Hår- och nagelgummi: Visste du att deras överanvändning har biverkningar?

0
61

Poppning av multivitamin- eller mineralpiller kan tyckas vara en tråkig, klinisk rutin att hålla, men att ha dem som gummiar som du kan tugga på som en godis verkar definitivt mer frestande och smakrengörande. Vilket är anledningen till att berikade gummier har blivit väldigt populära med flera Instagram-influencers som marknadsför tuggbara gummier för friskt hår, hud och naglar. Dessa innehåller vanligtvis en mängd olika vitaminer, mineraler och andra näringsämnen och på grund av deras smaklighet verkar de inte vara de vanliga hud- och hårtillskotten.

Men saken är deras smaklighet och olika smaker kan orsaka användare att bli beroende av dem och överdosera dem. “När detta händer kan det uppstå biverkningar eftersom de kan störa näringsbalansen i kroppen”, säger Dr Ravi Joshi, Senior Consultant, Dermatology, Indraprastha Apollo Hospital, New Delhi.

Hur säkra är gummier, vanligtvis tas för hår och naglar? Har de biverkningar?

Normalt är hår- och nagelgummi säkra när de har föreskrivits. Dessa innehåller vanligtvis ingredienser som biotin, kollagen, vitaminer (B, C, E) och mineraler som zink, som alla spelar en roll för att stödja hår och naglars hälsa. Det är dock viktigt att notera att individuella svar på dessa kosttillskott kan variera. Till exempel kan överdrivet biotinintag störa vissa laboratorietestresultat, såsom de som mäter sköldkörtelfunktionen eller hjärttroponinnivåer. Vissa individer kan uppleva matsmältningsbesvär, såsom diarré, illamående och uppblåsthet, på grund av de höga doserna av vissa vitaminer och mineraler.

Men det som är oroande är användningen av konstgjorda färgämnen, smakämnen och tillsatta sockerarter som sackaros eller maltodextrin som kan påverka insulinkänsligheten. Dessutom är det fortfarande bättre att ha mineraltillskott separat för bättre effekt.

Vilka är några av de vanligaste komponenterna som finns i dessa gummier?

Hår- och nagelgummi innehåller vanligtvis en blandning av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som tros främja hårväxt och nagelhälsa. Det är viktigt att notera att den specifika formuleringen och koncentrationen av dessa ingredienser kan variera mellan olika märken.

Annons

• Biotin: Biotin, även känt som vitamin B7, är en populär ingrediens.

• Kollagen: Kollagen är ett protein som ger struktur och styrka till hår och naglar. Att inkludera kollagen i gummier tros stödja deras tillväxt och hälsa.

• Vitaminer: Hår- och nagelgummi innehåller ofta olika vitaminer som vitamin C, E och A. Dessa vitaminer är kända för sina antioxidantegenskaper och deras potential att stödja hår och naglars hälsa.

Annons

• Mineraler: Gummies kan också innehålla mineraler som zink, selen och järn, som alla ser till att ditt hår och naglar ser bra ut.

• Andra ingredienser: Vissa gummier kan innehålla ytterligare ingredienser som naturliga extrakt, örter eller oljor.

Bör man konsultera en läkare innan du tar dessa piller?

Ja, speciellt om du har redan existerande medicinska tillstånd som allergier, lever- eller njurproblem, om du är gravid eller ammar eller tar medicin. En sjukvårdspersonal kan bedöma din medicinska historia, nuvarande medicinering och eventuella befintliga tillstånd för att avgöra om hår- och nagelgummi är lämpliga för dig. De kan också hjälpa dig att förstå de potentiella interaktionerna mellan tillskottet och eventuell medicin du tar.

Dessutom kan en sjukvårdspersonal ge insikt om huruvida dina hår- eller naglarproblem kan tyda på ett underliggande hälsoproblem .

Vad måste vi kontrollera på etiketten när vi köper hår- och nagelgummi?

Annons

När du köper hår- och nagelgummi är det avgörande att noggrant undersöka produktetiketten för att säkerställa att du gör ett välgrundat val. Här är några viktiga faktorer att kontrollera på etiketten:

• Ingredienser: Se till att gummier innehåller specifika näringsämnen som är kända för att stödja hår- och naglarhälsa, som biotin, kollagen och viktiga vitaminer som vitamin C och vitamin E.

Annons

• Dosering: Kontrollera den rekommenderade dosen per portion. Det är viktigt att följa instruktionerna för att undvika potentiella biverkningar eller komplikationer.

