Wildlife board ger grön signal till andra fasen av Bangalore-Chennai Expressway, med ryttare

0
63

Den ständiga kommittén för National Board for Wildlife har gett gröna signaler för byggandet av den andra fasen av den gröna fyrfiliga Bangalore-Chennai Expressway, centrets ambitiösa 262 km långa väg som kostar över 16 000 crore Rs.

Expressvägen kommer att passera genom Karnataka, Andhra Pradesh och Tamil Madu, vilket minskar restiden mellan de två metropolerna med nästan tre timmar. Den faller i skogarna Palamaner och Tekumanda, inklusive Chittoor-divisionen, som är en del av ESZ i Koundinya Wildlife Sanctuary och Rayala Elephant Reserve under Bharatmala. NHAI har föreslagit användning av 61,73 hektar skogsmark för byggandet av motorvägen.

NBWL höll vid sitt möte den 25 april vissa villkor som NHAI, projektförespråkaren, måste upprätthålla. Det föreslagna området får endast användas för motorvägen och inte för något kommersiellt ändamål, omledningsarbetet kommer att utföras under överinseende av skogsavdelningen, omledningsområdena måste avgränsas av verket innan arbetet påbörjas, och myndigheten kan inte utföra schaktningsarbeten i den omgivande skogsmarken för insamling av jord.

En naturvårdsplan för Rs 1 698 lakh kommer att behöva deponeras av myndigheten och 2 procent av projektkostnaden för att bevara elefanternas livsmiljö för att hantera konflikter mellan människa och elefant.

Efter att ett tidigare NBWL-möte i december 2022 ledde till att en kommitté inrättades för att granska förslaget, rekommenderade kommittén att en djurpassageplan för den 4-filiga motorvägen längs den 7,1 km långa sträckan som går genom skogarna i Chittoor Forest Division och Rayala Elephant Reserve bör “avsevärt stärkas enligt riktlinjerna utfärdade av Wildlife Institute of India”, och byggandet av gångtunneler för att säkerställa fri rörlighet för elefanter.

NHAI reviderade därefter längden på fri passage för djur till 3 090 meter i den föreslagna vägen.

“Hela den 7,1 km långa sträckan av den föreslagna motorvägen bör inte tillåta korsning av djur ovan jord. Längs de icke-upphöjda delarna av motorvägen kan detta säkerställas för elefanten genom att anta den mekaniska järnvägsbarriärdesignen som används av Karnataka Forest Department på platser i Bandipur och Nagarhole nationalparker, men bör modifieras ytterligare genom att lägga till en extra horisontell järnvägslinje till de rådande två järnvägslinjerna i Karnataka PAs och höjer den totala höjden på den översta linjen med cirka 0,5 till 1,0 meter. Kedjelänksstängsel kan också läggas till längs den nedre delen av barriären för att förhindra däggdjur som leoparder, sengångsbjörnar och andra från att korsa motorvägen”, sa NBWL.

Annons

NBWL föreskrev vidare att ett forskningsprojekt för att studera elefanters och annan faunas rörelse i detta landskap, inklusive GPS-halsband, med finansiering från NHAI, som involverar regionala institutioner, forskare, Wild Life Warden/DFO och fältpersonal bör genomföras “för att säkerställa effektiviteten av djurpassagerna samt övervaka eventuella återverkningar såsom konflikter mellan djur och människor.”

Läs även

Center för att lansera nytt mynt på 75 Rs för att markera ny parlamentsinvigning: Här…

Kerala, Tamil Nadu, Telangana toppstater i Covid-året, Delhi värsta UT: H…

Manipur sammandrabbningar på grund av HC-order… alla kommer att få rättvisa: Amit Shah i Assam

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/'Jwala-a-Namibian-cheetah-had-given-birth-to-fyra-ungar-i-mars.-@KunoNationalPrk.jpg?ändra storlek =450 250" />

Två till gepardungar dör i Kuno National Park, tredje denna vecka

En plan för bevarande av biologisk mångfald, inklusive inrättande av ett team för snabbinsatser och andra åtgärder för att lindra konflikter mellan vilda djur och människor, för hela den 48 km långa sträckan av NHAI-vägen inom 10 km från ESZ ska också förberedas och implementeras av skogsdepartementet i Andhra Pradesh med finansiering från NHAI.