Rishi Sunak-regeringen tillkännager trottoarkanter för utländska studenter som tar med familj till Storbritannien

0
42

Storbritannien sa på tisdag att de skulle ta bort rätten för vissa internationella studenter att ta med familjemedlemmar till landet, en del av åtgärderna för att få ner den årliga nettomigrationen som nådde rekord förra året.

Premiärminister Rishi Sunak har lovat att stoppa den lagliga migrationen och sa förra veckan att han övervägde en rad alternativ för att minska de höga nivåerna av ankomster, en del av hans löften inför ett val som väntas nästa år.

Inrikesministeriet sa att de nya åtgärderna, som är inriktade på forskarstuderande förutom de på forskningsprogram, kommer att bidra till att minska migrationen “avsevärt” och hindra människor från att använda studentvisum som en bakvägsväg för att hitta arbete i Storbritannien.

“Vi har sett en aldrig tidigare skådad ökning av antalet studentberoende som förs in i landet med visum,” sa inrikesminister Suella Braverman i ett uttalande. “Detta är rättvist att göra för att vi ska kunna skydda våra offentliga tjänster bättre, samtidigt som vi stödjer ekonomin genom att låta de studenter som bidrar mest fortsätta komma hit.”

Aktuellt regler tillåter forskarstuderande som studerar kurser som varar i nio månader eller längre att ta med sig partners och barn till Storbritannien, men regeringen sa att antalet anhöriga hade åttadubblats sedan 2019, till 1 36 000 personer förra året.

Åtgärderna, som kommer att träda i kraft från och med januari, kommer före torsdagens offentliggörande av årliga nettomigreringsuppskattningar för 2022. För året som slutade juni 2022 nådde nettomigreringen en rekordnivå på 5 04 000.

Siffrorna bör sjunka till nivåer före pandemi på medellång sikt, tillade Braverman, utan att erbjuda ett bestämt mål.

Annons

Höga nivåer av laglig migration, och det ytterligare trycket på kämpande offentliga tjänster, har länge dominerade Storbritanniens politiska diskurs och var en av de viktigaste drivkrafterna för folkomröstningen om Brexit 2016.

Läs även

Tipu Sultans sängkammarsvärd auktionerades ut för 14 miljoner pund i London

Imran Khan, fru förhindrad att lämna landet: Pakistan media

Indisk- ursprunglig tonåring greps för att ha hotat att skada USA:s president genom krasch…

Bil kraschar in i de främre portarna på Downing Street i London

Storbritannien kommer också att ta bort möjligheten för internationella studenter att byta från studentvägen till arbetsvägar innan deras studier har slutförts, sade inrikesministeriet . Studentvisum stod för den största andelen av migrationen till Storbritannien med 4 86 000 utfärdade förra året, tilläggs det.