YSRCP woont de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw bij, BRS zal het waarschijnlijk missen

0
50

Negentien oppositiepartijen hebben woensdag een gezamenlijke verklaring afgegeven dat ze de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op 28 mei zullen overslaan, aangezien premier Narendra Modi het zal onthullen en niet president Droupadi Murmu. Terwijl de YSR Congress Party (YSRCP) heeft gezegd niet in hun voetsporen te treden, zal de Bharat Rashtra Samithi (BRS), die verwikkeld is in een bittere strijd tegen de BJP in Telangana, het evenement missen, aldus senior leiders in de partij. Maar de BRS heeft geen officiële verklaring afgegeven. Beide partijen behoorden niet tot de ondertekenaars van de gezamenlijke verklaring.

Andhra Pradesh CM en YSRCP-chef YS Jagan Mohan Reddy feliciteerden in een officiële verklaring premier Modi met het opdragen van het nieuwe parlementsgebouw aan de natie. “Het parlement, de tempel van de democratie, weerspiegelt de ziel van onze natie en behoort toe aan de mensen van ons land en alle politieke partijen. Een dergelijke gunstige gebeurtenis boycotten is niet in de ware geest van democratie. Afgezien van alle politieke meningsverschillen, verzoek ik alle politieke partijen om deze glorieuze gebeurtenis bij te wonen. In de ware geest van democratie zal mijn partij deze historische gebeurtenis bijwonen”, zei hij.

Het was onwaarschijnlijk dat de YSRCP tegen de Modi-regering zou zijn ingegaan een dag nadat deze de grootste tranche ooit aan Andhra Pradesh had goedgekeurd sinds de splitsing van de staat in juni 2014. De regering van de Unie betaalde dinsdag Rs 10.460 crore uit als compensatie voor de inkomsten tekort dat de staat leed na de oprichting van Telangana. Het geld was niet eerder vrijgegeven, ondanks verschillende bezoeken van voormalig CM N Chandrababu Naidu aan Delhi tijdens zijn ambtstermijn van 2014 tot 2019 en Jagan's frequente bezoeken onlangs.

Op dit moment zijn de neef van de CM en de YSRCP's Kadapa-parlementslid Avinash Reddy blijft in een ziekenhuis waar zijn moeder is opgenomen om te voorkomen dat hij voor het CBI moet verschijnen in verband met een moordzaak.

Senior BRS-leiders zeiden dat de partij het evenement niet zou bijwonen, maar de partij heeft nog geen officiële verklaring afgegeven. Eerder op de middag zeiden BRS-bronnen dat de partij een vertegenwoordiger naar het evenement zou sturen als president of Lok Sabha-voorzitter Om Birla het nieuwe parlementsgebouw inwijdt.

Lees ook

Herinnerend aan de sudderende saga van Ashok Gehlot, Sachin Pilot vete in 5 Acts

Boost voor regering: BSP, TDP, JD(S) verzetten zich tegen boycot van parlementsgebouw in…

BJP stapt op voor 2024 in slagveld UP: Clusters van LS-stoelen, inzet…

Karnataka-minister Priyank Kharge: 'Elke outfit die voor disharmonie zorgt, ..

Ondertussen zei All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM) president Asaduddin Owaisi dat de Lok Sabha Speaker het gebouw zou moeten inwijden. “De premier moet zijn grootmoedigheid tonen en de Lok Sabha-voorzitter, de bewaarder van het parlement, het parlement laten inaugureren. Als de premier in de grondwet gelooft, en als hij een constitutionalist is, dan zou het de Lok Sabha-voorzitter moeten zijn die hem zou moeten inaugureren. De theorie van de scheiding der machten vertelt ons duidelijk dat de wetgevende macht onafhankelijk is van de uitvoerende macht en de rechterlijke macht en dat beide zich niet moeten mengen in wetgevende aangelegenheden. De theorie van de scheiding der machten maakt deel uit van de basisstructuur van onze Grondwet. De premier mag het domein van de wetgevende macht niet betreden. Als de spreker inhuldigt, zal de AIMIM er zijn, maar als de premier wil inaugureren, zullen we gedwongen zijn om het te boycotten”, zei het parlementslid van Hyderabad.