Indiens saknade folkräkning och dess konsekvenser

0
62

Förra månaden avslöjade en årsrapport från FN:s befolkningsfond att Indien var allt satt att bli världens folkrikaste land i mitten av detta år. Den uppskattade att Indiens befolkning skulle vara 1 428 miljoner (eller 142,8 crore) vid den tiden, något före Kinas befolkning på 1 425 miljoner.

Indien skulle ha haft ett mycket mer exakt antal för sin befolkning om 2021 års folkräkning övning genomförts. 2021 års folkräkning var tvungen att skjutas upppå grund av Covid-pandemin, första gången i den 150-åriga historien av Indiens folkräkningsverksamhet som övningen inte slutfördes i tid. Märkligt nog har folkräkningen väntat även efter slutet av pandemin och återställandet av normaliteten.

För närvarande finns det ingen klarhet på tidslinjen. Uppräkningsarbetet – själva räkningen av personer – har traditionellt gjorts i februari under folkräkningsåret, och om samma praxis ska följas är det tidigast som det nu kan göras i februari nästa år.

Tioårscykel

En folkräkning är konstitutionellt föreskriven i Indien. Det finns upprepade hänvisningar till folkräkningsövningen i konstitutionen i samband med omorganisationen av valkretsar för parlamentet och statliga församlingar. Men konstitutionen säger inte när folkräkningen måste genomföras, eller hur ofta denna övning ska vara. Census of India Act från 1948, som tillhandahåller den rättsliga ramen för att genomföra folkräkningen, nämner inte heller dess tidpunkt eller periodicitet.

Det finns därför inga konstitutionella eller juridiska krav på att en folkräkning måste göras vart tionde år. Denna övning har dock genomförts under det första året av varje decennium, utan att misslyckas, sedan 1881. De flesta andra länder följer också 10-årscykeln för sin folkräkning. Det finns länder som Australien som gör det vart femte år.

Det är inte det lagliga kravet utan nyttan av folkräkningen som har gjort det till en permanent regelbunden övning. Census producerar primära, autentiska data som blir ryggraden i varje statistiskt företag, och informerar alla planering, administrativa och ekonomiska beslutsprocesser. Det är grunden för varje social, ekonomisk och annan indikator. Brist på tillförlitliga data – 12 år gamla data om ett ständigt föränderligt mått är inte tillförlitligt – har potential att rubba varje indikator på Indien och påverka effektiviteten och effektiviteten av alla typer av utvecklingsinitiativ.

Dessutom resulterar ett avbrott i periodicitet i data som i vissa avseenden inte är jämförbara med de tidigare uppsättningarna.

Censusschema

Annons

Census är i huvudsak en process i två steg som involverar en huslistning och numrering följt av den faktiska befolkningsuppräkningen. Husnoteringen och numreringen sker i mitten av året före folkräkningsåret. Befolkningsuppräkningen, som tidigare nämnts, sker inom två till tre veckor i februari.

Best of Explained

Klicka här för mer

Siffrorna som avslöjas av folkräkningen representerar befolkningen i Indien som vid midnatt den 1 mars under folkräkningsåret . För att redogöra för de födslar och dödsfall som kan ha inträffat under uppräkningsperioden i februari, går uppräkningarna tillbaka till hushållen första veckan i mars för att utföra revideringar.

Det finns flera mellansteg också, och förberedelserna för folkräkningen börjar vanligtvis tre till fyra år i förväg. Sammanställningen och publiceringen av hela data tar också månader till några år.

Annons

En stor del av arbetet för 2021 års folkräkning slutfördes innan Covid-19 drabbade landet. Det föreslogs till en början att det skulle vara en helt digital övning, där all information matas in i en mobilapp av räknarna. Men på grund av “praktiska svårigheter” beslutades det senare att genomföra det i “mix-läge”, antingen med mobilappen eller de traditionella pappersformulären.

I Explained | Indien blir världens folkrikaste nation: Vad ligger bakom befolkningssiffrorna?

Covid slog till i Indien i mars 2020 medan bostadsräkningen skulle börja den 1 april. Lockdown infördes bara en vecka innan bostadsräkningen skulle starta.

Det som dock har varit oförklarligt är misslyckandet med att återuppta Census-övningen 2023, om inte 2022 själv. De flesta normala aktiviteter hade återställts i mitten av 2022 efter att den tredje vågen av pandemin avtog.

Tidslinjen fortfarande osäker

“Det måste finnas mycket goda skäl för att inte slutföra folkräkningen i år, även om jag inte är medveten om vad de kan vara. Det går inte att överbetona vikten av denna övning. Robustheten hos de flesta av våra senaste sociala och ekonomiska data kommer sannolikt inte att vara av den standard vi skulle vilja behålla. Och det har konsekvenser överallt, säger PM Kulkarni, en erfaren befolkningsforskare och tidigare professor vid Jawaharlal Nehru University.

Intressant nog har många andra länder genomfört sin folkräkning antingen under eller efter pandemin. Dessa inkluderar USA, Storbritannien och Australien. Naturligtvis är Indian Census en mycket större och otroligt mer komplex övning. Närmare 30 lakh uppräknare måste besöka uppskattningsvis 33 crore hushåll för att räkna nästan 140 crore människor och samla in en mängd andra demografiska och ekonomiska uppgifter. Ändå kunde 2023 ha varit en idealisk tidpunkt för att genomföra folkräkningen och förhindra ytterligare förseningar.

Annons

Förra veckan släppte folkräkningskontoret ett detaljerat dokument om Indiens folkräkningsövningar sedan 1981 för att markera det 150:e året av dess verksamhet. (det började fungera 1871). Kallad 'A Treatise on Indian Census since 1981′, den har också ett kapitel om 2021 Census. Kapitlet, som representerar det senaste officiella ordet om 2021 års folkräkning, beklagar störningarna som orsakats av pandemin, men säger att pausen kan vara till hjälp på andra sätt.

“…den här situationen gav också en möjlighet att ompröva instrumenten för att genomföra folkräkningen genom innovation och nya initiativ med hjälp av teknik”, står det.

Annons

Men inte ens detta dokument anger ett specifikt datum för att ha slutfört övningen, bara uttrycka förhoppningen att det skulle hända “snart”.

Läs även

Vad Mohenjodaros Dancing Girl-figur berättar om den förhistoriska…

Uppförandekod för tjänstemän: En recension

Varför har RBI dragit in sedlar på 2 000 Rs?

Vad är FIPIC-toppmötet som PM Modi deltog i i Papua Nya Guinea?

“Covid-19-pandemin skapade störningar i många aspekter av livet, inklusive uppskjutningen av Census of India. Men förhoppningen är att de erfarenheter som vunnits under perioden med att utveckla och förnya digitala produkter i Census-organisationen skulle göra en lång väg att bära den ofullbordade uppgiften med den 16:e digitala befolkningsräkningen i Indien snart”, står det.

© Indian Express (P) Ltd