6 redenen waarom we onze datacenters naar de ruimte zouden moeten verplaatsen

0
53
Dima Zel/Shutterstock.com

Datacenters zijn enorm, verbruiken veel energie en worden vaak bekritiseerd vanwege hun aanzienlijke impact op het milieu. Maar wat als we deze problemen aanzienlijk zouden kunnen aanpakken door deze datacenters naar de ruimte te verplaatsen? Dit scifi-idee zou sneller werkelijkheid kunnen worden dan je zou denken.

Zero Emissions

Een typisch datacenter op aarde verbruikt een enorme hoeveelheid elektriciteit, en in veel regio's wordt deze energie nog steeds opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen. Dit resulteert in een aanzienlijke CO2-uitstoot, wat bijdraagt ​​aan de wereldwijde klimaatcrisis. Door datacenters naar de ruimte te verplaatsen, kunnen we gebruikmaken van schone, hernieuwbare zonne-energie, die 24/7 beschikbaar is, om deze faciliteiten van stroom te voorzien.

GERELATEERD: 5 Space Movies Where Space Is meer dan een goedkope achtergrond

Het Horizon-programma van de Europese Commissie heeft Thales Alenia Space gecontracteerd om een ​​haalbaarheidsstudie te leiden voor datacenters in een baan om de aarde, waarbij wordt onderzocht of een dergelijke stap landen kan helpen om tegen 2050 koolstofneutraal te worden.

Energie-efficiëntie

In de ruimte is zonne-energie niet alleen overvloedig, maar ook efficiënter. Op aarde wordt zonlicht verstrooid en geabsorbeerd door de atmosfeer, waardoor de energie die zonnepanelen bereikt, afneemt. In de ruimte kunnen zonnepanelen echter de volledige intensiteit van de zonnestralen opvangen, waardoor hun energieopbrengst toeneemt. Dit betekent dat datacenters in de ruimte efficiënter en betrouwbaarder van energie kunnen worden voorzien, zelfs dan datacenters op zonne-energie op het aardoppervlak, waardoor de druk op de energiebronnen van de aarde wordt verminderd.

In feite, ruimte- zonne-energie is zo veel efficiënter dat de Britse regering overweegt zonne-energiecentrales in de ruimte te plaatsen en die stroom via radiogolven naar antennes te sturen.

Kostenbesparingen

Volgens een rapport van CitiGPS zouden de kosten van het lanceren van ladingen in een baan om de aarde in 2040 slechts $ 33/kg kunnen bedragen. Eenmaal opgericht, ruimte datacenters’ onderhouds- en energiekosten zouden aanzienlijk lager kunnen zijn dan hun terrestrische tegenhangers. Bedrijven zoals SpaceX werken consequent aan technologieën die lanceringen in de ruimte goedkoper en betrouwbaarder maken.

Met zonne-energie die constante energie levert en het vacuüm van de ruimte voor natuurlijke koeling, kunnen de operationele kosten op de lange termijn aanzienlijk worden verlaagd. Aangezien de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, met datacenters in Londen die $ 1 bereiken voor elke verbruikte watt stroom, zijn de potentiële kostenbesparingen aanzienlijk.

De natuurlijke koeling Voordeel

Datacenters produceren veel warmte en een aanzienlijk deel van hun energieverbruik op aarde gaat naar koeling. In de ruimte verandert de dynamiek van de warmtehuishouding drastisch. Hoewel het vacuüm van de ruimte een uitstekende isolator is, zorgt het voor warmteafvoer door straling.

GERELATEERD: SpaceX-raket legt een verbluffende time-lapse van de aarde vast< /p>

Radiators kunnen worden ontworpen om dit effect te maximaliseren, waardoor de uitdaging van de isolerende eigenschappen van de ruimte een voordeel wordt. De dunne metalen koelplaten van het International Space Station bijvoorbeeld dumpen afvalwarmte vanuit het station als infrarood licht.

Het’ s Sneller en veiliger

Licht reist sneller in het vacuüm van de ruimte dan door de glasvezelkabels die momenteel onze gegevens vervoeren. De universele snelheidslimiet, C, is immers de lichtsnelheid zoals gemeten in een vacuüm.

Dit kan leiden tot snellere datatransmissietijden tussen datacenters in de ruimte en hun aardgebonden gebruikers. Bovendien zijn gegevens die door de ruimte worden verzonden mogelijk ook veiliger. Het verstoren of onderscheppen van gegevens die via satelliet worden verzonden, is aanzienlijk uitdagender dan het aftappen van terrestrische datalijnen, wat een extra beveiligingslaag biedt. Het onderscheppen van op laser gebaseerde point-to-point-communicatie tussen datacenters in een baan om de aarde zou een nog grotere uitdaging vormen.

Betere edge computing

Edge computing gaat over het zo dicht mogelijk bij de bron verwerken van gegevens, waardoor latentie en bandbreedtegebruik worden verminderd. Naarmate onze wereld meer verbonden raakt — van zelfrijdende auto's tot IoT-apparaten — de behoefte aan edge computing groeit. In de ruimte gestationeerde datacenters, gecombineerd met een netwerk van communicatiesatellieten, zouden wereldwijde edge computing-mogelijkheden kunnen bieden en services met lage latentie kunnen bieden aan zelfs de meest afgelegen locaties op aarde.

Naar de maan?

Dus, staan ​​we echt op het punt om onze datacenters van de aarde naar de kosmos te verplaatsen? Het idee is misschien niet zo vergezocht als het klinkt. Microsoft heeft een nieuwe ontwikkelaarskit voor ruimtevaartsoftware aangekondigd voor zijn cloudplatform, Azure, en een samenwerking met op de ruimte gebaseerde infrastructuur-as-a-service (IaaS) start-up LEOcloud. Dit initiatief heeft tot doel op de ruimte gebaseerde cloudservices te leveren aan boord van de ruimtestations van Axiom Space. Tegelijkertijd ontwikkelt IBM een samenwerking met Sierra Space om een ​​infrastructuur voor ruimtecomputing te creëren.

GERELATEERD: Wat is Starlink Internet en moet u het gebruiken?

De initiële use-case voor deze technologieën is om cloud-uitbreiding en edge-verwerking in een baan om de aarde te bieden, waardoor het groeiende aantal bedrijven dat ruimtehardware gebruikt, hun apparaten efficiënter kan beheren. Naarmate de technologie volwassener wordt en wijdverspreider wordt, is het niet moeilijk om je hele datacenters in een baan om de aarde voor te stellen.

Dennis Gatens, CEO van LEOCloud, voorziet een toekomst met een sterke vraag naar speciale datacenterfaciliteiten of ruimtestations in een lage baan om de aarde, cislunaire ruimte (tussen de aarde en de maan) en zelfs daarbuiten. Deze datacenters kunnen toegankelijk zijn voor gebruikers op aarde en in de ruimte, en bieden een hybride cloudoptie voor beide.

LEES VOLGENDE

  • › 1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?
  • › De leesmodus van Google Chrome is stilletjes verwijderd
  • › De PS3 emuleren op een Steam Deck met RPCS3
  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7
  • › Wat is ChatGPT Plus?
  • › De Acer Predator Triton 16 Gaming Laptop heeft een RTX 4070