• Allergener: Om du har några kända allergier, kolla efter vanliga allergener som gluten, soja, mejeriprodukter eller nötter. Se till att gummiarna är fria från ingredienser som kan utlösa en allergisk reaktion.

Annons

• Kvalitet och certifiering: Leta efter eventuella kvalitetscertifieringar eller tredjepartstestningar som nämns på etiketten. Detta kan ge en garanti för att produkten har genomgått testning för säkerhet och kvalitetskontroll.

• Utgångsdatum: Kontrollera alltid utgångsdatumet för att säkerställa att du köper en fräsch och potent produkt. Utgångna kosttillskott kan förlora sin effektivitet och till och med utgöra hälsorisker.

• Tillverkarinformation: Kontrollera tillverkarens namn och kontaktuppgifter. Det är viktigt att köpa från välrenommerade företag som följer god tillverkningssed.

Vilka är de naturliga alternativen för hårväxt och friska naglar?

När det kommer till hårväxt och nagelhälsa finns det flera naturliga alternativ som du kan överväga. Även om individuella resultat kan variera, är det idealiskt att införliva dessa metoder i din rutin.

• Balanserad kost: En väl avrundad kost rik på vitaminer, mineraler och proteiner är avgörande för hår och naglars hälsa. Inkludera livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter i dina måltider för att ge de nödvändiga näringsämnena.

• Hårbottenmassage: Regelbunden massage av din hårbotten kan stimulera blodcirkulationen och främja hårväxten. Använd mjuka cirkulära rörelser med fingertopparna för att massera din hårbotten i några minuter varje dag.

• Eteriska oljor: Vissa eteriska oljor, såsom lavendel, rosmarin och pepparmynta har förknippats med hårväxt. Späd ut några droppar av dessa oljor i en bärarolja (som kokos- eller jojobaolja) och massera in blandningen på din hårbotten.

• Undvik värme och kemikalier: Överdriven värmestyling och kemiska behandlingar kan skada hår och naglar . Minimera användningen av värmestylingverktyg och välj naturliga hårvårdsprodukter som inte innehåller starka kemikalier.

• Rutin för nagelvård: Håll dina naglar rena och välskötta. Klipp dem regelbundet, fila dem åt ena hållet och återfukta dina nagelband för att främja nagelhälsa.

• Återfuktning och kosttillskott: Drick tillräckliga mängder vatten dagligen. Rådgör dessutom med en sjukvårdspersonal om tillskott som biotin, kollagen eller omega-3-fettsyror.

Vilka kostinsatser kan vi göra för friskt hår och naglar förutom mediciner? >

Naturliga kostkällor ger viktiga näringsämnen som stödjer hår- och nageltillväxt. Här är några exempel:

• Bär: Jordgubbar, blåbär och hallon är rika på antioxidanter som hjälper till att skydda hårsäckarna och främja hälsosam hårväxt. De innehåller även C-vitamin, vilket underlättar produktionen av kollagen för starka naglar.

• Citrusfrukter: Apelsiner, citroner och grapefrukter är utmärkta källor till C-vitamin, vilket är avgörande för kollagensyntesen. Kollagen bidrar till hår och naglars styrka och integritet.

• Spenat: Spenat är laddad med järn, folat och vitamin A och C, och ger näring åt hårsäckarna och främjar en sund hårväxt. Den innehåller biotin, ett B-vitamin som förbättrar nagelstyrkan.

• Mandlar: Fullpackat med biotin, vitamin E och Omega-3-fettsyror, mandlar stödjer hår och naglars hälsa. De ger näring och hjälper till att bekämpa torrhet och sprödhet.

• Lax: Rik på Omega-3-fettsyror, protein och D-vitamin bidrar lax till hårbottens hälsa, minskar inflammation och stöder hårväxt. Det hjälper också till att behålla starka och friska naglar.

Läs även

Nitesh Pandey hjärtinfarkt död: Varför indiska män i 50-årsåldern är mest på…

BP går inte ner ens med medicinering? Är för mycket salt orsaken? Skräp…

Varför de sexpackade magmusklerna är inte en markör för en vältränad kropp och utvecklar bara…

Kan kvinnor med PCOS bli gravida naturligt? Ja, bara gå ner i vikt och ändra …

• Ägg: En fantastisk proteinkälla, ägg innehåller biotin, zink och järn.