Lite Opp-lim lossnar: BJD, YSRCP, Akalis för att delta i evenemanget den 28 maj

0
67

Medan 20 oppositionspartier kommer att hålla sig borta från invigningen den 28 maj av den nya parlamentsbyggnaden av premiärminister Narendra Modi, kommer många icke-BJP-partier att delta i evenemanget och bland dem finns YSRCP och BJD, de styrande partierna i Andhra Pradesh och Odisha, och Akali Dal.

Bland de icke-BJP-partier som saknas i det gemensamma uttalandet från 19 partier är K Chandrasekhar Rao&# 8217;s BRS, som hade koordinerat sina rörelser med oppositionspartierna på senare tid. Källor sa att det sannolikt kommer att hålla sig borta men dess beslut att inte vara en del av det gemensamma uttalandet speglar brister i oppositionslägret.

Med valet till Telangana-församlingen med hög insats som planeras i december i år, kommer både regerande BRS och kongressen – vem kommer att ställas mot varandra i en triangulär tävling som involverar BJP – skulle möjligen föredra att hålla en armlängds avstånd från varandra.

Sedan finns det två uppsättningar icke-BJP-partier: de som inte är en del av oppositionsgruppen, såsom BSP, Akali Dal, JD(S) och TDP, och de som, samtidigt som de hävdar att de förblir på samma avstånd från BJP och Opposition, har regelbundet setts i närheten av Modis regering, såsom AIADMK, Naveen Patnaik-ledda BJD och YS Jagan Mohan Reddy-ledda YSRCP.

Läs också | I antal: 20 Oppn-partier tar sig an Modi-regeringen men hur klarar de sig mot BJP i parlamentet?

Förutom BRS har dessa sju partier tillsammans 75 platser i båda parlamentets kammare.

Både BJD och YSRCP sa att de kommer att delta i evenemanget.

“Jag gratulerar Narendra Modiji för att han tillägnat nationen den storslagna, majestätiska och rymliga parlamentsbyggnaden. Parlamentet, som är demokratins tempel, speglar vår nations själ och tillhör folket i vårt land och alla politiska partier. Att bojkotta en sådan gynnsam händelse är inte i demokratins sanna anda. Bortsett från alla politiska meningsskiljaktigheter, ber jag att alla politiska partier deltar i detta härliga evenemang. I den sanna demokratins anda kommer mitt parti att närvara vid denna historiska händelse,” Andhra Pradeshs chefsminister Y S Jagan Mohan Reddy sa i ett Twitter-inlägg.

Annons

Intressant nog, sade BJD att auktoriteten och ställningen för Indiens president och parlamentet alltid bör skyddas och att dessa konstitutionella institutioner bör vara ovanför alla frågor som kan påverka deras helighet och heder.

Läs också | Alla inbjudna partier… länka det inte till politik: Shah

“Indiens president är chefen för den indiska staten. Parlamentet representerar Indiens 1,4 miljarder människor. Båda institutionerna är symboler för indisk demokrati och hämtar sin auktoritet från Indiens konstitution. Deras auktoritet och ställning bör alltid värnas. BJD anser att dessa konstitutionella institutioner bör stå över alla frågor som kan påverka deras helighet och heder. Sådana frågor kan alltid diskuteras senare i augustihuset. Därför ska BJD vara en del av detta betydelsefulla tillfälle,” BJD:s nationella talesperson Sasmit Patra sa i ett uttalande.

Alla de 21 BJD-parlamentsledamöterna förväntas närvara vid evenemanget i New Delhi den 28 maj. Partiets beslut att inte ställa sig på oppositionen får betydelse med tanke på BJD:s president och Odishas chefsminister Naveen Patnaiks uttalande nyligen att hans parti inte kommer att ingå i någon tredje eller oppositionsfront och fortsätt att gå ensam i de kommande omröstningarna och församlingen som kommer att ske 2024.

Annons

YSRCP och BJD har sällan tagit ställning mot BJP-regeringen. De har ställt sig bakom avgörande lagförslag i parlamentet och stött regeringens ståndpunkt i en rad frågor som demonetisering, “kirurgisk” strejk och skrotningen av artikel 370.

Patnaik har faktiskt återigen uteslöt all allians med en enad opposition strax efter att ha kallat på PM Modi nyligen. Detta var en dag efter att Nitish hade ringt Patnaik i Bhubaneswar som en del av hans Mission Oppositions enhetsturné. Positionen för Andhra CM och YSRCP supremo Jagan är inte heller annorlunda.

Läs också | Parlamentsbyggnader och konstitutionella bestämmelser i BJP-Cong ordkrig

Patnaiks BJD, som har 12 parlamentsledamöter i Lok Sabha och nio i Rajya Sabha, hade i juni förra året inte bara stött NDA:s presidentnominerade Droupadi Murmu utan tog också en ledning för att nå ut till oppositionspartier, inklusive kongressen, för enhälligt stöd till Murmu som kommer från Odishas Mayurbhanj.

BSP hade länge tagit avstånd från oppositionen. Betecknande nog hade Mayawati också stött Murmu. Oppositionen bojkottar evenemanget och hävdar att premiärminister Modis beslut att inviga den nya parlamentsbyggnaden på egen hand, och sätta president Murmu åt sidan, är “inte bara en allvarlig förolämpning utan ett direkt angrepp på vår demokrati”.

TDP, hade också stött Murmu. Men dess chef N Chandrababu Naidu är orolig för mer omedelbara imperativ. Valet till församlingen är på gång i Andhra Pradesh nästa år och det har förekommit tal om att TDP och Pawan Kalyans Jana Sena försöker skapa en allians med BJP mot YSRCP.

Annons

Den Sukhbir Badal-ledda Akali Dal hade gått ut ur NDA 2021 under bönderna’ protest mot Modi-regeringens tre nu upphävda jordbrukslagar. På måndagen avfärdade Akali Dal spekulationer om möjligheten till en allians med BJP igen, men andra oppositionspartier följer noga dess drag.

Läs även

Två till gepardungar dör i Kuno National Park, tredje den här veckan

Nyheter från parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Mitt i Oppn call to boycott inau…

Järnvägar kämpar för att nå Vande Bharat-nummer, hastighetsmål

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/manipur-4.jpg?resize=450,250" />

Manipur sammandrabbningar på grund av HC-order… alla kommer att få rättvisa: Amit Shah i Assam

I onsdags sa Akali Dal-ledaren Daljit Singh Cheema att Shiromani Akali Dals president Sukhbir Singh Badal kommer att delta i evenemanget. Landet får en ny parlamentsbyggnad och det är ett ögonblick av stolthet, och “vi vill inte att någon politik ska spelas just nu”, sa Cheema.