Home Dutch Angel-belastingbereik wordt verder beperkt: investeringen van 21 landen zijn vrijgesteld

Angel-belastingbereik wordt verder beperkt: investeringen van 21 landen zijn vrijgesteld

0

Het ministerie van Financiën heeft investeerders uit 21 landen, waaronder de VS, het VK en Frankrijk, vrijgesteld van de heffing van engelenbelasting voor niet-ingezeten investeringen in niet-beursgenoteerde Indiase startups. De lijst sluit echter investeringen uit landen als Singapore, Nederland en Mauritius uit.

De kennisgeving door de Central Board of Direct Taxes (CBDT) op 24 mei komt na een persbericht van 19 mei, waarin gedetailleerde de categorieën beleggers die zijn vrijgesteld van de angel tax-bepaling. Uitgesloten entiteiten zijn onder meer die geregistreerd bij Sebi als Categorie-I FPI, Endowment Funds, Pension Funds en brede gepoolde investeringsvehikels, die ingezetenen zijn van 21 gespecificeerde landen, waaronder de VS, het VK, Australië, Duitsland en Spanje, volgens de kennisgeving .

Andere landen die in de kennisgeving worden genoemd, zijn Oostenrijk, Canada, Tsjechië, België, Denemarken, Finland, Israël, Italië, IJsland, Japan, Korea, Rusland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zweden.

De CBDT-kennisgeving is van kracht vanaf 1 april.

Bhavin Shah, Deals Leader bij PwC India: “Deze versoepeling is een welkome stap om buitenlandse investeringen te vergemakkelijken. De vrijstelling voor brede fondsen is echter voorzien voor 21 landen, die topjurisdicties zoals Singapore, Mauritius en de VAE uitsluiten. Deze drie landen vormen samen meer dan 50% FDI in India. Met uitzondering van Singapore, Mauritius en de VAE, houden bijna alle belangrijke PE/VC-fondsen en start-ups waarin ze investeren, scherp voor engelenbelastingkwesties. Deze fondsen dragen tegenwoordig bijna 50% bij aan de buitenlandse investeringen in het land. 

Rakesh Nangia, voorzitter van Nangia Andersen India, zei dat door deze lijst met landen expliciet te vermelden, de regering ernaar streeft meer buitenlandse investeringen aan te trekken ( DBI) naar India vanuit landen met robuuste regelgevingskaders.

“Deze stap komt overeen met het oorspronkelijke voornemen van de regering om FDI onder de engelenbelasting te brengen om de circulatie van niet-verantwoord geld te voorkomen. Daarom dient het vrijstellen van investeringen van gereguleerde entiteiten die gevestigd zijn in landen met strikte en effectieve regelgevingskaders een logisch doel. Verrassend genoeg vinden landen als Singapore, Ierland, Nederland, Mauritius enz. van waaruit de meerderheid van de FDI naar India wordt gesluisd, geen vermelding in deze kennisgeving,” zei Nangia.

Nu zullen belanghebbenden moeten wachten op een formele kennisgeving voor waarderingsrichtlijnen, waarvoor vijf methoden werden geschetst in het persbericht van vorige week.

Advertentie

De Finance Act, 2023, had artikel 56(2)(viib) van de Income-tax Act gewijzigd. De voorziening, in de volksmond bekend als de 'engelenbelasting', werd voor het eerst geïntroduceerd in 2012 om het genereren en gebruiken van niet-verantwoord geld te ontmoedigen door in te schrijven op aandelen van een nauw gehouden bedrijf tegen een waarde die hoger is dan de reële marktwaarde van de aandelen van het bedrijf .

Lees ook

RBI haalt Rs 2.000 biljetten uit de circulatie, vraagt ​​iedereen om te ruilen of de…

Bezorgd over vertraging in Vi-inzamelingsactie: Vaishnaw

Het BBP van Duitsland krimpt met 0,3% in het eerste kwartaal om Europa's 039;s grootste ec…

Inkomstenbelastingschijven van de Uniebegroting 2023: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

De bepaling stelde dat wanneer een niet-beursgenoteerde onderneming, zoals een start-up, een investering in eigen vermogen ontvangt van een ingezetene voor de uitgifte van aandelen die de nominale waarde van dergelijke aandelen overschrijdt, wordt dit geteld als inkomen voor de start-up en onderworpen aan inkomstenbelasting onder het hoofd 'Inkomsten uit andere bronnen' voor het betreffende boekjaar. Met de laatste wijziging had de regering voorgesteld om ook buitenlandse investeerders in de werkingssfeer op te nemen, wat betekent dat wanneer een start-up geld ophaalt bij een buitenlandse investeerder, dat nu ook als inkomen wordt geteld en belastbaar is. De DPIIT-erkende startups werden uitgesloten van de engelse belastingheffing.