Unionsminister Dharmendra Pradhan motsätter sig att Odisha flyttar för att betala socialförsäkringspensioner kontant

0
57

Fackets minister Dharmendra Pradhan motsatte sig i onsdags Odisha-regeringens beslut att betala ut socialförsäkringspensioner i kontanter istället för att kreditera dem på förmånstagarnas bankkonton.

I ett brev till chefsminister Naveen Patnaik sa Pradhan Beslutet verkade vara ett steg bakåt i den kollektiva strävan efter korruptionsfri styrning och effektiv offentlig service, och krävde att det granskas.

Delstatsregeringen tillkännagav den 20 maj sitt beslut att ge månatlig assistans under Madhu Babu Pension Yojana (MBPY) i kontanter med hänvisning till svårigheter som förmånstagarna möter att ta ut kontanter från sina bankkonton.

MBPY täcker 28,5 lakh äldre, funktionshindrade, änkor och transpersoner och 15 lakh av dem fick hjälp på sina konton genom det direkta förmånsöverföringssystemet. Berättigade personer, inklusive de i åldern 60-79 år, får 500 Rs och de som är över 80 får Rs 700 per månad.

Läs också | Dharmendra Pradhan leder granskningsmötet om studenters mentala hälsa

Patnaik-regeringens beslut följde på vissa incidenter, inklusive en i Nabarangpur där en video av en 70-årig kvinna från Jharigaon blev viral och visade henne gå barfota i flera kilometer, med en trasig stol som stöd, för att hämta hennes pension.

“Antagandet av DBT har resulterat i massiva besparingar för statskassan, genom att ta bort falska/spökemottagare och minska behovet av mellanhänder/mellanhänder. Detta har oerhört hjälpt till att täppa till läckage och avledningar och har eliminerat omfattningen av korruption. Det främjar transparens genom att minska diskretionärt beslutsfattande och opacitet i processer”, skrev Pradhan, som kommer från staten, i sitt brev.

Unionens utbildningsminister sade att Odisha snabbt hade antagit direkta förmånsöverföringar både i centrala och statliga system. Statens totala DBT under räkenskapsåret 2022-23 uppgick till hela 8 135 crore Rs, vilket gynnade cirka 1,95 crore människor.

Annons

Uppger att eliminering av spökmottagare och dubbelarbete genom DBT har resulterat i besparingar Rs 459 crore, sade Pradhan att dessa siffror klargjorde hur DBT-strategin hade varit avgörande för att lindra fattigdom, stärka medborgarna, förbättra serviceleveransen, direkt gynna crores av indier.

När det gäller svårigheterna för förmånstagare att ta ut kontanter, sa Pradhan att det fanns 82 261 aktiva bankkorrespondenter tillgängliga med olika bankinstitut i staten.

“Förutom det finns det ett brett nätverk av 8 491 postkontor i Odisha som är fullt kapabla och utbildade för att tillhandahålla finansiella tjänster i avlägsna och landsbygdsområden. India Post har en bred närvaro och dess breda nätverk måste utnyttjas tillsammans med DBT”, sa han.

Läs även

Två till gepardungar dör i Kuno National Park, tredje den här veckan

Nyheter från parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Mitt i Oppn call to boycott inau…

Järnvägar kämpar för att nå Vande Bharat-nummer, hastighetsmål

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/manipur-4.jpg?resize=450,250" />

Manipur sammandrabbningar på grund av HC-order… alla kommer att få rättvisa: Amit Shah i AssamAdvertisement

Så många som 6 772 av de totalt 6 798 gram panchayats täcks av mer än 22 000 gemensamma servicecenter över hela Odisha, sa Pradhan och tillade att deras omfattande närvaro hade använts för olika socialförsäkrings-, jordbruks- och lantbrukarvårdssystem och finansiellt tjänster.