India en Zuid-Pacific: belangrijkste punten van het bezoek van premier Modi; diplomatieke aanwezigheid van China

0
62

Beelden van Papoea-Nieuw-Guinea's premier James Marape die premier Narendra Modi's voeten aanraakt worden gezien als een weerspiegeling van de mondiale status van India en het belang van zijn betrokkenheid bij Pacific Island Countries (PIC's) en het Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC).

Na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die president Joe Biden verving die naar de VS moest terugkeren voor gesprekken over de schuldenplafondcrisis , zei Marape: “Dit is een buitengewone dag voor ons. We hebben vandaag twee uiterst belangrijke vergaderingen – gescheiden maar verenigd in de heup, als ik het zo mag noemen.”

PIC's is een cluster van 14 eilandnaties verspreid over de Zuidwestelijke Stille Oceaan: de Cook Eilanden, Fiji, Kiribati, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Niue, Samoa, de Salomonseilanden, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. Al deze eilanden liggen op het kruispunt van strategisch belangrijke maritieme handelscorridors.

De FIPIC: The Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) is een groepering van India en 14 eilandnaties in de zuidelijke Stille Oceaan, gelegen ten noorden en oosten van Australië: de Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Marshalleilanden, Micronesië , Niue, Papoea-Nieuw-Guinea, Republiek Nauru, Republiek Palau, Samoa, Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. (Screengrab via Google Maps)

Tot voor kort werd aangenomen dat de Stille Zuidzee onder invloed van de VS stond, beheerd door Australië, Nieuw-Zeeland, VS ( ANZUS) trilaterale militaire alliantie. Maar met de groeiende invloed van China in de regio en de toenemende focus op de Indo-Pacific, is de betrokkenheidsstrategie van New Delhi in de regio geëvolueerd.

Van de 14 PIC's zijn Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) degenen met de grootste populatie en het meeste gewicht. De interactie van India met de PIC's was van oudsher gericht op zijn betrokkenheid bij Fiji en PNG, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van een grote diaspora – ongeveer 37% van de 849.000 inwoners van Fiji (schattingen van 2009) is van Indiase afkomst, en ongeveer 3.000 Indiërs wonen in PNG.

Fiji, PNG en India

Begin 1879 werd Indiase contractarbeid naar Fiji vervoerd om op suikerrietplantages te werken. Tussen 1879 en 1916 werden zo'n 60.000 Indianen naar de eilanden gebracht; vanaf het begin van de 20e eeuw kwamen ook Indiase handelaren en anderen naar Fiji.

Agitatie van arbeiders en de inspanningen van CF Andrews, een vriend van Mahatma Gandhi die Fiji bezocht in 1915 en 1917, leidden tot de afschaffing van het indenture-systeem in 1920.

Advertentie

Van 1948 tot de onafhankelijkheid van Fiji in 1970 had India een commissaris om de belangen van mensen van Indiase afkomst te behartigen; de post werd na de onafhankelijkheid opgewaardeerd tot die van Hoge Commissaris.

Uitleg | De premier van Papoea-Nieuw-Guinea raakt Modi aan de voeten: waarom dit eilandland belangrijk is voor India

Fiji's premier Ratu Sir Kamisese Mara bezocht India in 1971 en premier Indira Gandhi bezocht Fiji in 1981. Na de staatsgrepen in Fiji in 1987 werden de Hoge Commissie van India en het Indian Cultural Center op 24 mei 1990 gesloten; ze zijn respectievelijk in maart 1999 en februari 2005 heropend. Fiji vestigde zijn Hoge Commissie in New Delhi in januari 2004.

De betrekkingen tussen India en Fiji zijn de afgelopen jaren gestaag gegroeid dankzij verschillende lopende initiatieven en bilaterale bezoeken van beide kanten.

Advertentie

De Indiase Hoge Commissie in Port Moresby, PNG, werd geopend in april 1996; diplomatieke betrekkingen werden eerder gevoerd vanuit Suva, Fiji of Kuala Lumpur, Maleisië. PNG opende zijn diplomatieke missie in New Delhi in oktober 2006.

