Met lijsten met favorieten, Siddaramaiah en DK Shivakumar in Delhi om de uitbreiding van het kabinet van Karnataka af te ronden

0
58

Karnataka Chief Minister Siddaramaiah en plaatsvervangend CM D K Shivakumar zijn in Delhi om de oefening te hervatten van het samenstellen van een volwaardig staatskabinet in overleg met het opperbevel van het Congres. De oefening werd op 19 mei afgebroken vanwege verschillen tussen de CM en de plaatsvervangende CM over de keuzes van het kabinet.

Zowel Siddaramaiah als Shivakumar zouden woensdag naar Delhi zijn gereisd met hun lijsten van MLA's die geschikte kandidaten zijn om als minister te worden ingewijd. Het woord van de congresleiding zal naar verwachting zegevieren in gevallen van ernstige meningsverschillen over hun keuze van ministers.

Het congres was van plan bijna 28 ministers in te wijden voorafgaand aan de beëdigingsceremonie op 20 mei, maar beperkte het kabinet tot acht ministers, afgezien van CM en de plaatsvervangend CM, vanwege meningsverschillen tussen Siddaramaiah en Shivakumar.

Het congres zal op woensdag en donderdag een nieuwe poging wagen om tot een consensus over het kabinet te komen, met de bedoeling om zondag ten minste 20 ministers in dienst te nemen. “De uitbreiding van het kabinet zal worden gedaan door de eerste minister. Het congres heeft hem de autoriteit gegeven', zei Shivakumar, die ook de chef van het Karnataka Pradesh Congress Committee (KPCC) is.

Op weg naar 2024 | Weg naar 2024 | BJP lijkt standvastig te blijven na verlies in Karnataka, voelt de angel in peilinggebonden staten

De BJP heeft kritiek geuit op de vertraging bij het samenstellen van een volledig kabinet. “Het zou gepast zijn geweest als de CM de namen van ministers en hun portefeuilles had aangekondigd, maar ik weet niet waarom ze dat niet hebben gedaan. Het zou gepast zijn als ze het op zijn vroegst doen”, vertelde voormalig CM Basavaraj Bommai van de BJP aan Siddaramaiah in de Algemene Vergadering op woensdag nadat de CM de acht ministers aan het huis had voorgesteld.

In reactie zei Siddaramaiah: “Hoe lang was BS Yediyurappa de enige minister in het BJP-kabinet? De voormalige CM (Bommai) hoeft niet achterdochtig te zijn en we zullen de nieuwe ministers ten vroegste aanstellen.”

Advertentie

De selectie van ministers vindt plaats te midden van een intense rivaliteit tussen de Siddaramaiah en Shivakumar, die het van de eerste verloor in de strijd om de topbaan. Een verklaring van de pas ingewijde minister MB Patil, een Lingayat-leider die geacht wordt dicht bij Siddaramaiah te staan, dat er slechts één CM zal zijn tijdens de ambtstermijn van vijf jaar, heeft het Shivakumar-kamp boos gemaakt. De broer van de vice-CM, D K Suresh, een parlementslid, zei dat Patil op zijn woorden moest letten en dat alle vragen over de ambtstermijn van de CM moeten worden gericht aan de algemeen secretaris van het Congres, Randeep Singh Surjewala. Woensdag ontkende Shivakumar suggesties voor een confrontatie tussen de minister van het Congres en zijn broer.

Het congres heeft niet officieel gezegd dat Siddaramaiah en Shivakumar de ambtstermijn van vijf jaar gelijkelijk zullen delen uit angst het gezag van beide leiders te ondermijnen, vooral Siddaramaiah.

Lees ook | Na Siddaramaiah, Shivakumar powerplay, de eerste 8 die het congresministerie halen

Advertentie

Het congres zal waarschijnlijk ook getuige zijn van meningsverschillen tussen de twee kampen over de keuze van kandidaten zoals MLC's B K Hariprasad en Saleem Ahmed. Het congres overweegt ministeriële posten voor twee voormalige BJP Lingayat-leiders Laxman Savadi en Jagadish Shettar, ook een ex-CM, wiens vertrek uit de BJP het congres op veel plaatsen heeft ondersteund.

Terwijl Savadi de peilingen won van Belagavi, verloor Shettar van Hubbali-Dharwad, maar hij kon nog steeds een weg vinden naar het kabinet terwijl het congres probeert zijn basis te vergroten in de Lingayat-gemeenschap die de afgelopen tijd voornamelijk de BJP heeft gesteund. Het congres zal waarschijnlijk ook Lakshmi Hebbalkar, een tweevoudige MLA van Belagavi Rural, die lid is van de Panchamasali-onderafdeling van Lingayats, benoemen tot minister in het Siddaramaiah-kabinet. Geen van de vier vrouwelijke MLA's van de partij is tot nu toe ondergebracht in het kabinet.

Er zijn eisen van Lingayat, Vokkaliga, Dalit, Other Backward Classes (OBC) en minderheidsgemeenschappen voor meer vertegenwoordiging in het kabinet vanwege hun bijdrage aan het aan de macht brengen van de regering. Van de 36 zetels die gereserveerd waren voor Dalits, won het congres er 21 en van de 15 zetels die gereserveerd waren voor Scheduled Tribes (ST's) won de partij er 14. Het congres won ook 37 van de 48 zetels waar het Lingayats opstelde, negen van de 15 zetels waar het moslims opstelde. , 21 van de 43 zetels waar Vokkaliga's meededen, en 10 van de 15 kiesdistricten met Kuruba-kandidaten.

Lees ook

Boost voor regering: BSP, TDP, JD(S) verzetten zich tegen boycot van parlementsgebouw ina…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Gehlot-Pilot.jpg?resize=450,250" />Herinnerend aan de sudderende saga van Ashok Gehlot, Sachin Pilot vete in 5 Acts

BJP stapt op voor 2024 in slagveld UP: clusters van LS-stoelen, inzet…

Beginnend aan 3-steden tour door de VS, Rahul Gandhi's drukke reisschema: Stanford U…

B S Yediyurappa's zoon en nieuw ingewijde BJP MLA DOOR Vijayendra beschuldigde het congres vorige week van het tekortschieten van de Lingayats nadat ze hun steun hadden gebruikt om de peilingen te winnen. “Na Lingayats te hebben gebruikt als een voetstuk voor hun hebzucht naar macht, zijn Stalwarts of Congress plotseling stil geworden als het gaat om het aanbieden van CM of zelfs plaatsvervangend CM. Ironisch genoeg hebben Lingayats, zelfs na het winnen van maximaal 39 MLA's van het congres, geen sterke stem om rechtmatige posities op te eisen”, zei Vijayendra in posts op sociale media.

© The Indian Express (P) Ltd