Door maoïsten getroffen Abhujmad stelt nieuwe ruimte voor hoop en herstel veilig: een operatiekamer

0
52

Mensen in het Abhujmad-gebied van de Bastar-regio van Chhattisgarh, dat wordt beschouwd als een maoïstische broeinest, zouden voor zelfs een kleine medische ingreep minstens 65 km naar de stad Narayanpur reizen. Maar dat was tot woensdag toen de “game-changer” – voor gezondheid en hoop – werd geplaatst.

Zonder veel lawaai te maken, openden de districtsautoriteiten een operatiekamer (OT) – Abhujmad's eerste dergelijke permanente faciliteit — waar op de eerste dag meer dan 20 operaties werden uitgevoerd.

Narayanpur District Collector Ajeet Vasant zei dat de OT werd gebouwd in het gemeenschapsgezondheidscentrum in het Orchha-blok door gebruik te maken van het District Mineral Fund. Met het fonds werd ook nieuwe apparatuur gekocht, zei hij.

“De hele bevolking in Abhujmad is tribaal. We brengen ontwikkeling in het door links-extremisme (LWE) getroffen gebied. Ik zie dit als een game-changer,” vertelde Vasant aan The Indian Express. “In de toekomst willen we hier meer medische voorzieningen uitbreiden, zoals keizersnedechirurgie, echografie en alle andere voorzieningen die beschikbaar zijn in het districtsziekenhuis.”

Chief Medical Health Officer Dr T R Kunwar zei: “Orchha had al vier artsen en vijf verpleegsters. We hebben een speciaal team gemaakt van vier chirurgen, twee tandartsen en 12 verpleegkundigen (voor de operaties). Drie chirurgen, waaronder ikzelf, komen uit Narayanpur en één uit het naburige district Kondagaon.”

“Er zijn meer dan 20 operaties uitgevoerd. We hebben hier de afgelopen drie dagen gekampeerd. We zullen meer dan 30 operaties afronden voordat we terugkeren naar Narayanpur,” zei hij.

“We hebben laparoscopie uitgevoerd, maar ook operaties voor onder andere hernia en lipoom. Mensen van de primitieve Abhujmadiya-stammen waren gekomen voor vasectomie, maar we vertelden hen dat ze speciale toestemming nodig zouden hebben vanwege hun schaarse bevolking,' zei de dokter.

Advertentie Lees ook | Het Raipur-museum biedt inzicht en perspectieven op jarenlange conflicten

Dr. Kunwar zei over de moeilijkheden waarmee ze werden geconfronteerd: “Het is een door LWE getroffen gebied, dus we gingen daarheen zonder enige politiebeveiliging. Ten tweede zijn mobiele netwerken hier een groot probleem. Dus moesten de gezondheidsfunctionarissen de dorpelingen persoonlijk benaderen en patiënten identificeren.”

“We hebben een diagnose gesteld van de geselecteerde patiënten en een shortlist gemaakt van degenen die geopereerd moesten worden. Er was een 62-jarige patiënt die al 15 jaar hydrocele-problemen had. Hij kon niet goed lopen. We raadden hem aan om naar Narayanpur te komen, maar hij kwam nooit. We hebben hem overtuigd en hebben vandaag de operatie uitgevoerd. Hij is nu gelukkig', zei hij.

Lees ook

Centrum lanceert nieuwe Rs 75-munt ter gelegenheid van nieuwe inauguratie van het Parlement: hier…

Kerala, Tamil Nadu, Telangana topstaten in Covid-jaar, Delhi slechtste UT: H…

Nieuw Parlementsgebouw nieuws Live updates: SC weigert PIL uitdagend in…

Bengaalse schoolbanenzwendel: SC weigert Calcutta HC te blijven om toestemming te geven CB…

Abhujmad, een onontgonnen land van 3.702 vierkante kilometer, bestaat uit drie districten: Narayanpur, Bijapur en Dantewada. Maoïstische activiteiten door de jaren heen en het moeilijke terrein, dat het de veiligheidstroepen moeilijk maakt, hebben geleid tot een langzame ontwikkeling in Abhujmad. Het wordt beschouwd als een van de meest achtergebleven gebieden van Chhattisgarh.

© The Indian Express (P) Ltd