Modi roept tempelaanvallen op in gesprekken met Albanezen, zegt banden in 'T20-modus'

0
45

Terwijl de AUSTRALISCHE premier Anthony Albanese luisterde, zei premier Narendra Modi woensdag dat als enig element, “door hun gedachten of acties”, de betrekkingen tussen India en Australië schaadt, “het niet acceptabel is”.

Modi maakte deze opmerkingen in de context van aanvallen op tempels in Australië en het referendum dat wordt gehouden door pro-Khalistan-groepen in Australië. Hij had deze kwesties ook aan de orde gesteld in maart, toen de Albanezen India bezochten.

Focussing on the Comprehensive Economic Samenwerkingsovereenkomst (CECA), zei Albanese: “We herhaalden onze gedeelde ambitie voor een spoedige afronding van de CECA tussen Australië en India later dit jaar.”

Na hun bilaterale ontmoeting zei Modi: “PM Albanese en ik hebben de kwestie van aanvallen op tempels in Australië en de activiteiten van separatistische elementen in het verleden besproken. Ook vandaag hadden we discussies over de kwestie. Het is voor ons onaanvaardbaar dat enig element door hun gedachten of daden de warme en vriendschappelijke betrekkingen tussen India en Australië schaadt. Ik dank premier Albanese voor de stappen die hij in dit verband heeft genomen. En tegelijkertijd verzekerde hij me nogmaals dat hij streng zal blijven optreden tegen dergelijke elementen. >“We hadden het erover om het alomvattende strategische partnerschap tussen India en Australië in het komende decennium naar grotere hoogten te brengen. We bespraken uitgebreid de mogelijkheden van samenwerking op nieuwe terreinen. Vorig jaar is India-Australië ECTA in werking getreden. Vandaag hebben we besloten ons te concentreren op CECA. Dit zal verdere kracht en nieuwe dimensies geven aan onze handels- en economische samenwerking”, zei Modi.

In een officiële verklaring staat dat beide leiders de ondertekening van de India-Australia Migration and Mobility Partnership Arrangement verwelkomden, die de mobiliteit van studenten, professionals, onderzoekers, academici en anderen verder zal vergemakkelijken, onder meer via een nieuw geschoold traject genaamd Mobility Arrangement for Talented Early Professionals Regeling speciaal gemaakt voor India.

Advertentie

De bilaterale besprekingen waren gericht op samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid, handel en investeringen, nieuwe en hernieuwbare energie, groene waterstof, kritieke mineralen, onderwijs, migratie en mobiliteit, en people-to -mensenbanden.

“We hadden constructieve gesprekken over het versterken van onze strategische samenwerking in de sectoren mijnbouw en kritieke mineralen. We hebben concrete gebieden geïdentificeerd voor samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie. Er werd besloten om een ​​taskforce groene waterstof op te richten”, aldus Modi.

“We zijn zojuist getuige geweest van de ondertekening van de Terms of Reference van de Australia-India Green Hydrogen Task Force”, zei Albanese. De taskforce zal bestaan ​​uit Indiase en Australische experts op het gebied van hernieuwbare waterstof en zal rapporteren aan de Australisch-Indiase ministeriële energiedialoog over de mogelijkheden voor samenwerking.

Advertentie

“Investeringen zoals de taskforce zullen onze industrieën in de toekomst, en ervoor te zorgen dat Australië en India onze energiedoelstellingen halen in het belang van onze beide landen, maar ook ter ondersteuning van de vermindering van de wereldwijde uitstoot”, aldus Albanese.

In de officiële verklaring staat dat de taskforce zal adviseren over mogelijkheden om de productie en inzet van schone waterstof te versnellen, met de nadruk op waterstofelektrolysers, brandstofcellen, evenals ondersteunende infrastructuur en normen en voorschriften.

Modi bedankte ook Australië voor het zijn steun bij de oprichting van een consulaat-generaal van India in Brisbane.

Over mondiale uitdagingen zei de verklaring: “De twee leiders herhaalden hun vastberadenheid om te zorgen voor een vreedzame, welvarende en inclusieve Indo-Pacifische regio, geschraagd door een op regels gebaseerde internationale orde. Ze bespraken ook de hervorming van de VN-Veiligheidsraad.”

Met behulp van een cricket-analogie om de banden tussen India en Australië te beschrijven, zei Modi dat de relaties de “T20-modus” zijn binnengegaan. “Ik bezoek Australië binnen twee maanden na het bezoek van mijn vriend, premier Albanese, aan India. Dit is onze zesde bijeenkomst in het afgelopen jaar. Dit weerspiegelt een diepte in onze alomvattende relaties, convergentie in onze opvattingen en de volwassenheid van onze banden,” zei hij.

Advertentie

“In de taal van cricket, onze banden hebben de T20-modus bereikt… De vriendschap tussen India en Australië is speciaal', zei Modi. Hij nodigde ook Albanese en Australische cricketfans uit voor de Cricket World Cup in India later dit jaar.

In de officiële verklaring staat dat Albanezen “Australië's krachtige steun uitspreken voor het G20-voorzitterschap en de initiatieven van India”.

p>Advertentie

Modi ontmoette ook David Hurley, gouverneur-generaal van Australië, en besprak manieren om het bilaterale partnerschap te versterken. Hij herinnerde aan de positieve bijdragen van de Indiase gemeenschap in Australië en hun rol bij het bevorderen van nauwere banden tussen de twee landen, aldus een verklaring.

Lees ook

Tiener van Indiase afkomst gearresteerd voor het dreigen de Amerikaanse president schade toe te brengen door een crash…

De regering van Rishi Sunak kondigt beperkingen aan voor buitenlandse studenten die familie naar het VK brengen

Ron DeSantis doet mee aan race Witte Huis, gestruikeld door chaotische Twitter-lancering

Singapore PM geeft opdracht tot onderzoek naar ministers" huizen te midden van publieke woede

Modi ontmoette Peter Dutton, leider van de oppositie, en waardeerde de sterke tweeledige steun die werd genoten door het alomvattende strategische partnerschap tussen India en Australië, aldus de verklaring.