'Queen of rock 'n' roll' Tina Turner sterft op 83-jarige leeftijd

0
68

Tina Turner, de in Amerika geboren zangeres die een keiharde boerengemeenschap en gewelddadige relatie achter zich liet om een ​​van de beste artiesten aller tijden te worden, is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Ze is overleden. vreedzaam na een langdurige ziekte in haar huis in Küsnacht nabij Zürich, Zwitserland, zei haar vertegenwoordiger.

Turner begon haar carrière in de jaren 50 tijdens de beginjaren van rock 'n' roll en ontwikkelde zich tot een MTV-fenomeen.

In de video voor haar nummer “What’s Love Got to Do with It,” waarin ze liefde een “tweedehandse emotie” Turner belichaamde de stijl van de jaren 80 terwijl ze door de straten van New York City liep met haar stekelige blonde haar, gekleed in een kort jeansjack, minirok en naaldhakken.

Met haar voorliefde voor muzikale experimenten en botte ballads paste Turner perfect in een poplandschap uit de jaren 80 waarin muziekfans elektronisch geproduceerde geluiden op prijs stelden en het idealisme uit het hippietijdperk verachtten.

Soms ook wel de “ Koningin van de rock ‘n’ Rol,” Turner won in de jaren tachtig zes van haar acht Grammy Awards. In het decennium belandde ze een dozijn nummers in de Top 40, waaronder “Typical Male” “De beste,” “Privédanseres” en “Beter goed voor me zijn.” Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok 180.000 mensen, wat nog steeds een van de grootste concertbezoekers is voor een enkele artiest.

Tegen die tijd was Turner al tien jaar vrij van haar huwelijk met gitarist Ike Turner.

Advertentie

De superster sprak over het misbruik dat ze leed van haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijkse en muzikale partnerschap in de jaren zestig en zeventig. . Ze beschreef gekneusde ogen, kapotte lippen, een gebroken kaak en andere verwondingen die haar herhaaldelijk naar de eerste hulp brachten.

“Tina’s verhaal gaat niet over slachtofferschap, maar over een ongelooflijke triomf,” zangeres Janet Jackson schreef over Turner, in een nummer van Rolling Stone dat Turner op nummer 63 plaatste in een lijst van de 100 beste artiesten aller tijden.

“Ze heeft zichzelf getransformeerd tot een internationale sensatie – een elegante krachtpatser,” zei Jackson.

Advertentie

In 1985 gaf Turner een fictieve wending aan haar reputatie als overlevende. Ze speelde de meedogenloze leider van een buitenpost in een nucleaire woestenij en speelde tegenover Mel Gibson in het derde deel in de Mad Max-franchise, 'Mad Max Beyond Thunderdome'.

Het grootste deel van Turner's #8217;s hitnummers zijn door anderen geschreven, maar ze verlevendigde ze met een stem die de muziekcriticus van de New York Times, Jon Pareles, 'een van de meer eigenaardige instrumenten in de popmuziek' noemde.

“Het is drieledig, met een nasaal laag register, een gierend, snijdend middenbereik en een hoog register dat zo verrassend helder is dat het klinkt als een falsetto,” schreef Pareles in een concertrecensie uit 1987.

‘ONE-HORSE TOWN’

Ze werd geboren als Anna Mae Bullock op 26 november 1939 in de landelijke gemeenschap van Nutbush in Tennessee, die ze beschreef in haar lied uit 1973 “Nutbush City Limits” als een “stille kleine oude gemeenschap, een stad met één paard.”

Haar vader werkte als opzichter op een boerderij en haar moeder verliet het gezin toen de zangeres 11 jaar oud was , volgens de memoires van de zanger uit 2018, “My Love Story.” Als tiener verhuisde ze naar St. Louis om zich weer bij haar moeder te voegen.

Advertentie

Ike Turner, wiens nummer “Rocket 88” wordt vaak de eerste rock-'n-rollplaat genoemd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd toen ze de microfoon pakte om te zingen tijdens zijn clubshow in St. Louis in 1957.

De bandleider nam later een hit op, “Een dwaas in de liefde,” met zijn beschermeling en gaf haar de artiestennaam Tina Turner, voordat de twee trouwden in Tijuana, Mexico.

Advertentie

Tina gebruikte haar sterke stem en repeteerde krachtig dansroutines als leadzangeres in een ensemble genaamd de Ike and Tina Turner Revue. Ze werkte samen met leden van rock-royalty's, waaronder The Who en Phil Spector, in de jaren zestig en zeventig en verscheen op de cover van nummer twee van het tijdschrift Rolling Stone in 1967.

Ike en Tina Turner stuiterden tussen platenlabels , dankzij een groot deel van hun commerciële succes aan een meedogenloos tourschema. Hun grootste hit was een cover van Creedence Clearwater Revival's “Proud Mary.

Advertentie

Turner verliet haar man op een avond in 1976 tijdens een tourstop in Dallas, nadat hij haar tijdens een autorit had geslagen en ze terugsloeg, volgens haar memoires. Hun scheiding werd in 1978 afgerond.

The Rock & Roll Hall of Fame introduceerde Ike en Tina Turner in 1991 en noemde ze 'een van de meest formidabele live-acts in de geschiedenis'. Ike Turner stierf in 2007.

EUROPA BOND

Nadat ze haar man had verlaten, worstelde Turner jarenlang om weer in de schijnwerpers te staan, bracht ze soloalbums en singles uit die flopten en trad ze op op bedrijfsconferenties.

In 1980 ontmoette ze de nieuwe manager Roger Davies, een Australische muziekmanager die ging om haar drie decennia lang te leiden. Dat leidde tot een solo nr.1 – “Wat heeft liefde ermee te maken” – en vervolgens in 1984 haar album “Private Dancer” bracht haar naar de top van de hitlijsten.

“Private Dancer” werd het grootste album van Turner, het sluitstuk van een carrière waarin ze in totaal meer dan 200 miljoen platen verkocht.

In 1985 ontmoette Turner de Duitse muziekdirecteur Erwin Bach, die haar langdurige partner werd, en in 1988 verhuisde ze naar Londen, waar ze een decennialange residentie in Europa begon. Ze bracht in de jaren negentig twee studioalbums uit die goed verkochten, vooral in Europa, en nam het themalied op voor de Bond-film “GoldenEye” en organiseerde een succesvolle wereldtournee in 2008 en 2009.

Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde met Bach, deed afstand van haar Amerikaans staatsburgerschap en werd een staatsburger van Zwitserland.

Ze kampte met een aantal gezondheidsproblemen nadat ze met pensioen was gegaan en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie, toen haar oudste zoon, Craig, een einde aan zijn leven maakte. op 59-jarige leeftijd in Los Angeles. Haar jongste zoon Ronnie overleed in december 2022.

Haar naam blijft jaren na haar pensionering publiek trekken. Muzikale show “TINA: The Tina Turner Musical,” met Adrienne Warren die aanvankelijk acteerde en het levensverhaal van de ster zong, was eerst een hit in West End in Londen in 2018, en later op Broadway, en is nog steeds actief. En in 2021 bracht HBO een documentaire uit over haar leven, “Tina.”

Lees ook

China zal naar verwachting getuige zijn van een nieuwe Covid-golf met 65 miljoen gevallen per week…

Tipu Sultans slaapkamerzwaard geveild voor 14 miljoen pond in Londen

Bekijken: passagier opent nooduitgang in de lucht tijdens Zuid-Koreaans fl…

Indiaas -origin designer kledingzwendel meesterbrein gevangen gezet in VK

Ze wordt overleefd door Bach en twee zonen van Ike’s die ze adopteerde.