Dagelijkse briefing: Laatste nieuws over botsingen in Manipur; Kerala, best presterende Tamil Nadu in Covid-jaren, toont de gezondheidsindex van NITI Aayog; en meer

0
65

Goedemorgen,

In de editie van vandaag: Nieuwste nieuws over Manipur botsingen; Kerala, Tamil Nadu onder de topstaten in Covid-jaren, toont het rapport van Niti Aayog; Amul vs Aavin ruzie en meer

🚨Big Story 

🔴In zijn eerste openbare verklaring over de gewelddadige schermutselingen in Manipur, Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah legde verantwoordelijkheid vastop het bevel van het Hooggerechtshof waarin de deelstaatregering werd gevraagd een aanbeveling in te dienen om de status van Scheduled Tribe toe te kennen aan de Meitei-gemeenschap. Shah riep op tot vrede en zei dat hij Manipur over “een paar dagen” zal bezoeken.

🔴De hoofdstad van Manipur, Imphal zag er donderdag verlaten uit nadat de autoriteiten een totale avondklok in de stad hadden ingesteld. Dit komt een dag nadat geweld uitbrak in het district Bishnupur, waarbij één burger omkwam en twee gewond raakten bij afzonderlijke schietincidenten.

🔴Volker Turk, VN-commissaris voor mensenrechten, neemt nota van de crisis in Manipur zei dat het geweld aan het licht kwamde “onderliggende spanningen tussen verschillende etnische en inheemse groepen”. Hij drong er bij de autoriteiten op aan snel op de situatie te reageren door onderzoek te doen en de oorzaak van het geweld aan te pakken.

Alleen in de Express 

Kerala, Tamil Nadu en Telangana kwamen naar voren als toppresteerders onder de ‘grotere staten’, terwijl Delhi onderaan de territoria van de Unie stond’ lijst, volgens de NITI Aayog’jaarlijkse ‘gezondheidsindex’voor het Covid-19-jaar 2020-21, heeft The Indian Express geleerd. Het rapport, dat in december 2022 zou verschijnen, is nog niet openbaar gemaakt.

📰 Van de voorpagina 

< p>👉🏽Een dag nadat 20 oppositiepartijen besloten de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw door premier Modi op 28 mei te boycotten, partijen die niet tot de NDA behoren, waaronder de BSP, TDP en JD(S), hebben besloten om het evenement bij te wonen. Terwijl minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah de oppositie ervan beschuldigde zich over te geven aan 'kleine politiek', zei het congres dat het 'ego van één man en het verlangen naar zelfpromotie' ontzegde president Droupadi Murmu haar constitutionele voorrecht om het gebouw in te huldigen.

Advertentie

👉🏽In een verse regionale melkoorlog na de ruzie tussen Amul en Nandini tijdens de verkiezingen in Karnataka, schreef Tamil Nadu CM MK Stalin aanUnion minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah vroeg hem om “directie” Amul uit Gujarat wil “afzien van melkaankoop” uit het melkstalgebied van Aavin, eigendom van de staat, met onmiddellijke ingang.

👉🏽Een lokale rechtbank in Alwar, Rajasthan, heeft vier mannen veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en heeft één persoon vrijgesproken in de Rakbar Khan-lynchzaak uit 2018. Dit is de eerste veroordeling van de staat in een lynchpartij op verdenking van veesmokkel.

👩🏽‍💻 Must Read

👉 🏽In onze opiniesectie van vandaag schrijft Distinguished University Professor, Sonalde Desaiover hoe India onder druk staat om zijn definitie van werkloosheid te veranderen in een internationale maatstaf, terwijl zijn eens zo geprezen statistische systeem op een laag pitje staat.

Advertentie

👉🏽 Premier Narendra Modi heeft onlangs zijn three-nation bezoek –  aan Japan, Papoea-Nieuw-Guinea en Australië – en keerde donderdag terug naar India. Wat zijn de belangrijkste conclusies uit het bezoek van de premier aan de regio waar China een machtige diplomatieke aanwezigheid en rivaal is? Lees onze uitleg

👉🏽 De Pakistaanse onderdaan Zubair Derakshshandeh, 29, leverde vijf jaar lang drugs aan verschillende landen als lid van het beruchte Haji Salim-drugskartel. Zijn reizen naar India, Afrika, Indonesië, de Malediven en Sri Lanka duurden elk bijna 20 dagen en Rs 5 lakh per bezoek. Op 13 mei, tijdens een van die reizen naar India, werd hij gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van het Narcotics Control Bureau (NCB) en de Indiase marine in de internationale wateren, voor de kust van Kochi.

⏱️En tot slot 

Het was de dag van India op het 76e filmfestival van Cannes. Of, laten we zeggen, nacht. Terwijl Anurag Kashyap's set-tijdens-de-pandemie politiemisdaaddrama 'Kennedy' een langdurige ovatie kreeg, deed Kanu Behl's 'Agra', een studie over seksuele repressie in een klein stadje in India, dat ook. Shubhra Gupta rapporteert vanuit Cannes

🤫Delhi Confidential: De Zuid-Koreaanse ambassadeur in India, Chang Jae-bok, bleef de topattractie van de zojuist afgesloten Bijeenkomst van de werkgroep toerisme van de G20 in Srinagar. Op de inaugurele dag schudde hij een been met acteur Ram Charan op de Oscar-winnende Naatu Naatu, en op de slotdag was hij nogal uitgesproken in zijn steun aan India's voorzitterschap van de G20.

Lees ook

Dagelijkse briefing: ruzie over inhuldiging van nieuw parlementsgebouw; hoe UPSC h…

16 december veroordeelden wegens groepsverkrachting opgehangen; Premier Modi zegt dat justitie p…

Dagelijkse briefing: wie wordt K'taka's volgende CM? De excuses van een IPS-officier aan…

Moessonhoogtepunten India: Overstromingsalarm in gebieden rond de Mettur-dam in Salem

🔊In de 3 things podcast van vandaag bespreken we onderzoeksrapporten van Indian Express over kinderen in West-Bengalen die het slachtoffer zijn van ruwe bommen te midden van het toenemende politieke geweld van de staat, en Uttar Pradesh was getuige van 186 politie-ontmoetingen onder het bewind van Yogi Adityanath sinds 2017. We geven u ook een korte update over oppositiepartijen die de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw boycotten.

Totdat ze de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw boycotten. morgen,

Varsha Sriram en Anamni Gupta

© IE Online Media Services Pvt Ltd