NIA-teamet åker till London för att undersöka “våldsamma” pro-Khalistan protester utanför High Commission

0
92

EN DAG efter att ha träffat underrättelsetjänstemän från Storbritannien i Delhi reste ett team från National Investigation Agency (NIA) till London på tisdagen som en del av byråns undersökning av en demonstration av pro-Khalistan demonstranter utanför den indiska högkommissionen där i mars 19, har The Indian Express fått veta.

Under protesten hade en högkommissionsanställd påstått att han attackerades och skadades av en demonstrant som försökte få ner Tricolour, och att pöbeln utanför orsakade “omfattande skada” på uppdragets egendom.

Indien uttryckte sin oro över missbruket av Storbritanniens asylstatus av pro-Khalistan element för att bistå och stödja terroristaktiviteter i Indien vid den femte inrikesdialogen mellan Indien och Storbritannien (HAD) som hölls i Delhi den 12 april. Den indiska delegationen leddes av unionens inrikesminister Ajay Kumar Bhalla, och den brittiska delegationen av Permanent Secretary, Home Office, Matthew Rycroft. I mötet deltog många högre tjänstemän från båda länderna.

Läs också | NIA-teamet kommer att åka till London för att undersöka “attack” på indiskt uppdrag av pro-Khalistan mobb

En källa inom underrättelsebyrån sa att ett möte hölls på måndagen mellan tjänstemän från underrättelsetjänsten i Storbritannien, högre tjänstemän från R&AW och NIA för att diskutera anti-Indien aktiviteter i Storbritannien, inklusive pro-Khalistan extremism. “Efter dialogen om inrikesfrågor mellan Indien och Storbritannien förra månaden beslutade tjänstemän från underrättelsetjänsten i Storbritannien och Indien att träffas och diskutera de pro-Khalistan element. R&AW:s tjänstemän tog upp flera frågor, inklusive ökad övervakning av brittiska pro-Khalistan extremister. De diskuterade också intrånget i den indiska högkommissionens säkerhet och även om Avtar Singh, alias Khanda,” sa en källa.

Förra månaden hade unionens inrikesministerium beordrat NIA att lämna in ett nytt ärende i samband med attacken och uppmanade Delhi-polisen, som hade registrerat en FIR under UAPA, att överlämna sonden till NIA.

En tjänsteman sa att beslutet togs efter att en preliminär utredning pekade på en terrorlänk som involverade Pakistans ISI. “I tisdags åkte ett NIA-lag till London. Teamet kommer att beslagta CCTV-bilder och undersöka brottsplatsen. De kommer också att träffa högre tjänstemän för att spela in deras uttalande”, sa en källa.

I FIR som är registrerad hos polisen i Delhi hade klaganden Kiran Kumar Vasant Bhosale, biträdande personal och välfärdstjänsteman vid Högkommissionen, påstått att han den 19 mars eftermiddagen, när han gick igenom den “rutinmässiga säkerhetskontrollen”, såg en folkmassa på ca. 50 till 60 demonstranter framför byggnaden. “De bar gula flaggor som användes av Khalistani-separatister. Jag informerade omedelbart Diplomatic Protection Group (DPG) genom ett SOS-samtal om den framväxande situationen”, uppgav Bhosale i FIR.

Läs även

Järnvägar kämpar för att nå Vande Bharat-nummer, hastighetsmål

< /figure>'I dag vill världen veta vad Indien tänker': PM Modi landar i Del…

G20 möter slut, Kashmir hoppas på återupplivning av turismen

NHAI nickar för att bygga e-vägssträcka genom skogsområde Annons

“Jag såg en Avtar Singh, alias Khanda, och en Gurcharan Singh… (båda) som ofta ses nära Högkommissionen. De var bland ledarna för den våldsamma pöbeln och anstiftade den genom att skrika anti-Indien och pro-Khalistan slagord”, påstod Bhosale. En video av händelsen visar en demonstrant klättra upp på högkommissionens balkong och fälla Tricolour.

© The Indian Express (P) Ltd