Boost voor regering: BSP, TDP, JD(S) verzetten zich tegen boycot van inhuldiging van het parlementsgebouw

0
50

Een dag nadat 20 oppositiepartijen hun besluit bekendmaakten de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw door premier Narendra Modi op 28 mei over te slaan, werd de politieke woordenstrijd over de kwestie donderdag heviger naarmate meer niet-NDA-partijen – waaronder de BSP, TDP en JD(S) – waren tegen de boycot.

Terwijl minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah het Congres en andere oppositiepartijen ervan beschuldigde zich over te geven aan “kleinzielige politiek” en “belediging” het mandaat van het volk, zei het congres, “het ego van één man en het verlangen naar zelfpromotie” heeft de eerste vrouwelijke stampresident haar grondwettelijke voorrecht ontzegd om het complex in te huldigen.

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw | Volg Live Updates

Ondertussen zei BSP-chef Mayawati dat de beslissing om te boycotten “ongepast” was. In een reeks tweets in het Hindi zei ze: “Of het nu een congresregering in het centrum was in het verleden of de BJP op dit moment, onze partij heeft ze altijd gesteund in kwesties die verband houden met het land en het algemeen belang, waarbij ze boven de partijgrenzen uitstijgt. . We verwelkomen de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw in dezelfde context.”

“De oproep tot boycot om het nieuwe parlement niet ingewijd te krijgen door president Droupadi Murmu is ongepast. De regering heeft het laten bouwen en daarom heeft het het recht om het te onthullen. Het is ook oneerlijk om dit te koppelen aan de waardigheid en het respect van inheemse vrouwen. Ze hadden hieraan moeten denken toen ze een kandidaat tegen haar (Murmu) opstelden,” zei ze.

Mayawati zei echter dat ze de ceremonie niet zou kunnen bijwonen vanwege “review meetings” van de partij. Girish Chandra, BSP-leider in Lok Sabha, zei later: “De partijvoorzitter heeft in haar tweets de inauguratie verwelkomd. Maar de parlementsleden van de partij zullen de ceremonie pas bijwonen nadat ze haar toestemming heeft gegeven. Ik wacht op haar richtlijn hierover.”

Lees ook | BJP laat zich niet afschrikken door oproep Oppn om inauguratie parlement te boycotten, houdt voet bij stuk: 'Een non-issue'

In Bengaluru zei supremo JD(S) en voormalig premier H D Deve Gowda: “Ik ben aanwezig bij de inauguratie… Het is eigendom van het land. Het is niet iemands persoonlijke zaak… Dat magnifieke gebouw is gebouwd met de belastingbetaler. geld… Het is geen BJP- of RSS-kantoor.”

“Ik heb gewerkt om de waarden van de Grondwet te beschermen. Daarom kan ik de politiek niet betrekken bij de kwestie van de grondwet”, zei hij.

Advertentie

De TDP zei dat partijleider N Chandrababu Naidu Rajya Sabha-parlementslid Kanakamedala Ravindra Kumar de opdracht heeft gegeven om de partij te vertegenwoordigen tijdens de inauguratie van de grondwet. nieuw parlementsgebouw.

Ondertussen, tijdens een openbare bijeenkomst in Assam, zei Shah: “Het congres en zijn partners geven zich over aan kleingeestige politiek door te boycotten.”

Mis het niet | Waarom maakt BJD geen deel uit van de Oppn-boycot van de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw?

'Ze geven het excuus dat de president moet inaugureren… In Chhattisgarh waren het Sonia Gandhi, Rahul Gandhi en de eerste minister die de eerste steen legden van het nieuwe parlementsgebouw. Waar was de gouverneur toen? Ze was een stam, je hebt haar niet uitgenodigd. De eerste steen van de Jharkhand Assembly werd gelegd door Chief Minister Hemant Soren. Hij nodigde ook de gouverneur niet uit. In Assam deed Tarun Gogoi het. Ook die keer was de Gouverneur niet uitgenodigd. Het waren Dr. Manmohan Singh en Sonia Gandhi die het Assembly-complex in Manipur inhuldigden. De gouverneur was er niet. In Andhra Pradesh deed Chandrababu Naidu het. En in Tamil Nadu deden Sonia Gandhi, Manmohan Singh en de Chief Minister het”, zei hij.

Advertentie

“Ik wil mijn vrienden in het congres vragen … Als je het doet, is alles goed. Wanneer de BJP het doet, wanneer Modi het doet… aapki vakra drishti (je scheve blik)… wil je boycotten… De bevolking van het land heeft Narendra Modi tweemaal tot premier gekozen, met een tweederde meerderheid. Het is het mandaat van het volk… Dit is een democratie… Het congres en zijn raj parivar (koninklijke familie) zijn zelfs na negen jaar nog niet klaar om de premier te accepteren. De premier mag niet spreken in het parlement. Ze boycotten zijn programma's', zei Shah.

Lees ook | Nieuw parlementsgebouw moet worden ingehuldigd door president, niet door premier: PIL in Hooggerechtshof

“Ik wil de congresleiding vertellen dat uw boycot niets zal veranderen… Als je bij de volgende verkiezingen op zoek gaat naar het mandaat van het volk… zul je niet eens zoveel zetels kunnen bemachtigen en Modi zal voor de derde keer premier worden met meer dan 300 zetels. Deze negatieve houding… zal het land niet ten goede komen', zei hij.

In Chennai deed minister van Financiën Nirmala een beroep op de oppositiepartijen om hun beslissing te heroverwegen. “Ik ben verrast door hun bewering. Deze partijen zagen de president uit een tribale achtergrond komen en begonnen een bittere campagne tegen haar. Oppositieleiders spraken kwaad over haar en zeiden dat ze een stempel zal zijn', zei Sitharaman. 'Maar de premier betoonde haar het nodige respect. Degenen die toen een bittere campagne voerden, spreken nu plotseling voor haar”, zei ze.

Senior BJP-leider en voormalig minister van de Unie Ravi Shankar Prasad zei dat het nieuwe gebouw een symbool is van de trots van India en deed een beroep op de oppositiepartijen om een ​​”groot hart” te tonen en de “historische dag” bij te wonen.

De oppositie voerde ondertussen haar aanval op de regering op. “Mijnheer Modi, het Parlement is de tempel van de democratie, opgericht door het volk. Het kantoor van de president is het eerste deel van het parlement. De arrogantie van uw regering heeft het parlementaire systeem vernietigd', zei congresvoorzitter Mallikarjun Kharge in een Twitter-bericht.

Advertentie

“Gisteren heeft president Droupadi Murmu de grootste gerechtelijke campus van het land ingehuldigd in het Jharkhand HC-complex in Ranchi. Het is het ego van een man en het verlangen naar zelfpromotie die de eerste vrouwelijke president van Adivasi haar grondwettelijke voorrecht heeft ontzegd om het nieuwe parlementsgebouw in te huldigen', tweette Jairam Ramesh, hoofd communicatie van het congres.

Desgevraagd over de door Shah aangehaalde voorbeelden weigerde het congres commentaar te geven.

Lees ook

Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: vandaag worden 24 ministers beëdigd

Gerommel van een dangal: worstelaarsuitrusting klaar voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

SP krijgt organisatorische make-over om BJP-uitdaging frontaal aan te gaan

Team Siddaramaiah: 9 first-timers onder 24 nieuwe keuzes als congreskabinet …Advertentie

De partij nam ook Shivajirao Moghe mee, de president van haar stamvleugel, Adivasi Congres, die de regering beschuldigde van het beledigen van de hele tribale gemeenschap.

Met input van ENS, Lucknow

© The Indian Express (P) Ltd