Home Dutch De vastzittende Russische dividenden van olie-PSU's worden geparkeerd bij een Indiase bank in het land

De vastzittende Russische dividenden van olie-PSU's worden geparkeerd bij een Indiase bank in het land

0

Honderden miljoenen dollars aan dividenden uit te keren aan Indiase oliemaatschappijen uit de publieke sector uit hun investeringen in Russische projecten worden gestort op rekeningen bij een Indiase bank in Rusland, terwijl de bedrijven nadenken over manieren om repatriëer de vastzittende dividenden naar India, zei voorzitter en algemeen directeur van Oil India (OIL), Ranjit Rath donderdag.

Rath zei dat het geld op bankrekeningen in Rusland geparkeerd stond en dat de bedrijven er rente over verdienen, maar het naar India krijgen blijft een uitdaging. Hij weigerde in te gaan op de opties die Indiase bedrijven overwegen.

De Indiase bank in Rusland waar het geld geparkeerd staat wordt de Commercial Indo Bank (CIBL) genoemd. CIBL was een joint venture van SBI en Canara Bank, maar laatstgenoemde heeft onlangs zijn belang in de onderneming aan SBI verkocht.

Dividenden uit te keren aan Indiase oliemaatschappijen – ONGC Videsh (OVL), OIL, Indian Oil Corporation (IOC) en Bharat PetroResources (BPRL) – zitten vast vanwege problemen met betalingskanalen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd een aantal grote Russische banken verbannen uit het verwerkingssysteem voor financiële transacties van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), waardoor de toegang van Moskou tot het wereldwijde betalingssysteem ernstig werd beperkt.

OVL, de buitenlandse investeringstak van Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), heeft een belang van 20 procent in Sakhalin-1 en 26 procent in Vankor. Het consortium van IOC, OIL en de stroomopwaartse tak BPRL van Bharat Petroleum Corporation heeft een aandeel van 23,9 procent in Vankor en 29,9 procent in Taas-Yuryakh. Ongeveer $ 300 miljoen aan dividenden van het consortium van IOC, OIL en BPRL is geparkeerd in CIBL, zei een hoge functionaris bij een van de bedrijven. Ook de dividenden van OVL stapelen zich op.

In april had een hoge regeringsfunctionaris gezegd dat de dividenden die in Rusland vastzaten in totaal zo'n 400 miljoen dollar bedroegen. India en Rusland hebben de kwestie regelmatig besproken en van beide kanten worden inspanningen geleverd om het op te lossen, zei de regeringsfunctionaris, eraan toevoegend dat hoewel de dividendrechten niet gering zijn, ze onbeduidend zijn in vergelijking met de totale oliehandel. tussen Rusland en India en hebben er geen invloed op.

Van een marginale leverancier van ruwe olie aan India voor de oorlog in Oekraïne, is Rusland het afgelopen jaar uitgegroeid tot de grootste oliebron van New Delhi en heeft het zwaargewichten ingehaald zoals Irak en Saoedi-Arabië. Indiase raffinaderijen begonnen Russische ruwe olie op te pikken, die door Moskou met korting werd aangeboden toen het Westen Russische vaten begon te mijden.

Lees ook

RBI haalt biljetten van Rs 2.000 uit de circulatie, vraagt ​​iedereen om te ruilen of te de… resize=450,250″ />

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

CFO's krijgen de schuld van de meeste fraude, zegt Sebi WTM Mohanty

Aandeel Reliance Industries stijgt met 3% nadat rapport zegt dat RIL het best gepositioneerd is …Advertentie

Op de vraag of de vastzittende dividenden kunnen worden gebruikt om India's oliebetalingen aan Rusland gedeeltelijk te compenseren, de senior functionaris van het bedrijf zei dat hoewel het theoretisch mogelijk is, een dergelijke oplossing gepaard gaat met uitdagingen op het gebied van belastingen, boekhouding en internationale belastingjurisdicties.