India's ontbrekende volkstelling en de gevolgen ervan

0
58

Vorige maand onthulde een jaarverslag van het Bevolkingsfonds van de VN dat India er helemaal klaar voor was om tegen het midden van dit jaar het meest bevolkte land ter wereld te worden. Het schatte dat de Indiase bevolking tegen die tijd 1.428 miljoen (of 142,8 crore) zou zijn, iets meer dan de Chinese bevolking van 1.425 miljoen.

India zou een veel nauwkeuriger aantal voor zijn bevolking hebben gehad als de volkstelling van 2021 oefening gedaan. De volkstelling van 2021 moest worden uitgesteldvanwege de Covid-pandemie, de eerste keer in de 150-jarige geschiedenis van de volkstelling in India dat de oefening niet op tijd werd voltooid. Vreemd genoeg is de volkstelling zelfs na het einde van de pandemie en het herstel van de normaliteit in behandeling geweest.

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de timing. Het opsommen – het daadwerkelijk tellen van mensen – wordt traditioneel gedaan in februari van het Census-jaar, en als dezelfde praktijk moet worden gevolgd, kan dit op zijn vroegst in februari volgend jaar worden gedaan.

Tienjarige cyclus

Een volkstelling is grondwettelijk verplicht in India. Er zijn herhaalde verwijzingen naar de volkstelling in de grondwet in het kader van de reorganisatie van kiesdistricten voor het parlement en de staatsvergaderingen. Maar de Grondwet zegt niet wanneer de volkstelling moet worden uitgevoerd, of hoe vaak deze oefening moet zijn. De Census of India Act van 1948, die het wettelijk kader biedt voor het uitvoeren van de Census, vermeldt evenmin het tijdstip of de periodiciteit ervan.

Er is daarom geen grondwettelijke of wettelijke vereiste dat er elke 10 jaar een volkstelling moet worden gehouden. Deze oefening wordt echter sinds 1881 zonder mankeren uitgevoerd in het eerste jaar van elk decennium. De meeste andere landen volgen ook de 10-jarige cyclus voor hun volkstelling. Er zijn landen zoals Australië die het elke vijf jaar doen.

Het is niet de wettelijke vereiste maar het nut van de Census die er een permanente, regelmatige oefening van heeft gemaakt. De Census produceert primaire, authentieke gegevens die de ruggengraat vormen van elke statistische onderneming en alle plannings-, administratieve en economische besluitvormingsprocessen informeren. Het is de basis waarop elke sociale, economische en andere indicator is gebouwd. Gebrek aan betrouwbare gegevens – 12 jaar oude gegevens over een constant veranderende maatstaf zijn niet betrouwbaar – heeft het potentieel om elke indicator over India te verstoren en de effectiviteit en efficiëntie van allerlei ontwikkelingsinitiatieven te beïnvloeden.

Bovendien resulteert een onderbreking in de periodiciteit in gegevens die in sommige opzichten niet vergelijkbaar zijn met de eerdere sets.

Censusschema

Advertentie

De volkstelling is in wezen een proces in twee stappen, waarbij een huislijst en nummering worden gevolgd, gevolgd door de daadwerkelijke bevolkingsopsomming. De inventarisatie en nummering van de woningen vindt plaats in het midden van het jaar voorafgaand aan het volkstellingsjaar. De telling van de bevolking, zoals eerder vermeld, vindt plaats in twee tot drie weken van februari.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

De cijfers die door de Census worden onthuld, vertegenwoordigen de bevolking van India zoals op slag van middernacht op 1 maart in het Censusjaar . Om rekening te houden met de geboorten en sterfgevallen die tijdens de opsommingsperiode in februari hebben plaatsgevonden, gaan de tellers in de eerste week van maart terug naar de huishoudens om herzieningen uit te voeren.

Er zijn ook verschillende tussenstappen en de voorbereidingen voor de volkstelling beginnen meestal drie tot vier jaar van tevoren. Het verzamelen en publiceren van alle gegevens duurt ook maanden tot enkele jaren.

