Noe Opp-lim løsner: BJD, YSRCP, Akalis for å delta på arrangementet 28. mai

0
54

Mens 20 opposisjonspartier vil holde seg unna innvielsen 28. mai av den nye parlamentsbygningen av statsminister Narendra Modi, vil mange partier som ikke er BJP delta på arrangementet og blant dem er YSRCP og BJD, de regjerende partiene i Andhra Pradesh og Odisha, og Akali Dal.

Blant ikke-BJP-partiene som mangler i den felles uttalelsen fra 19 partier er K Chandrasekhar Rao&# 8217;s BRS, som hadde koordinert sine trekk med opposisjonspartiene på det siste. Kilder sa at det sannsynligvis vil holde seg unna, men beslutningen om ikke å være en del av den felles uttalelsen gjenspeiler feillinjer i opposisjonsleiren.

Med valget i Telangana-forsamlingen med høy innsats i desember i år, vil både regjerende BRS og kongressen – hvem vil bli satt opp mot hverandre i en trekantkonkurranse som involverer BJP – vil muligens foretrekke å holde en armlengdes avstand fra hverandre.

Så er det to sett med ikke-BJP-partier: de som ikke er en del av opposisjonsgruppen, som BSP, Akali Dal, JD(S) og TDP, og de som, mens de bekjenner seg til å holde seg like langt fra BJP og Opposisjon, har regelmessig blitt sett i nærheten av Modi-regjeringen, slik som AIADMK, Naveen Patnaik-ledede BJD og YS Jagan Mohan Reddy-ledede YSRCP.

Les også | I antall: 20 Oppn-partier tar på seg Modi-regjeringen, men hvordan klarer de seg mot BJP i parlamentet?

Med unntak av BRS har disse sju partiene til sammen 75 seter i begge parlamentets hus.

Både BJD og YSRCP sa at de vil delta på arrangementet.

“Jeg gratulerer Narendra Modiji for å dedikere den storslåtte, majestetiske og romslige parlamentsbygningen til nasjonen. Parlamentet, som er demokratiets tempel, reflekterer nasjonens sjel og tilhører folket i landet vårt og alle de politiske partiene. Å boikotte en slik gunstig begivenhet er ikke i demokratiets sanne ånd. Sett til side alle politiske forskjeller, ber jeg om at alle politiske partier deltar på denne strålende begivenheten. I den sanne demokratiets ånd vil mitt parti delta på denne historiske begivenheten,” Andhra Pradesh sjefsminister Y S Jagan Mohan Reddy sa i et Twitter-innlegg.

Annonse

BJD, interessant nok, sa at autoriteten og statusen til Indias president og parlamentet alltid bør ivaretas, og at disse konstitusjonelle institusjonene bør være ovenfor ethvert problem som kan påvirke deres hellighet og ære.

Les også | Alle inviterte partier … ikke koble det til politikk: Shah

“Indias president er sjefen for den indiske staten. Parlamentet representerer de 1,4 milliarder menneskene i India. Begge institusjonene er symboler på indisk demokrati og henter sin autoritet fra Indias grunnlov. Deres autoritet og status bør alltid ivaretas. BJD mener at disse konstitusjonelle institusjonene bør være over ethvert spørsmål som kan påvirke deres hellighet og ære. Slike saker kan alltid diskuteres senere i augusthuset. Derfor skal BJD være en del av denne betydningsfulle anledningen,” BJDs nasjonale talsperson Sasmit Patra sa i en uttalelse.

Alle de 21 BJD-parlamentsmedlemmene forventes å delta på arrangementet i New Delhi 28. mai. Partiets beslutning om ikke å stille seg på opposisjonen får betydning i lys av BJD-presidenten og Odishas sjefsminister Naveen Patnaiks nylige uttalelse om at partiet hans ikke vil være en del av hvilken som helst tredje eller opposisjonsfront og fortsetter å gå solo i de kommende general- og forsamlingsmålingene som kommer i 2024.

Annonse

YSRCP og BJD har sjelden tatt et standpunkt mot BJP-regjeringen. De har støttet viktige lovforslag i parlamentet og støttet regjeringens standpunkt i en rekke saker som demonetisering, “kirurgisk” streik og avskaffelsen av artikkel 370.

Patnaik har faktisk igjen utelukket enhver allianse med en samlet opposisjon kort tid etter å ha ringt til statsminister Modi nylig. Dette var dagen etter at Nitish hadde oppsøkt Patnaik i Bhubaneswar som en del av hans Mission Opposition-enhetsturné. Posisjonen til Andhra CM og YSRCP supremo Jagan er heller ikke annerledes.

Les også | Parlamentsbygninger og konstitusjonelle bestemmelser i BJP-Cong ordkrig

Patnaiks BJD, som har 12 parlamentsmedlemmer i Lok Sabha og ni i Rajya Sabha, hadde i juni i fjor ikke bare støttet NDA-presidentkandidaten Droupadi Murmu, men tok også ledelsen for å nå ut til opposisjonspartier, inkludert kongressen, for enstemmig støtte til Murmu som kommer fra Odishas Mayurbhanj.

BSP hadde lenge tatt avstand fra opposisjonen. Betydelig nok hadde Mayawati også støttet Murmu. Opposisjonen boikotte arrangementet og hevder at statsminister Modis beslutning om å innvie den nye parlamentsbygningen alene, og sette president Murmu på sidelinjen, er “ikke bare en alvorlig fornærmelse, men et direkte angrep på vårt demokrati”.

TDP, hadde også støttet Murmu. Men sjefen N Chandrababu Naidu er bekymret for mer umiddelbare imperativer. Forsamlingsvalget skal skje i Andhra Pradesh neste år, og det har vært snakk om at TDP og Pawan Kalyans Jana Sena prøver å inngå en allianse med BJP mot YSRCP.

Annonse

Den Sukhbir Badal-ledede Akali Dal hadde gått ut av NDA i 2021 under bøndene’ protester mot Modi-regjeringens tre nå opphevede gårdslover. Mandag avviste Akali Dal spekulasjoner om muligheten for en allianse med BJP igjen, men andre opposisjonspartier følger nøye med på bevegelsene.

Les også

To gepardunger til dør i Kuno nasjonalpark, tredje denne uken

Nyheter fra parlamentsbygningen Liveoppdateringer: Midt i Oppn-oppfordringen om å boikotte inau…

Jernbaner sliter med å nå Vande Bharat-nummer, fartsmål

Manipur-sammenstøt på grunn av HC-ordre… alle vil få rettferdighet: Amit Shah i Assam

På onsdag sa Akali Dal-leder Daljit Singh Cheema at Shiromani Akali Dal-president Sukhbir Singh Badal vil delta på arrangementet. Landet får en ny parlamentsbygning, og det er et øyeblikk av stolthet, og “vi vil ikke at det skal spilles noen politikk på dette tidspunktet”, sa Cheema.