CM Stalin neemt het kwalijk dat Amul het stroomgebied van Aavin in Tamil Nadu stroopt, schrijft aan Shah

0
55

NA KARNATAKA is het Tamil Nadu dat lijkt op te komen als een politiek theater voor coöperatieve melkoorlogen. De eerste minister van Tamil Nadu, MK Stalin, heeft de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Samenwerking van de Unie, Amit Shah, geschreven om Amul (de coöperatieve melkmarketingfederatie van Gujarat) te “instrueren” om “af te zien van het kopen van melk van Aavin’s (Tamil Nadu Cooperative Milk Producers's 8217; Federation) melkstalgebied” gedurende tientallen jaren gekoesterd in ware coöperatieve geest.

Stalin verklaarde dat het een norm is om coöperaties te laten gedijen zonder inbreuk te maken op elkaars melkschuren. Een dergelijke wederzijdse aanbesteding druist ook in tegen de geest van de ‘Operatie Flood’ programma dat India zelfvoorzienend maakte in melk via zuivelfabrieken in de coöperatieve sector, zei hij. Tot voor kort verkocht Amul zijn producten alleen via zijn verkooppunten in de staat, zei hij.

Moet lezen | CM Stalin dringt er bij Amit Shah op aan Amul opdracht te geven geen melk meer uit Tamil Nadu te kopen

De ontwikkeling in Tamil Nadu komt iets meer dan een maand nadat Amul op 5 april had aangekondigd dat het melk en wrongel zou gaan verkopen in Bengaluru. De aankondiging bood voer voor de oppositie, met name het congres. De intrede van Amul zou een bedreiging vormen voor Nandini, het merk van de lokale Karnataka Cooperative Milk Producers. Federatie. De BJP leed verliezen in de zuidelijke districten – waaronder Bengaluru Rural, Kolar, Tumkur, Mandya, Mysore, Hassan en Dakshina Kannada – die de belangrijkste melkschuren van Nandini vormen.

Amul, dat alleen zijn producten via zijn verkooppunten in de staat heeft tot voor kort gebruik gemaakt van zijn licentie voor een multistatelijke coöperatieve vereniging om een ​​verwerkingsfabriek en koelcentra te installeren in het district Krishnagiri in het westen van Tamil Nadu, zei hij in de brief.

Daarnaast is het van plan om melk te kopen via zelfhulpgroepen en de boerenorganisatie. producentenorganisaties “in en rond de districten Krishnagiri, Dharmapuri, Vellore, Ranipet, Tirupathur, Kancheepuram en Thiruvallur in onze staat”.

Uitgelegd

Aavin en de Amul-uitdaging< /h2>

Amul, dat tot dusver zijn producten alleen in TN verkocht, koopt nu ook melk aan. Het betekent meer concurrentie voor Aavin. Onder de oppervlakte lijkt de wrok van Stalin identiteitspolitiek naar de arena van regionale merken te brengen.

Bronnen uit de industrie zeiden echter dat de zaken in Karnataka en Tamil Nadu niet vergelijkbaar zijn. Om te beginnen is Aavin een kleinere speler, met een gemiddelde melkproductie van ongeveer 35 lakh liter per dag (LLPD), tegen Nandini's 80 LLPD. Ten tweede heeft Nandini een aandeel van 75-80 procent in de markt voor vloeibare melk van Karnataka. Andere merken, zowel coöperatief als particulier, zijn grotendeels aanwezig in het noorden van Karnataka, waar de inkoopactiviteiten van Nandini ook beperkt zijn.

Tamil Nadu daarentegen is een meer competitieve markt. Van de geschatte 60 LLPD aan melk- en wrongelverkopen in de staat, is het aandeel van Aavin slechts ongeveer 25 LLPD. De resterende 35 LLPD-markt is met georganiseerde particuliere spelers zoals Hatsun Agro Product (merk ‘Aarokya’), Heritage Foods, Dodla Dairy en Creamline Dairy Products (‘Godrej Jersey’).Advertentie

Bronnen uit de industrie wezen er ook op dat Amul niet erg succesvol is geweest op de zuidelijke markten waar het de afgelopen 8-9 jaar aanwezig was. In Hyderabad is de verkoop gedaald van 1,3-1,4 LLPD tot ongeveer 0,80 LLPD nu. In Karnataka wordt er nauwelijks 10.000-15.000 liter per dag verkocht, voornamelijk op noordelijke markten zoals Belgaum en Hubli-Dharwar. “Het is veel moeilijker voor een Amul of Mother Dairy om markten te penetreren waar coöperatieve of particuliere merken al verankerd zijn. Dit is anders dan in bijvoorbeeld Delhi-NCR,” zei een bron uit de industrie.