Advertentie

Een groot deel van het werk voor de volkstelling van 2021 was voltooid voordat Covid-19 het land bereikte. Aanvankelijk werd voorgesteld om een ​​volledig digitale oefening te zijn, waarbij alle informatie door de tellers in een mobiele app zou worden ingevoerd. Vanwege 'praktische problemen' werd later echter besloten om het in de 'mix-modus' uit te voeren, met behulp van de mobiele app of de traditionele papieren formulieren.

In Uitgelegd | India wordt 's werelds dichtstbevolkte natie: wat zit er achter de bevolkingsaantallen?

Covid sloeg in maart 2020 toe in India terwijl de woningtelling op 1 april zou beginnen. Lockdown werd opgelegd slechts een week voordat de woningtelling zou beginnen.

Wat echter onverklaarbaar was, is het niet hervatten van de Census-oefening in 2023, zo niet in 2022 zelf. De meeste normale activiteiten waren medio 2022 hersteld na het afnemen van de derde golf van de pandemie.

Tijdlijn nog onzeker

“Er moeten heel goede redenen zijn om de Census dit jaar niet af te ronden, hoewel ik niet weet wat die zouden kunnen zijn. Het belang van deze oefening kan niet genoeg worden benadrukt. De robuustheid van de meeste van onze recente sociale en economische gegevens is waarschijnlijk niet van het niveau dat we zouden willen handhaven. En dat heeft overal gevolgen', zegt PM Kulkarni, een doorgewinterde bevolkingswetenschapper en voormalig professor aan de Jawaharlal Nehru University.

Interessant is dat veel andere landen hun volkstelling tijdens of na de pandemie hebben uitgevoerd. Deze omvatten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Natuurlijk is de Indian Census een veel grotere en ongelooflijk complexere oefening. Bijna 30 lakh-tellers moeten naar schatting 33 crore-huishoudens bezoeken om bijna 140 crore-mensen te tellen en tal van andere demografische en economische gegevens te verzamelen. Toch had 2023 een ideaal moment kunnen zijn om de Census uit te voeren en verdere vertragingen te voorkomen.

Advertentie

Vorige week heeft het Census-bureau een gedetailleerd document vrijgegeven over de Indiase Census-oefeningen sinds 1981 ter gelegenheid van het 150e jaar van zijn activiteiten (het begon te werken in 1871). Het heet 'A Treatise on Indian Censuss since 1981' en bevat ook een hoofdstuk over de volkstelling van 2021. Het hoofdstuk, dat het meest recente officiële woord over de volkstelling van 2021 vertegenwoordigt, klaagt over de verstoring veroorzaakt door de pandemie, maar zegt dat de pauze op andere manieren nuttig zou kunnen zijn.

“…deze situatie bood ook de gelegenheid om de instrumenten voor het uitvoeren van de volkstelling opnieuw te onderzoeken door middel van innovatie en nieuwe initiatieven met behulp van technologie”, staat er.

Advertentie

Maar zelfs dit document geeft geen specifieke datum voor het voltooien van de oefening, waarmee ik alleen de hoop uitsprak dat het “binnenkort” zou gebeuren.

Lees ook

Wat het Dansende Meisje-beeldje van Mohenjodaro ons vertelt over de prehistorische…

Gedragscode voor ambtenaren: een overzicht

Waarom heeft de RBI biljetten van Rs 2.000 ingetrokken? =450,250″ />Wat is de FIPIC-top die premier Modi bijwoonde in Papoea-Nieuw-Guinea?

“De pandemie van Covid-19 zorgde voor ontwrichting in veel aspecten van het leven, waaronder het uitstel van de Census of India. Maar het is te hopen dat de ervaringen die tijdens de periode zijn opgedaan met het ontwikkelen en innoveren van digitale producten in de Census-organisatie, een grote bijdrage zullen leveren aan het uitvoeren van de onvoltooide taak van de 16e digitale volkstelling van India, zegt het.

©. De Indian Express (P) Ltd