveness, Technology, Sustainability and Internationalization”.

< p>Singh sa att säkerhetsekvationer förändras i en aldrig tidigare skådad takt och länder fokuserar mer än någonsin på tekniska framsteg inom områdena artificiell intelligens, kvantberäkning och genetik. Han sa att det både är en utmaning att inte släpa efter i teknikkapplöpningen och en möjlighet att göra ett avtryck, i syfte att hjälpa nationen att ta steget på framstegen.

Han sa att forskning och utveckling inom spjutspetsteknik är det enda sättet att uppnå detta mål, och påpekade att detta öppnar nya dimensioner som är avgörande för utvecklingen och säkerheten för alla nationer i dagens tid.

Ny. tekniska vägar kommer till förgrunden utan någon etablerad ledare, han uppmanade industrin att sträva efter att göra Indien till en teknikledare från en imitator. Han uppmanade dem att öka sin interna FoU-finansiering och göra intåg i nya och orörda sektorer/produkter/varor och tjänster genom ny teknik.

Läs även

Chhattisgarhs officiella tömning av reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

Mob manhandles kvinna, man från olika trosriktningar lämnar Indore hotel efter…

Åtta CM för att hoppa över NITI Aayog-möte

NITI Aayog-möte ledd av premiärminister Modi börjar, 10 CM ger det en miss

Han sa att de viktigaste kraven för en nation att bli en teknikledare, till exempel en betydande kapital, en robust FoU infrastruktur, demografi samt förmågan att anta, förstå & skapa en bas av tidigare teknologier.

© The Indian Express (P) Ltd