Waarom het behoud van dwergzwijnen cruciaal is voor de natuurbeschermingsdoelen van India

0
64

Ze worden alleen in India gemaakt – het kleinste, mogelijk liefste en zeker meest zeldzame wilde varkentje ter wereld: het pygmeezwijn. Ooit gevonden in de alluviale graslanden aan de voet van de Himalaya, helemaal van Uttar Pradesh tot Assam, waren ze begin jaren zestig zo goed als verdwenen dankzij de ongebreidelde vernietiging van habitats en de jacht. Volwassenen zijn iets minder dan 25 cm hoog en 60 cm lang en zwaargewichten wegen ongeveer 10 kg. Biggen hebben een borstelige zwartbruine vacht, mooie lichtbruine ogen en een schuin voorhoofd, waardoor ze er buitengewoon vertederend uitzien.

Het zijn huiselijke kleine varkens, die in gezellige familiegroepen van maximaal 20 leven, geleid door een matriarch en nesten zullen uitgraven – uitgerust met daken voor alle weersomstandigheden – niet alleen als kinderkamers, maar om van dag tot dag te leven. Ze houden hier hun siësta's in de middag en keren er na een hele dag naar huis terug. Net als hun forse neven, de wilde zwijnen, eten ze alles behalve op kleinere schaal (insecten, kleine reptielen, knaagdieren, eieren, wortels, knollen, bessen, fruit), en moeten dat elke dag tussen de 6 en 10 uur doen. Ze zijn misschien klein, maar hun belang en relevantie in het grotere geheel is enorm omdat ze een indicatorsoort zijn. Pygmee-zwijnen leven alleen in de natte, hoge graslanden aan de voet van de Himalaya, waar de regen wordt opgevangen en het grondwaterpeil hoog blijft, waardoor andere zeldzaamheden zoals de eenhoornige neushoorn, varkensherten, Oosterse barasingha een gezond leefgebied hebben. , tijger, waterbuffel, kleine florican en de haas. Als deze kleine zwijntjes er niet zijn, betekent dit dat er iets ernstig mis is met de leefomgeving, wat op zijn beurt het lot van de andere dieren in gevaar zou brengen. In de jaren zestig werden ze beschouwd als 'ernstig bedreigd' en stonden ze op het punt van uitsterven. Uiteraard staan ​​ze op Schedule I van de Wildlife Protection Act 1972 en op Appendix 1 van CITES (de Conventie inzake internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten).

LEES OOK | Het everzwijn staat misschien niet op iemands lijst met favoriete dieren, maar het is op zichzelf al opmerkelijk

De benarde situatie van deze kleine zwijntjes trok de aandacht van Gerald Durrell, die begin jaren zeventig een theeplanter in Assam vroeg om op de kleine biggetjes te letten. Het nieuws werd verspreid en hey presto, in 1971 werd een kleine groep biggetjes gevonden die zich verstopt hadden in sloten op een theeplantage nadat ze waren gevlucht voor een brand en nog een paar op een lokale markt. Na enkele ad-hoc pogingen tot instandhouding in dierentuinen, lanceerde de Durrell Wildlife Conservation Trust samen met het Ministerie van Milieu, Bosbouw en Klimaatverandering, de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en lokale ngo's, EcoSystems India en Aaranyak, het Pygmy Hog Conservation Program in 1995, (helaas het jaar dat Durrell stierf) en erkende het feit dat dit kleine varkentje nu een 'vastzittende soort' was en een reddingsplan nodig had op basis van wetenschappelijke methodologie. Het leefgebied van de varkens was in de problemen – door aantasting, bevolkingsdruk en vanwege politieke redenen.

Zes kleine zwijntjes werden gevangen uit het Manas Wildlife Sanctuary in Assam – vier kleine dames en twee kleine kerels – voor een fokprogramma in gevangenschap. Drie van de dames verwachtten al blije gebeurtenissen, dus het plan ging goed van start. Ze werden gehuisvest in een speciaal gebouwd kweekcentrum in Basistha bij Guwahati; een andere in Potasali bij Nameri werd twee jaar later toegevoegd. Het idee was natuurlijk dat zodra hun aantal steeg, sommigen opnieuw in het wild zouden worden vrijgelaten.

Gelukkig kregen de biggetjes het druk met het krijgen van baby's (hun populatie vanaf 2018 is ongeveer 400); 'Bruiloften' werden zorgvuldig gechoreografeerd om gezonde nakomelingen en genetische diversiteit te garanderen. Maar opnieuw uitzetten in het wild was niet alleen een kwestie van hun kooien openen en 'shoo! Veel plezier, zwijntjes!’ Ze moesten worden afgericht om kleine wilde zwijnen te zijn. En dus werden ze vijf tot zes maanden lang naar een bootcamp gestuurd, waar ze minimaal contact hadden met hun menselijke verzorgers – die hen natuurlijk (zoals ouders van helikopters) bespioneerden vanuit machans om te kijken hoe het met ze ging. De kleine varkens moesten leren zelfstandig te foerageren (de aalmoezen werden teruggebracht tot 15 procent van hun vereiste inname), vijanden ontwijken en hun nesten bouwen. Zelfs nadat ze waren vrijgelaten, werden ze gevolgd met behulp van oormerken en zelfs microchips. In juli 2017 werden de eerste in het wild geboren biggen met hun opnieuw vrijgelaten moeder op een cameraval betrapt in het Orang National Park. Natuurlijk waren de liefhebbende en angstige teamleden van het programma extatisch.

LEES OOK | Vogelgeluiden in de achtertuin begrijpen

Maar dit was niet genoeg: een van de belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de varkens was het verbranden van de graslanden – vooral in gebieden rond nederzettingen – op het verkeerde moment, tijdens de paartijd van de varkens (november-december). Dus werd voorgesteld om te verbranden vanaf januari tot mei, net voordat de nieuwe kleine zwijntjes arriveerden. Er moesten ook vuurlijnen worden aangelegd en het grazen van vee moest worden gecontroleerd. Een andere, recentere dreiging is de komst van de Mexicaanse griep – niet zozeer in de fokkooien waar strikte protocollen gelden, maar in gebieden rond menselijke nederzettingen – waar de weer in het wild levende zwijntjes hun neven en nichten kunnen ontmoeten.

>Lees ook

Waarom slaat de mangoest altijd de slang?

Bouwstenen: de twee gebouwen van de Belgische ambassade trouwen Indiase…

Onze openbare ruimte terugwinnen

Waarom nachtscholen de jong en oud waakt over de M…

We scheppen graag op dat we misschien wel de enige natie ter wereld zijn die niet recentelijk een enkel groot wild zoogdier met uitsterven heeft verloren. Het pygmeezwijn is misschien niet groot, maar zijn rol bij het veiligstellen van het bestaan ​​van sommige van onze grote zoogdieren is enorm – en we hebben hem teruggebracht van de rand. Laten we hopen dat dit kleine varkentje snel de hele weg naar huis zal rennen in de uitlopers van de Himalaya van Uttar Pradesh naar Assam, zoals het ooit moet hebben gedaan.