NIA-teamet drar til London for å undersøke “voldelig” pro-Khalistan-protest utenfor Høykommisjonen

0
57

EN DAG etter å ha møtt etterretningstjenestemenn fra Storbritannia i Delhi, dro et team fra National Investigation Agency (NIA) til London tirsdag som en del av byråets etterforskning av en demonstrasjon av pro-Khalistan-demonstranter utenfor den indiske høykommisjonen der i mars. 19, har The Indian Express fått vite.

Under protesten hadde en høykommissær ansatt påstått at han ble angrepet og skadet av en demonstrant som prøvde å få ned Tricolour, og at mobben utenfor forårsaket “omfattende skade” på misjonens eiendom.

India formidlet sine bekymringer om misbruk av Storbritannias asylstatus av pro-Khalistan-elementer for å hjelpe og støtte terroraktiviteter i India under den femte India-UK Home Affairs Dialogue (HAD) som ble holdt i Delhi 12. april. Den indiske delegasjonen ble ledet av Unionens innenriksminister Ajay Kumar Bhalla, og den britiske delegasjonen av Permanent Secretary, Home Office, Matthew Rycroft. Møtet ble deltatt av mange høytstående tjenestemenn fra begge landene.

Les også | NIA-teamet vil dra til London for å undersøke “angrep” på indisk oppdrag fra pro-Khalistan-mobben

En kilde i etterretningsbyrået sa at det ble holdt et møte på mandag mellom tjenestemenn i etterretningsbyrået i Storbritannia, høytstående tjenestemenn i R&AW og NIA for å diskutere anti-India aktivitetene i Storbritannia, inkludert Pro-Khalistan ekstremisme. «Etter dialogen om innenrikssaker mellom India og Storbritannia forrige måned, bestemte etterretningsbyråets tjenestemenn i Storbritannia og India seg for å møtes og diskutere de pro-Khalistan-elementene. R&AW-tjenestemenn tok opp flere spørsmål, inkludert økende overvåking av UK-baserte pro-Khalistan ekstremister. De diskuterte også bruddet på sikkerheten til den indiske høykommisjonen og også om Avtar Singh, alias Khanda,” sa en kilde.

I forrige måned hadde Unions innenriksdepartement bedt NIA om å inngi en ny sak i forbindelse med angrepet og instruerte Delhi-politiet, som hadde registrert en FIR under UAPA, om å overlevere sonden til NIA.

En offiser sa at avgjørelsen ble tatt etter at foreløpig etterforskning pekte på en terrorkobling som involverte Pakistans ISI. «Tirsdag dro et NIA-team til London. Teamet vil beslaglegge CCTV-opptak og undersøke åstedet. De vil også møte høytstående embetsmenn for å registrere uttalelsen deres,” sa en kilde.

I FIR registrert hos Delhi-politiet hadde klager Kiran Kumar Vasant Bhosale, assisterende personell og velferdsoffiser ved høykommisjonen, påstått at han 19. mars ettermiddag, da han gikk gjennom den “rutinemessige sikkerhetskontrollen”, så han en folkemengde på ca. 50 til 60 demonstranter foran bygningen. “De bar gule flagg brukt av Khalistani-separatister. Jeg informerte umiddelbart Diplomatic Protection Group (DPG) gjennom en SOS-samtale om den nye situasjonen,” uttalte Bhosale i FIR.

Les også

Jernbaner sliter med å nå Vande Bharat-nummer, fartsmål

< /figure>'I dag vil verden vite hva India tenker': Statsminister Modi lander i Del…

G20 møtes slutter, Kashmiris håper på turisme gjenoppliving

NHAI får nikk for å bygge e-veis strekning gjennom skogområdet Annonse

“Jeg så en Avtar Singh, alias Khanda, og en Gurcharan Singh… (begge) ofte sett i nærheten av Høykommisjonen. De var blant lederne av den voldelige mobben og startet den ved å rope anti-India og pro-Khalistan slagord,» påsto Bhosale. En video av hendelsen viser en demonstrant som klatrer opp på Høykommisjonens balkong og tar ned Tricolour.

© The Indian Express (P) Ltd