Haar kinderen 'doodgereden door honden', een moeder worstelt met 'wat als'

0
52

‘Wat als …?’

Deze twee woorden achtervolgen Sushma Kumari sinds maart. Wat als ze Anand (haar tweede kind) had gevraagd om die dag thuis te blijven? Wat als ze Aditya (haar jongste) niet had toegestaan ​​het huis te verlaten zonder haar? Wat als ze zes maanden geleden helemaal niet naar dit gebied was verhuisd?

De 30-jarige, een alleenstaande moeder, en haar drie zonen — Ansh, 9, Anand, 7 en Aditya, 5 — was zes maanden geleden verhuisd naar Sindhi Basti in Ruchi Vihar, in het zuidwesten van Delhi. Bij twee schijnbaar ongerelateerde incidenten die plaatsvonden op 10 en 12 maart verloor ze haar twee zonen bij aanvallen, naar verluidt door zwerfhondenin de buurt van de basti. Na de dood van haar twee zoons stuurde ze haar oudste, de 9-jarige Ansh, naar het huis van haar moeder in Meja tehsil van het district Prayagraj in Uttar Pradesh.

Sushma Kumari, een 30-jarige alleenstaande moeder, en haar drie zonen — Ansh, 9, Anand, 7, en Aditya, 5 — hadden verhuisde naar Sindhi Basti in Ruchi Vihar in het zuidwesten van Delhi, slechts zes maanden voordat Anand en Aditya in maart bij afzonderlijke incidenten stierven. (Speciale regeling)

Sushma woont nu helemaal alleen in haar tweekamerhuis, een van de weinige pucca-huizen in Sindhi Basti. Het gebied, met een geschatte cluster van ongeveer 200 woningen, ligt in de buurt van Vasant Kunj's Delhi Development Authority (DDA) flats.

“Elke dag herinner ik me de kleine dingen over Anand en Aditya – de pichkari's die ze voor Holi kochten, hun schoolboeken, de YouTube-video's die ze constant keken, de luide stem van Aditya en hoe hij routes, namen en plaatsen op de weg kon onthouden. de druppel van een hoed … Anand was stil, goed in studeren en dicht bij zijn ouders. Hij ging altijd met me mee, waar ik ook ging… Ik weet niet waarom dit hen is overkomen', voegt ze eraan toe.

In Premium | Terwijl de sterfgevallen in Delhi de dreiging van zwerfhonden onder de aandacht brachten, een blik op dodelijke incidenten in de afgelopen tijd

Terwijl de autopsierapporten van de jongens de voorlopige doodsoorzaak onthulden als “bijtwonden bij honden”, zijn er vragen gerezen over de oorzaak van hun dood. Sushma zegt: 'Hun lichamen hadden geen ernstige verwondingen. Ik denk dat hun dood door het CBI had moeten worden onderzocht.”

De volgorde van de gebeurtenissen

Herinnerend aan de reeks gebeurtenissen van 10 maart, zegt Sushma: “Het was twee dagen na Holi. Anand en zijn broers aten gujiya's. Zijn tante (die in de buurt woont) had hem naar haar huis geroepen, ongeveer 500 meter verderop, om haar te helpen met wat werk. Toen hij rond 9.30 uur van huis ging, vertelde Anand me dat hij snel terug zou zijn. Hij zei dat ik wat pyaaz ke pakode en chutney voor hem apart moest houden. Toen hij om 11.30 uur niet terugkwam, heb ik zijn tante gebeld. Ze zei dat Anand niet was komen opdagen. Ik ben meteen naar hem op zoek gegaan maar kon hem niet vinden.”

Advertentie

Sushma vult aan dat ze rond 14.00 uur de politie belde. “Een paar politieagenten kwamen hem zoeken, maar zelfs zij konden hem niet vinden. Om 17.00 uur kwam een ​​enorm team van het politiebureau Vasant Kunj South opdagen. Ze gingen op zoek naar Anand in nabijgelegen gebieden. Iemand zag een van Anands pantoffels op ongeveer 40-50 meter van ons huis. Toen ze het gebied zorgvuldig doorzochten, vonden ze zijn lichaam.”

Sushma Kumari woont momenteel alleen in haar tweekamerhuis, een van de weinige pucca-huizen in het gebied, in Sindhi Basti in Ruchi Vihar in het zuidwesten van Delhi. Sinds de dood van haar zoons in maart heeft ze haar oudste zoon, de 9-jarige Ansh, naar het huis van haar moeder in Meja tehsil van het district Prayagraj in Uttar Pradesh gestuurd. (Express foto/Vidhatri Rao)

De zevenjarige werd gevonden bij een muur op een afgelegen maar braakliggend terrein in de buurt. Hij had verwondingen – bijt- en krassporen op zijn benen, middel, heupen, nek en rug.