India en de PIC's

Indiase functionarissen zeggen dat de betrokkenheid bij de 14 PIC's deel uitmaakt van India's Act East Policy. Een groot deel van het engagement vindt plaats via ontwikkelingshulp in het kader van Zuid-Zuid-samenwerking, voornamelijk in de vorm van capaciteitsopbouw (training, beurzen, subsidies en leningen) en projecten voor gemeenschapsontwikkeling.

Een initiatief gelanceerd onder de Act East Policy voor de PIC's is het Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC). Premier Modi was gastheer van de eerste FIPIC-top in Suva op 19 november 2014 tijdens zijn historische bezoek aan Fiji, met deelname van alle 14 PIC's.

Everyday Explainers | Wat is de FIPIC-top die premier Modi bijwoonde in Papoea-Nieuw-Guinea?

De tweede FIPIC-top werd gehouden in Jaipur op 21 augustus 2015, opnieuw waaraan alle 14 PIC's deelnamen. Tijdens de twee topontmoetingen kondigde India een reeks initiatieven aan om de PIC's te helpen bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee hun volkeren worden geconfronteerd, en voor hun welzijn en ontwikkeling.

Modi woonde deze week de derde FIPIC-top bij, die samen met PNG werd georganiseerd.

Advertentie

Volgens functionarissen omvat het ontwikkelingspartnerschap met de PIC's gemeenschapsontwikkelingsprojecten zoals elektrificatie van zonne-energie, levering van landbouwmachines, computers en LED-lampen voor scholen, naaimachines, dialysemachines, draagbare zagerijen, boten en pick-up trucks, voertuigen, bouw van zeeweringen en koraalkwekerijen, etc.

Alle PIC's zijn kwetsbaar voor klimaatverandering en stijgende zeespiegels. “Initiatieven als International Solar Alliance (ISA) en Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) vullen de relatie met PIC's aan. Onder het CDRI-kader lanceerden India, samen met Australië, het VK en Small Island Developing States (SIDS) de Infrastructure for Resilient Island States (IRIS) aan de zijlijn van de COP26 in Glasgow in 2021”, aldus een functionaris.

>Advertentie

Als onderdeel van een project voor zonne-elektrificatie van 2.800 huizen in 14 PIC's, zijn 70 vrouwelijke zonne-ingenieurs – Solar Mamas genaamd – opgeleid. Naast het aanpakken van klimaatverandering en doelstellingen van duurzame ontwikkeling, heeft het project ook tot doel vrouwen in hun levensonderhoud te voorzien.

Andere projecten voor gemeenschapsontwikkeling omvatten een opknapbeurt van bibliotheken en schoolgebouwen, renovatie van hogescholen en de levering van IT-infrastructuur aan onderwijsinstellingen.

Advertentie

India heeft van tijd tot tijd humanitaire hulp en rampenbestrijding (HADR) verleend aan de PIC's. Het hielp verschillende PIC's met de levering van Covid-19-vaccins en medische voorraden tijdens de pandemie.

China in de regio

In een paper uit 2022 van Shruti Pandalai van het Institute for Defence Studies and Analyses, samen met Akash Sahu en Shruti Sharma, werd opgemerkt dat “China door middel van economische prikkels uitstapjes heeft gemaakt naar de eilanden in de Stille Oceaan en heeft geprobeerd zijn veiligheidsrelatie met de eilandstaten te versterken. ”. India, aldus de krant, “kan samen met zijn partners zoals Australië een belangrijke speler worden in de Blue Pacific 2050-strategie om duurzame groei in de regio te stimuleren”, en landen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan helpen hun ontwikkelingsdoelen te bereiken en de klimaatverandering aan te pakken.

