Betaalbaarheid van energie cruciaal voor India: Puri

0
60

Betaalbaarheid van energie, en niet alleen beschikbaarheid, is van cruciaal belang voor een groot ontwikkelingsland als India en dat vereist een soort beheerd prijsmechanisme (APM) voor tijden waarin door de markt bepaalde prijzen onbetaalbaar worden voor consumenten, Petroleum Minister Hardeep Singh Puri zei op woensdag.

“Het heeft geen zin om (energie) beschikbaarheid te hebben als de betaalbaarheid er niet is – het betekent dat hoewel je marktprincipes volgt en je wilt dat de markt het prijsniveau bepaalt, je wel een vorm van wat we APM noemen nodig hebt , Ik heb het over de energiesector in het algemeen, want als het erop aan komt, zul je merken dat iets in dat systeem (marktprijzen) misschien niet werkt, 'zei Puri hier tijdens de jaarlijkse sessie van de Confederation of Indian Industry.

Om een ​​voorbeeld te geven, zei de minister dat brandstofretailers in de particuliere sector een hekel hadden aan de verkoop van benzine en diesel in hun winkels toen de prijzen voor ruwe olie en brandstof wereldwijd omhoogschoten in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Destijds verhoogden brandstofdetailhandelaren in de publieke sector, die het leeuwendeel van de brandstofdetailhandelsmarkt in India beheersen en “navelstreng gebonden zijn aan de overheid”, de prijzen niet als “goede zakelijke burgers” en verkochten benzine en diesel met verlies, zei de minister.

“Het is algemeen bekend dat die (particuliere sector) winkelstations besloten dat ze geen verantwoordelijkheid droegen voor wat, naar ik beschouw in een crisissituatie, de meest fundamentele vereiste zou zijn in een economie – beschikbaarheid en betaalbaarheid”, zei Puri. zei, eraan toevoegend dat een groot aantal brandstofbedden in de particuliere sector reclameborden had om klanten te informeren dat goedkopere brandstof beschikbaar was bij verkooppunten van oliemarketingbedrijven in de publieke sector (OMC's).

Nu de internationale brandstofprijzen zijn afgekoeld en retailers niet langer gedwongen zijn om benzine en diesel met verlies te verkopen, zei Puri dat er tekenen zijn dat spelers uit de particuliere sector hun verloren marktaandeel willen terugwinnen. “Ik bedoel, dezelfde bedrijfssector, die al een tijdje niet op hun kooien wilden verkopen, brachten gewoon wat dieselmix mee en verlaagden de prijs. Dat vind ik leuk. Omdat je weet dat ze hun marktaandeel hebben verloren, omdat ze het niet aan hun kooien verkochten – dat is een goed teken. Als mijn bedrijven het goed doen, zeggen we allemaal heel goed. Het betekent dat de economische dynamiek er is, enz.,' zei de minister.

Onlangs lanceerde Jio-bp, de joint venture voor brandstofretail van Reliance Industries (RIL) en het Britse BP plc, een premium diesel met additieven tegen een korting op diesel die wordt verkocht door de OMC's.

Volgens gegevens van het petroleumministerie heeft India ongeveer 87.000 brandstofdetailhandels, waarvan ongeveer 8.300 behoren tot spelers uit de particuliere sector, voornamelijk Nayara Energy en RIL (Jio-bp). Nayara Energy heeft bijna 6.400 brandstofbedden, terwijl Jio-bp er meer dan 1.500 heeft.

Lees ook

Flipkart's Samarth speelt een centrale rol bij het realiseren van de Atmanirbhar…

Het aandeel Reliance Industries stijgt met 3% nadat het rapport zegt dat RIL het best gepositioneerd is… resize=450,250″ />

RBI haalt Rs 2.000 biljetten uit omloop, vraagt ​​iedereen om te ruilen of te de…

India getuige van 'sneeuwbaleffect'; verwacht exponentiële groei in comi…Advertentie

Volgens overheidsbronnen had de terughoudendheid van particuliere brandstofdetailhandelaren om benzine en diesel op de binnenlandse markt te verkopen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geleid tot leveringstekorten bij brandstofpompen in sommige delen van het land. De particuliere spelers gaven er de voorkeur aan hun brandstoffen te exporteren omdat ze hogere tarieven konden verdienen op de internationale markt. Dit was een van de belangrijkste redenen achter het opleggen van meevallerbelasting op brandstofexport vanaf 1 juli 2022.

© The Indian Express (P) Ltd