6 skäl till att vi bör flytta våra datacenter till rymden

0
55
Dima Zel/Shutterstock.com

Datacenter är enorma, energikrävande och ofta kritiserade för sin betydande miljöpåverkan. Men tänk om vi kunde ta itu med dessa problem avsevärt genom att flytta dessa datacenter till rymden? Den här sci-fi-idén kan bli verklig tidigare än du kanske tror.

Nollutsläpp

Ett typiskt datacenter på jorden förbrukar en enorm mängd elektricitet, och i många regioner genereras denna energi fortfarande genom förbränning av fossila bränslen. Detta resulterar i betydande CO2-utsläpp, vilket bidrar till den globala klimatkrisen. Genom att flytta datacenter till rymden skulle vi kunna utnyttja ren, förnybar solenergi, tillgänglig dygnet runt, för att driva dessa anläggningar.

RELATERAT: 5 rymdfilmer där rymden Är mer än en billig bakgrund

Europeiska kommissionens Horizon-program har anlitat Thales Alenia Space för att leda en genomförbarhetsstudie för datacenter i omloppsbana, för att undersöka om ett sådant steg kan hjälpa länder att nå koldioxidneutralitet till 2050.

Energieffektivitet

I rymden är solenergi inte bara rikligt utan också effektivare. På jorden sprids och absorberas solljus av atmosfären, vilket minskar energin som når solpaneler. Men i rymden kan solpaneler fånga hela intensiteten av solens strålar, vilket ökar deras energiproduktion. Detta innebär att datacenter i rymden skulle kunna drivas mer effektivt och tillförlitligt till och med än solcellsdatacenter på jordens yta, vilket minskar påfrestningen på jordens energiresurser.

Faktum är att rymd- baserad solenergi är så mycket effektivare att den brittiska regeringen överväger att placera solkraftverk i rymden och sända ner den kraften till antenner med hjälp av radiovågor.

Kostnadsbesparingar

Kostnaden för att skjuta upp nyttolaster i omloppsbana kan nå så lite som 33 USD/kg år 2040, enligt en rapport från CitiGPS. När väl etablerat, rymddatacenter’ underhålls- och energikostnader kan vara betydligt lägre än deras terrestra motsvarigheter. Företag som SpaceX arbetar konsekvent med teknik som gör rymduppskjutningar billigare och mer pålitliga.

Med solenergi som ger konstant energi och utrymmesvakuum som erbjuder naturlig kylning, kan driftskostnaderna minskas avsevärt på lång sikt. När elpriserna fortsätter att stiga, med datacenter i London som når $1 för varje watt ström som förbrukas, är de potentiella kostnadsbesparingarna betydande.

The Natural Cooling Fördel

Datacenter producerar mycket värme och en betydande del av deras energiförbrukning på jorden går till kylning. I rymden förändras dynamiken i värmehanteringen drastiskt. Även om rymdens vakuum är en utmärkt isolator, tillåter det värmeavledning genom strålning.

RELATERAT: SpaceX Rocket fångar en fantastisk Timelapse av jorden< /p>

Radiatorer kan designas för att maximera denna effekt, vilket gör utmaningen med rymdens isolerande egenskaper till en fördel. Till exempel, på den internationella rymdstationens tunna metallkylplattor dumpar spillvärme från stationen som infrarött ljus.

It’ s Snabbare och säkrare

Ljus färdas snabbare i rymdens vakuum än det gör genom de fiberoptiska kablar som för närvarande bär vår data. När allt kommer omkring är den universella hastighetsgränsen, C, ljusets hastighet mätt i vakuum.

Detta kan innebära snabbare dataöverföringstider mellan rymdbaserade datacenter och deras jordbundna användare. Dessutom är data som överförs genom rymden också potentiellt säkrare. Att interferera med eller avlyssna data som skickas via satellit är betydligt mer utmanande än att utnyttja markbundna datalinjer, vilket erbjuder ett extra lager av säkerhet. Att fånga upp laserbaserad punkt-till-punkt-kommunikation mellan datacenter i omloppsbana skulle innebära en ännu större utmaning.

Better Edge Computing

Edge computing handlar om att bearbeta data så nära källan som möjligt, vilket minskar latens och bandbreddsanvändning. När vår värld blir mer uppkopplad — från självkörande bilar till IoT-enheter — behovet av edge computing växer. Rymdbaserade datacenter, kombinerat med ett nätverk av kommunikationssatelliter, skulle kunna tillhandahålla globala avancerade beräkningsmöjligheter och erbjuda tjänster med låg latens även till de mest avlägsna platserna på jorden.

Till månen?

Så, är vi verkligen på väg att flytta våra datacenter från jorden och in i kosmos? Idén kanske inte är så långsökt som den låter. Microsoft har tillkännagivit ett nytt rymdprogramvaruutvecklarpaket för sin molnplattform, Azure, och ett partnerskap med rymdbaserad infrastruktur-som-en-tjänst (IaaS) startup LEOcloud. Detta initiativ syftar till att leverera rymdbaserade molntjänster ombord på Axiom Spaces rymdstationer. Samtidigt utvecklar IBM ett partnerskap med Sierra Space för att skapa en rymdberäkningsinfrastruktur.

RELATERAT: Vad är Starlink Internet, och bör du använda det?

Det första användningsfallet för dessa tekniker är att tillhandahålla molnförlängning och kantbearbetning i omloppsbana, vilket gör det möjligt för det växande antalet företag som använder rymdhårdvara att hantera sina enheter mer effektivt. Men i takt med att tekniken mognar och blir mer utbredd är det inte långt ifrån att föreställa sig hela datacenter utplacerade i omloppsbana.

Dennis Gatens, VD för LEOCloud, föreställer sig en framtid med en stark efterfrågan på dedikerade datacenteranläggningar eller rymdstationer i låg omloppsbana om jorden, cislunära rymd (mellan jorden och månen) och till och med bortom. Dessa datacenter kan vara tillgängliga för användare på jorden och i rymden, vilket ger ett hybridmolnalternativ för båda.

LÄS NÄSTA

  • › 1080p vs. 1440p vs. 4K-skärmar: Hur stor är skillnaden?
  • › Google Chrome’s läsarläge har tyst tagits bort
  • › Hur man emulerar PS3 på ett Steam-däck med RPCS3
  • › Acers nya Swift Edge 16-dator är tunn och har Wi-Fi 7
  • › Vad är ChatGPT Plus?
  • › Acer Predator Triton 16 Gaming Laptop har en RTX 4070