> Lees ook | Oog op China, PM Modi zegt dat sommige naties de eilanden in de Stille Oceaan niet bijstaan ​​in tijden van nood

De krant markeerde de toenemende rivaliteit tussen China en de VS en zijn bondgenoten in de regio: “China's toenemende aanwezigheid in de regio heeft de VS zenuwachtig gemaakt en alarm geslagen in Australië en Nieuw-Zeeland.” Volgens het in Sydney gevestigde Low Institute bereikte de ontwikkelingshulp van China een hoogtepunt in 2016, en bedroegen de leningen en subsidies tussen 2011 en 2017 8% van alle buitenlandse hulp aan het gebied, meer dan de 0,3% van de VS in dezelfde periode.

>

Met name het handelsvolume van China met 10 PIC's – de Cook Eilanden, Fiji, Kiribati, Tonga, PNG, Samoa, de Salomonseilanden, Vanuatu, Niue en Micronesië – is tussen 1992 en 2021 meer dan 30 keer toegenomen. de grootste handelspartner van het Pacific Islands Forum (PIF) na Australië en Nieuw-Zeeland.

Resultaat van het bezoek van premier

Premier Marape zei deze week dat India een rol speelt in zijn land, met name bij het mobiliseren van Indiase technologie en capaciteiten om te helpen bij zonne-energieoplossingen, ontzilting, moderne gezondheidsfaciliteiten en informatiesystemen.

Met betrekking tot China zei Modi op de FIPIC-top: “Degenen die we als betrouwbaar beschouwden, bleken niet aan onze zijde te staan ​​in tijden van nood. In deze uitdagende tijden is een oud gezegde waar gebleken: 'Een vriend in nood is inderdaad een vriend'.”

De premier zei blij te zijn dat India zijn Pacifische eilandvrienden bijstond in moeilijke tijden . “Of het nu ging om vaccins of essentiële medicijnen, tarwe of suiker; India heeft, in overeenstemming met zijn capaciteiten, alle partnerlanden bijgestaan. India respecteert uw prioriteiten. Het voelt trots om uw ontwikkelingspartner te zijn. Of het nu gaat om humanitaire hulp of om uw ontwikkeling, u kunt India beschouwen als een betrouwbare partner”, zei hij.

Pragya Pandey, een fellow bij de Indian Council for World Affairs, merkte op dat de totale jaarlijkse handel van India met de PIC's ongeveer $ 300 miljoen bedraagt, en dat het ook heeft geprobeerd zijn investeringen in de eilanden te vergroten. “De noodzaak is om ons te concentreren… op het idee van inclusieve economische samenwerking met de regio als geheel… [en] op het onderzoeken van complementariteit in de handel met de afzonderlijke landen”, schreef Pandey in een recent artikel.

Pandalai van IDSA vertelde donderdag aan The Indian Express dat Modi's bezoek om drie duidelijke redenen impact had.

“Ten eerste toonde het de vooruitgang die India stapsgewijs heeft geboekt als ontwikkelingspartner voor deze strategische regio en slaagde erin een geruststellende aanwezigheid in de regio op een manier die chequeboekdiplomatie niet kan bereiken.

“Ten tweede, het overweldigende welkom voor premier Modi door de PIC-leiders en Marape's geloofsrust in India als de stem van het Globale Zuiden is veelbetekenend gezien het feit dat het G20-voorzitterschap van India vastbesloten is om een ​​bruggenbouwer te zijn in een gepolariseerde wereldorde.

>Lees ook

Wat verklaart de Amerikaanse visum 'bedreiging' voor Dhaka?

Waarom heeft de RBI Rs 2.000 biljetten ingetrokken?

Hoe nauwkeurig zijn de beweringen van 'The Kerala Story'?

Satyendar Jain krijgt borgtocht op medische gronden: wat is er met hem gebeurd?

“Ten derde: het onderstreept hoe India steeds meer ruimte maakt als alternatief voor landen die niet verstrikt willen raken in het kruisvuur van binaire keuzes in de Indo-Pacific.”

© The Indian Express ( P) Ltd