Hoe de Ubuntu-aanmeldingslus te repareren

0
67
Jordan Gloor/How-To Geek

Als je vastzit in een inloglus op Ubuntu Linux, gebruik dan Ctrl+Alt+F3 om een ​​terminal te openen en controleer of verwijder het .Xauthor-bestand. Als dat niet werkt, kun je er ook voor zorgen dat root eigenaar is van de map /tmp, gdm3 opnieuw configureren en ruimte op de harde schijf vrijmaken.

De inloglus van Ubuntu is een frustrerend probleem waardoor u niet kunt inloggen. We beschrijven zes verschillende problemen die dit gedrag kunnen veroorzaken en hoe u ze kunt oplossen.

Inhoudsopgave< /strong>

Wat is een inloglus op Ubuntu?
Controleer het eigendom van het .Xauthority-bestand
Verwijder het .Xauthority-bestand
Controleer de machtigingen in de map /tmp
Gdm3 opnieuw configureren
Gdm3 opnieuw installeren
Vrije schijfruimte controleren
Uit de lus breken

Wat is een inloglus op Ubuntu?

De Ubuntu-inloglus is een probleem dat u terugbrengt naar het inlogscherm in plaats van u aan te melden en uw bureaublad te presenteren. Het is alsof uw inloggegevens worden afgewezen, maar dat is niet het geval. Het laat je gewoon niet binnen. Ook al typ je zeker de juiste gebruikersnaam en het juiste wachtwoord in, je wordt meteen teruggestuurd naar het inlogscherm.

Van alle mogelijke problemen met een computer is niet kunnen inloggen een van de engste. Als u niet binnen kunt komen, hoe kunt u dit dan oplossen? Gelukkig biedt Linux ons meer dan één manier om in te loggen, en daar kunnen we in dit scenario gebruik van maken.

Eigenlijk kan dit probleem zich ook voordoen bij andere distributies. Het lijkt te zijn getagd als de “Ubuntu login loop” omdat de indruk bestaat dat het vaker wordt gerapporteerd op computers met Ubuntu dan op andere distributies. Ik vermoed dat dat komt doordat er meer computers met Ubuntu Linux draaien dan welke andere distributie dan ook.

GERELATEERD: Wat is er nieuw in Ubuntu 23.04 “Lunar Lobster “, Nu beschikbaar

Controleer het eigendom van het .Xauthority-bestand

Deze oplossing is alleen voor mensen die ervoor hebben gekozen om Ubuntu uit te voeren met Xorg, in plaats van op Wayland, de nieuwe weergaveserver. Een displayserver zorgt voor de functionaliteit voor het tekenen van schermen. Applicaties praten met de beeldschermserver en de beeldschermserver schrijft naar het scherm. Het wordt gebruikt om te construeren wat u ziet in een grafische desktopomgeving.

Xorg is vervangen door Wayland als de standaard weergaveserver, maar u kunt nog steeds inloggen op Ubuntu met behulp van de Xorg-server als u dat wilt naar of moet. Sommige oudere applicaties werken beter met Xorg dan tot nu toe met Wayland.

Om u aan te melden bij Ubuntu met Xorg, klikt u op het tandwielpictogram op het inlogscherm en selecteert u “Ubuntu op Xorg&#8221 ; vanuit het menu.

Deze instelling blijft behouden bij opnieuw opstarten. Om terug te gaan naar het gebruik van Wayland, moet u deze instelling handmatig terugzetten naar “Ubuntu.

Dus, als u Xorg gebruikt en vindt uzelf in de inloglus bevindt, is het eerste dat u moet controleren het eigendom van de “.Xauthority” bestand—als je er een hebt. Als u dat niet doet, sla dan deze en de volgende secties over.

Druk in het inlogscherm op “Ctrl+Alt+F3” om een ​​terminalscherm te openen.

Log in met uw gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord.

