Home Norsk Energioverkommelighet kritisk for India: Puri

Energioverkommelighet kritisk for India: Puri

0

Rimelig energi, og ikke bare tilgjengelighet, er avgjørende for et stort utviklingsland som India, og det krever en slags administrert prismekanisme (APM) for tider da markedsbestemte priser blir uoverkommelige for forbrukerne, sier oljeminister Hardeep Singh Puri sa onsdag.

“Det gir ingen mening å ha (energi) tilgjengelighet hvis rimeligheten ikke er der, betyr det at mens du følger markedsprinsippene og du vil at markedet skal sette prisnivået, trenger du en form for det vi kaller APM , Jeg snakker om energisektoren generelt…For når press kommer til å skyve, vil du oppdage at noe i det systemet (markedspriser) kanskje ikke fungerer,” sa Puri her på den årlige sesjonen til Confederation of Indian Industry.

For å gi et eksempel, sa ministeren at drivstoffforhandlere i privat sektor var motvillige til å selge bensin og diesel ved sine utsalgssteder da råolje- og drivstoffprisene økte globalt i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. På den tiden økte ikke offentlige drivstoffforhandlere, som kontrollerer brorparten av drivstoffmarkedet i India og er “navlebundet til myndighetene”, prisene som “gode bedriftsborgere” og solgte bensin og diesel med tap, sa ministeren.

“Det er velkjent at disse detaljhandelstasjonene (privat sektor) bestemte at de ikke hadde noe ansvar for det, jeg ser på i en krisesituasjon, ville være det mest grunnleggende kravet i en økonomis tilgjengelighet og rimelighet,” Puri sa, og la til at et stort antall drivstoffkøyer i privat sektor hadde hamstringer som informerte kundene om at billigere drivstoff var tilgjengelig på utsalgssteder til offentlige oljemarkedsføringsselskaper (OMC).

Ettersom internasjonale drivstoffpriser har kjølt seg ned nå og detaljister ikke lenger er tvunget til å selge bensin og diesel med tap, sa Puri at det er tegn på at aktører i privat sektor ønsker å vinne tilbake sine tapte markedsandeler. “Jeg mener, den samme bedriftssektoren, som i en periode ikke ønsket å selge i køyene sine, de tok bare med seg litt dieselblanding og reduserte prisen. Jeg liker det. Fordi du vet at de mistet markedsandelen sin, fordi de ikke solgte den i køyene sine, er det et godt tegn. Når bedriftene mine gjør det bra, sier vi alle veldig bra. Det betyr at den økonomiske oppdriften er der, osv.», sa ministeren.

Nylig lanserte Jio-bp–brenselforetaket til Reliance Industries (RIL) og Storbritannias BP plc en premium-diesel med tilsetningsstoffer til en rabatt på diesel solgt av OMC-ene.

I henhold til data fra petroleumsdepartementet har India rundt 87 000 drivstoffutsalgssteder, hvorav rundt 8 300 tilhører aktører i privat sektor, hovedsakelig Nayara Energy og RIL (Jio-bp). Nayara Energy har nærmere 6400 drivstoffkøyer, mens Jio-bp har over 1500.

Les også

Flipkarts Samarth spiller en sentral rolle i å realisere Atmanirbhar…

Reliance Industries-aksjen hopper 3 % etter at rapporten sier at RIL er best posisjonert …

RBI trekker sedler på 2000 Rs fra sirkulasjon, ber alle om å bytte eller de…

India er vitne til 'snøballeffekten'; satt til å se eksponentiell vekst i comi…Annonse

Ifølge offentlige kilder hadde drivstoffforhandlere i privat sektors motvilje mot å selge bensin og diesel på hjemmemarkedet etter utbruddet av Ukraina-krigen ført til forsyningsmangel ved drivstoffpumper i enkelte deler av landet. De private aktørene foretrakk å eksportere drivstoffet sitt da de var i stand til å tjene høyere priser på det internasjonale markedet. Dette var en av hovedårsakene bak innføringen av uventet gevinstskatt på drivstoffeksport fra 1. juli 2022.

© The Indian Express (P) Ltd