Het lichaam van Anand werd voor autopsie naar het Safdarjung-ziekenhuis gestuurd. Twee dagen na het incident, op 12 maart, zouden Sushma en enkele familieleden naar het ziekenhuis gaan om zijn lichaam op te halen. Voordat ze echter naar het ziekenhuis kon vertrekken, kreeg ze opnieuw een verpletterende klap.

Advertentie lees ook | Maand na de dood van broers en zussen, tiener verscheurd door honden in hetzelfde gebied in Delhi

Rond 8.30 uur ging de 5-jarige Aditya, net als alle andere kinderen in Sindhi Basti, zijn behoefte doen in de jungle dicht bij zijn huis. Net als veel andere huizen in de basti heeft ook zijn huis geen wasruimte. Hij werd vergezeld door zijn 24-jarige neef, Chandan.

Een politieagent had eerder tegen The Indian Express gezegd: 'Chandan was zijn behoefte aan het doen op enige afstand van Aditya. Na enige tijd ging Chandan terug naar de plek waar hij Aditya had achtergelaten. Hij vond de jongen omringd door zwerfhonden. Aditya raakte zwaargewond. Onderinspecteur Mahender van het politiebureau Vasant Kunj South was in het gebied om de dood van Anand te onderzoeken. Hij hoorde hun geschreeuw en zag dat honden Aditya hadden aangevallen. Hij bracht de jongen met spoed naar het Indian Spinal Injuries Centre in zijn auto, maar hij stierf tijdens de behandeling.”

Sushma herinnert zich dat ze het lichaam van haar jongste zoon had gezien. “Hij was gewond. Hij had soortgelijke krassen op zijn nek en buik…” zegt ze.

Sushma Kumari heeft nog wat speelgoed van Anand en Aditya bewaard, waaronder de pichkari's waarvoor ze kochten Holi. (Express foto/Vidhatri Rao)

Sushma zegt: “Ik heb de afgelopen 10 jaar in Delhi gewoond. Mijn man en ik zijn vervreemd. Hij is terug in ons dorp, Khajuri (in Karchhana taluk van Prayagraj). Ik had een vaste routine met de kinderen: ik stuurde ze naar school en ging dan naar mijn werk in een salon in Vasant Kunj. Ik verzorgde thuisdiensten voor de klanten van de salon. De jongens speelden in de basti tot ik rond 18.00 uur thuiskwam. Ik was alleen, maar mijn zonen waren goede kinderen. Ze hebben me altijd geholpen.”

De zus van Sushma en andere familieleden wonen in Mahipalpur, ongeveer 3 km verderop. Ze zegt dat ze haar regelmatig bezoeken. Sushma zegt dat velen van haar familie in de loop der jaren vanuit het district Prayagraj naar Delhi zijn geëmigreerd.

Advertentie

Een gevoel van angst

Sinds de dood van haar zoons heerst er angst onder de bewoners. Ze beweren dat deze sterfgevallen als gevolg van hondenaanvallen de eerste keer zijn in het gebied voor zover ze zich kunnen herinneren.

Sindhi Basti-echtpaar Shiva en Nisha, die respectievelijk schoenen en poppen verkopen in Vasant Kunj, heb vier kinderen tussen 2 en 8 jaar. Ze zeiden: “De kinderen blijven thuis terwijl wij aan het werk zijn. Ze verlaten meestal het huis om hun behoefte in de open lucht te doen, maar we hebben ze gezegd dat ze niet naar buiten mogen als we er niet zijn. ”

Advertentie

Sushma's buurman Lakhan, die schoenen repareert, zegt: “Ik heb zes kinderen. Ze volgen lessen bij een ngo die hier in de basti dagelijks lessen geeft. Mijn kinderen hebben altijd rond de basti gezworven en hebben hier zelfs met de zwerfdieren gespeeld. Ik woon hier al 30 jaar. Vroeger waren er ongeveer 10-15 honden, maar die zijn nu allemaal weg.”

Lees ook

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij liet vallen tijdens… resize=450,250″ />

Moesson wordt dit jaar waarschijnlijk 'normaal', Noordwest-India kan 92% regen zien…

Bengaalse schoolbanen zwendel: SC weigert te blijven Calcutta HC order staat CB toe…

Het congres claimt geen gedocumenteerd bewijs van 'Sengol' als symbool van transf…

Sandeep, 29, die ook Sushma's buurman is, beweerde dat er de afgelopen maanden een paar incidenten met hondenbeten waren. “Er was veel angst in de basti na de incidenten, maar nu is alles weer min of meer normaal. We zeggen echter tegen de kinderen dat ze weg moeten blijven van de plekken waar de incidenten hebben plaatsgevonden”, zegt hij.