Energiöverkomlighet avgörande för Indien: Puri

0
52

Energiöverkomlighet, och inte bara tillgänglighet, är avgörande för ett stort utvecklingsland som Indien och det kräver någon form av en administrerad prismekanism (APM) för tider när marknadsbestämda priser blir oöverkomliga för konsumenter, säger oljeminister Hardeep Singh Puri sa i onsdags.

“Det är ingen mening att ha (energi)tillgänglighet om överkomligheten inte är där…det betyder att även om du följer marknadsprinciperna och du vill att marknaden ska sätta prisnivån, behöver du någon form av det vi kallar APM , Jag pratar om energisektorn i allmänhet…För när man trycker på kommer du att upptäcka att något i det systemet (marknadsprissättning) kanske inte fungerar”, sa Puri här vid den årliga sessionen för Confederation of Indian Industry.

För att ge ett exempel sa ministern att återförsäljare av bränsle i den privata sektorn avskyr att sälja bensin och diesel på sina återförsäljningsställen när priserna på råolja och bränsle ökade globalt i efterdyningarna av Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Vid den tiden höjde återförsäljare av bränsle i offentlig sektor, som kontrollerar lejonparten av bränslemarknaden i Indien och är “navelbundna till regeringen”, inte priserna som “bra företagsmedborgare” och sålde bensin och diesel med förlust, sa ministern.

“Det är välkänt att dessa (privata sektorn) återförsäljningsstationer beslutade att de inte bar något ansvar för vad jag anser i en krissituation skulle vara det mest grundläggande kravet i en ekonomi–tillgänglighet och överkomlig,” Puri sade, och tillade att ett stort antal bränslebankar i den privata sektorn hade hamstrings som informerade kunderna om att billigare bränsle fanns tillgängligt på försäljningsställen för oljemarknadsföringsföretag i den offentliga sektorn (OMC).

Med de internationella bränslepriserna har svalnat nu och återförsäljare inte längre tvingas sälja bensin och diesel med förlust, sa Puri att det finns tecken på att privata aktörer vill vinna tillbaka sina förlorade marknadsandelar. “Jag menar, samma företagssektor, som under en tid inte ville sälja på sina britsar, de tog bara med sig en dieselmix och sänkte priset. Jag gillar det. Eftersom du vet att de tappade sina marknadsandelar, eftersom de inte sålde det på sina kojer, är det ett gott tecken. När mina företag går bra säger vi alla mycket bra. Det betyder att den ekonomiska flytkraften finns där, etc”, sa ministern.

Nyligen lanserade Jio-bp–samriskföretaget Reliance Industries (RIL) och Storbritanniens BP plc en premiumdiesel med tillsatser till rabatterat pris jämfört med diesel som säljs av OMC.

Enligt uppgifter från oljeministeriet har Indien cirka 87 000 bränslebutiker, varav cirka 8 300 tillhör privata aktörer, främst Nayara Energy och RIL (Jio-bp). Nayara Energy har nära 6 400 bränslebankar, medan Jio-bp har över 1 500.

Läs även

Flipkarts Samarth spelar en avgörande roll för att förverkliga Atmanirbhar…

Reliance Industries aktie hoppar med 3 % efter att rapporten säger att RIL är bäst placerad …

RBI drar 2 000 Rs sedlar ur cirkulationen, ber alla att byta eller dela…

Indien bevittnar 'snöbollseffekten'; kommer att se exponentiell tillväxt i comi…Annons

Enligt statliga källor hade den privata sektorns bränsleåterförsäljares ovilja att sälja bensin och diesel på hemmamarknaden efter utbrottet av Ukrainakriget lett till försörjningsbrist vid bränslepumpar i vissa delar av landet. De privata aktörerna föredrog att exportera sina bränslen eftersom de kunde tjäna högre priser på den internationella marknaden. Detta var ett av de främsta skälen bakom införandet av oväntad vinstskatt på bränsleexport från den 1 juli 2022.

© The Indian Express (P) Ltd