Als u er een heeft, uw & #8220;.Xautoriteit” bestand is een verborgen bestand dat zich in uw thuismap bevindt. We zoeken er een met de optie -a (all), zodat ls verborgen bestanden weergeeft.

ls -ahl .X*

Op deze computer is het bestand aanwezig, maar het zou eigendom moeten zijn van de huidige gebruiker, niet per wortel. Maar dat is een simpele oplossing. We gebruiken het chown-commando om onszelf als eigenaar in te stellen. U kunt natuurlijk uw eigen gebruikersnaam in de opdracht vervangen.

sudo chown dave:dave .Xauthority ls

Controleren met ls laat zien dat wij de eigenaar en groepseigenaar van het bestand zijn.

Als u een bestand met de naam “.ICEauthority” hebt, zorg er dan voor dat u de eigenaar bent ook van dat bestand. We hadden er geen op onze testcomputer. Het formaat van het commando chown is hetzelfde:

sudo chown dave:dave .ICEauthority

Herstart door “reboot” en druk op Enter en probeer in te loggen wanneer uw systeem een ​​back-up heeft gemaakt.

GERELATEERD: Het chown-commando gebruiken op Linux

Verwijder het .Xauthority-bestand

Als u eigenaar wordt van de “.Xauthority” bestand niet werkte, probeer het te verwijderen en opnieuw te maken.

Open in het inlogscherm een ​​terminalvenster met “Ctrl+Alt+F3”, en gebruik de rm opdracht om het bestand te verwijderen.

rm .Xauthority

De startx-opdracht om te proberen een X-bureaubladsessie te starten, dwingt een nieuwe “.Xauthority” aan te maken bestand.

startx

Start opnieuw op en probeer in te loggen.

Controleer de machtigingen in de map /tmp

Veel processen gebruiken de “/tmp” directory om tijdelijke bestanden op te slaan. Als de rechten op de “/tmp” directory in de war raakt en restrictiever wordt dan nodig is, zullen deze processen negatief worden beïnvloed.

Om dit te controleren, moeten we een terminalscherm openen en ls gebruiken op de “/tmp” map. Druk dus op Ctrl+Alt+F3 in het inlogscherm en log in met uw gebruikelijke inloggegevens.

De “/tmp” directory moet eigendom zijn van root. De rootgebruiker, de leden van de rootgroep en alle andere gebruikers moeten lees-, schrijf- en uitvoermachtigingen hebben in die map. De enige beperking is dat mensen in de groep Anderen – in dit geval iedereen behalve root en processen die eigendom zijn van root – alleen bestanden kunnen wijzigen (schrijven en verwijderen) die ze zelf hebben gemaakt.

cd/ls -ahld tmp

We kunnen de toestemmingsreeks voor &#8220 zien ;/tmp” is drwxrwxrwt en de eigenaar en groepseigenaar zijn beide “root.”

De machtigingen betekenen:

 • d: Dit is een directory
 • rwx: de eigenaar heeft lees-, schrijf- en uitvoerrechten.
 • rwx: De groepseigenaar heeft machtigingen voor lezen, schrijven en uitvoeren.
 • rwt: Alle anderen kunnen bestanden lezen, schrijven en uitvoeren, maar ze kunnen alleen schrijven naar of verwijderen van bestanden hebben zichzelf gecreëerd. De “t” staat bekend als een “sticky bit.

Als u iets anders dan dit ziet, gebruikt u de opdracht chmod om deze machtigingen in te stellen:

sudo chmod 1777 /tmp ls -ahld tmp

Start opnieuw op en probeer in te loggen .

GERELATEERD: SUID, SGID en Sticky Bits gebruiken op Linux

Gdm3 opnieuw configureren< /h2>

Ubuntu gebruikt gdm3 als display-manager. Een displaymanager beheert grafische inlogschermen en grafische displayservers. Soms kan het geforceerd vernieuwen van gdm3 het probleem met de inloglus verhelpen.

Nogmaals, open in het inlogscherm een ​​terminalvenster met “Ctrl+Alt+F3.”

We gebruiken de opdracht dpkg-reconfigure om gdm3 te vernieuwen. Het zorgt ervoor dat alle vereiste bestanden aanwezig zijn en dat aan afhankelijkheden wordt voldaan. Het zou gdm3 in dezelfde staat moeten laten als wanneer het net met succes was geïnstalleerd.

sudo dpkg-reconfigure gdm3

Start opnieuw op, log in en kijk of uw probleem is opgelost.

