Rechter T Raja van Madras HC gaat met pensioen in afwachting van een teken van overplaatsing

0
49

Nu zijn overplaatsingsbevel al meer dan zes maanden in behandeling is bij de regering, is rechter T Raja, waarnemend opperrechter van het Madras High Court, woensdag met pensioen gegaan.

“Overdracht is, net als pensionering, gewoon een andere voorwaarde ,' zei rechter Raja in zijn afscheidsrede.

Ondanks twee aanbevelingen is de aanstaande overplaatsing van rechter Raja een vlampunt tussen het Collegium en de regering.

Er is vernomen dat het Collegium van het Hooggerechtshof op 16 mei informatie heeft ingewonnen over twee advocaten die waren aanbevolen voor benoeming tot HC-rechters, alleen bij twee hoogste rechters van de Madras High Rechtbank, met uitzondering van de waarnemend opperrechter. Het High Court Collegium bestaat uit drie hoogste rechters, onder leiding van de opperrechter van dat hooggerechtshof.

Bronnen vertelden The Indian Express dat de aangehaalde reden om de waarnemend opperrechter te omzeilen, werd gegeven omdat rechter Raja over een week met pensioen zou gaan. De afhankelijkheid van zijn overdrachtsdossier bleek ook een factor te zijn.

Naast rechter Raja zijn rechters S Vaidyanathan en R Mahadevan de andere twee hoogste rechters – het Collegium in het Madras High Court.< /p>

Justitie Raja, geboren in 1961, oefende voor het Hooggerechtshof en was de aanvullende advocaat-generaal van het Madras High Court in 2008. Hij werd in 2009 aangesteld als aanvullend rechter.

Advertentie

Op 24 november 2022 had het Supreme Court Collegium aanbevolen rechter T Raja over te dragen van het Madras High Court naar het Rajasthan High Court. Om de vertraging te onderstrepen, verklaarde het Collegium in een andere aanbeveling van 19 april van dit jaar dat de overplaatsing van rechter Raja “op zijn vroegst moet worden geëffectueerd”.

Op 19 april had het Collegium ook rechter SV Gangapurwala van het Hooggerechtshof van Bombay aanbevolen om te worden benoemd tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Madras, waarbij werd onderstreept dat de aanstaande overplaatsing van rechter Raja “geen belemmering kan zijn” bij de benoeming van een nieuwe opperrechter.

>

“Het Collegium besluit dat de overplaatsing van Justitie T Raja als rechter van het Hooggerechtshof van Rajasthan op zijn vroegst wordt geëffectueerd. Zijn voortzetting, zelfs als rechter van het Hooggerechtshof van Madras, mag geen belemmering zijn voor de benoeming van rechter S V Gangapurwala tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Madras”, zei het Collegium in een verklaring op 19 april.

Lees ook< figuur class="non_premium_icon">

SC verwerpt pleidooi waarin wordt gevraagd dat de president een nieuwe Pa…< figure class="non_premium_icon">

Center lanceert nieuwe Rs 75 munt naar markeer de inauguratie van het nieuwe parlement: hier…

Bengaalse schoolbanenzwendel: SC weigert Calcutta te blijven HC geeft CB toestemming…

Nieuw parlementsgebouw nieuws Live updates: nieuw parlement zal elke… Advertentie

Hoewel de aanbeveling om rechter Gangapurwala te benoemen ook in behandeling is bij de regering, heeft het Centrum op de hoogte gebracht de benoeming van rechter Vaidyanathan tot waarnemend opperrechter van het Madras High Court.

© The Indian Express (P) Ltd