Regionale coöperaties, zei de CM van Tamil Nadu, “zijn de basis geweest van de zuivelontwikkeling in de staten en ze zijn beter geplaatst om producenten te betrekken en te koesteren en om consumenten te beschermen tegen willekeurige prijsstijgingen”.

In Tamil Nadu functioneert sinds 1981 een robuust zuivelcoöperatief systeem met drie niveaus, inclusief Aavin als de topcoöperatieve marketingfederatie, waarvan zowel de melkproducenten als de consumenten op het platteland profiteren, zei hij. Onder de coöperatie Aavin zijn momenteel in totaal 9.673 coöperatieve verenigingen van melkproducenten actief in landelijke gebieden, die 35 lakh-liters per dag (LLPD) melk veiligstellen van ongeveer 4,5 lakh schenkende leden. Aavin's cruciale rol strekt zich uit tot het leveren van inputs zoals veevoer, voer, mineralenmengsels en diergezondheidszorg en fokkerijdiensten voor melkproducenten.

Advertentie

De brief, naar aanleiding van een recente melkcrisis in Tamil Nadu, komt in de nasleep van vele turbulenties in de zuivelsector. De situatie werd verergerd door vertragingen bij de levering van melk in tal van plaatsen, waaronder Chennai, in maart en april, veroorzaakt door een tekort aan aanbod. Het melktekort had meerdere oorzaken, waaronder overmatige regenval in de zuidelijke regio, stijgende voerkosten en het uitbreken van nodulaire huidziekte in Noord-India, die ook vertakkingen had in Zuid-India. En een verschuiving in de inkoopstrategieën van Amul wint aan betekenis, aangezien de staatszuivelsector het ook moeilijk heeft vanwege de discrepantie tussen inkoop- en verkooppercentages van bulkmelk door Aavin en particuliere exploitanten.

Particuliere ondernemingen hebben een aanzienlijke uitdaging gecreëerd door hogere beloningen aan te bieden, waardoor de activiteiten van Aavin zwaar zijn. Het besluit om de minister van zuivelontwikkeling, S M Nasar, uit het kabinet van Stalin te schrappen wegens slecht beheer van de crisis, vond ook twee weken geleden plaats.

Een van de belangrijkste factoren die achter de crisis speelden, was de verkiezingsbelofte van DMK om de inkoopprijs voor melk te verhogen en tegelijkertijd de standaardverkoopprijs voor melk te verlagen, een belofte die na de verkiezingen werd nagekomen. Balasubramanian Muthusamy, een expert in de Indiase zuivelsector met belangrijke banden met Amul en het Institute of Rural Management in Gujarat, zei dat deze beleidsbeslissing zoiets was als 'zichzelf in de voet schieten'. Hij zei echter dat de toetreding van Amul tot de markt van Aavin schadelijk was voor de welvaart van het coöperatieve systeem. “Het had niet mogen gebeuren”, zei hij.

G Palaniappan, een van de belangrijke zuivelhandelaren van de staat, zei dat Amul niet had moeten ingaan op de inkoopplannen in Tamil Nadu. “Het gebeurde in Karnataka en leidde tot protesten. Als ze van plan zijn om het in Tamil Nadu te doen, is dat misschien niet goed voor de coöperatieve sector”, zei hij.

In een reactie op de brief zei K Annamalai, de president van de BJP-staat, dat het de BJP was die het besluit van de DMK-regering blootlegde om geen Aavin-melkpoeder te kopen in de voedingskit voor zogende moeders, ondanks dat Aavin naar voren kwam om het te produceren. “Van de totale melk die in Tamil Nadu wordt geproduceerd, is de inkoop van zuivelmelk door Aavin 35 LLPD tegen de totale melkproductie van 244 LLPD in de staat. En er zijn klachten dat de gemiddelde melkproductie na mei 2021 is gedaald tot 32 LLPD', zei Annamalai, eraan toevoegend dat Stalin ervoor koos om de aandacht van mensen af ​​te leiden “ondanks al deze tekortkomingen”. =”non_premium_icon”>

Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: 24 ministers op komst vandaag beëdigd

Rumble of a dangal: Worstelaars maken zich klaar voor de inauguratiedag van het Parlement pro …SP krijgt organisatorische make-over om BJP-uitdaging frontaal aan te gaan

28 mei De inhuldiging van het Parlement is een uniek moment in de geschiedenis, waarom Cong…Advertentie

“Is de CM van Tamil Nadu op zijn hoede voor het feit dat Aavin's melkaankoop in TN op de totale melkproductie in de staat is slechts 14%?” vroeg Annamalai. Hij zei dat Stalin moet overwegen om de dagelijkse inkoop van melk te verhogen en het levensonderhoud van de hardwerkende boeren in de staat te verbeteren en zich te concentreren op het maken van Aavin tot de nummer één melkcoöperatieve vereniging in het land “in plaats van zich bezig te houden met zijn gebruikelijke theatrie.”

© De Indian Express (P) Ltd