Gdm3 opnieuw installeren

Dit proces verwijdert gdm3 van uw computer en installeert het opnieuw. Het is de langhandige manier om de vorige stap te doen. Ik heb de vorige stap vaak zien werken, maar als dat niet het geval is, dan werkt dit meestal wel.

sudo apt purge gdm3 sudo apt install gdm3

Herstart je computer en kijk of je het probleem hebt opgelost.

De vrije ruimte op de harde schijf controleren

Te weinig ruimte op de harde schijf heeft hetzelfde effect als het niet kunnen maken van tijdelijke bestanden. Zelfs met de juiste machtigingen op “/tmp”, als u geen ruimte op de harde schijf meer over heeft, kan het systeem geen bestanden maken.

GERELATEERDHoe u vrije schijfruimte en schijfgebruik kunt bekijken vanaf de Linux-terminal

Open vanuit het inlogscherm een ​​terminalscherm zoals voorheen. we kunnen df gebruiken om de capaciteit van de harde schijf en vrije ruimte te controleren, en we kunnen du gebruiken om te zien wat de ruimte in beslag neemt. Onze testmachine had geen problemen met vrije ruimte, maar dit is hoe de uitvoer van de commando's eruit zal zien.

Het gebruik van de -h (door mensen leesbare) optie dwingt df om de meest geschikte eenheden voor de cijfers te gebruiken het moet worden weergegeven. Het is gemakkelijker dan te proberen in bytes te werken.

df -h

De “Gebruik%” kolom toont de hoeveelheid gebruikte ruimte, uitgedrukt als een percentage. De “Tweedehands” en “Beschikbaar” kolommen worden uitgedrukt in werkelijke waarden.

Het rootbestandssysteem is aangekoppeld op “/dev/sda” en 84 procent van de capaciteit van de schijf is gebruikt. Dat is niets om je zorgen over te maken, maar als we een harde schijf zouden onderzoeken waarop nog maar heel weinig ruimte over was, zouden we du kunnen gebruiken om te ontdekken wat de ruimte in beslag nam.

We gaan de opties -h (door mensen leesbaar) en -s (samenvatting) gebruiken met du , en we leiden de uitvoer door naar sort . De opties die we gebruiken bij sorteren zijn -h (sorteren voor mensen leesbare waarden) en -r (omgekeerd sorteren).

Dit geeft ons een gesorteerde, aflopende lijst met de grootste verbruikers van harde schijfopslag bovenaan de lijst.

du -hs * | sort -hr

We kunnen zien dat de “Afbeeldingen” directory is veruit de grootste boosdoener. We kunnen ons du-commando verbeteren om in de “Pictures” map. We halen het ook door het hoofd om ons de 5 ergste overtreders te laten zien.

du -hs ~/Pictures/* | sorteer -hr | head -5

Dit type iteratief onderzoek stelt ons in staat om de lage- hangend fruit. Door de grootste mappen naar andere interne schijven of naar externe opslag te kopiëren en ze vervolgens uit onze thuismap te verwijderen, wordt de meeste ruimte op de harde schijf vrijgemaakt.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, met wat dan ook de grootste mappen op je computer zijn, zou je systeem je moeten laten inloggen.

Breaking Out of the Loop

De Ubuntu login loop is als buitengesloten worden van je eigen huis. Je hebt de juiste sleutel, maar de deur gaat nog steeds niet open. Gelukkig zijn er met Linux andere deuren die we kunnen gebruiken. En als we eenmaal binnen zijn, kunnen we proberen uit te vinden wat de voordeur verhindert om te werken.

GERELATEERD: Hoe GRUB te gebruiken Rescue to Fix Linux

LEES VOLGENDE

 • › Hoe (en waarom) root-login via SSH op Linux uit te schakelen
 • › De beste slimme ruimteverwarmers van 2023
 • › Waarom u een laptop zou moeten kopen in plaats van een mini-pc
 • › 11 Windows 11 privacy-instellingen om te wijzigen
 • › 6 beste virtuele machineprogramma's voor Windows, macOS en Linux
 • › De eerste 14 GB/s SSD's zijn er bijna
 • › 6 redenen waarom we onze datacenters naar de ruimte zouden moeten verplaatsen