Hur man spelar Diablo 1 på en modern dator för Retro Hack and Slash Fun

0
67
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Med ankomsten av Diablo IV precis runt hörnet finns det ingen bättre tid att blåsa bort dammet det första Diablo-spelet att uppleva den ursprungliga historien. Ännu bättre, du kan spela den med moderna förbättringar, tidigare ospelbara karaktärer och mer.

Innehållsförteckning

Varför spela Diablo nu?
Hur man spelar Diablo på en modern dator
Börja med att ta en kopia från GOG.com
Modernisera sedan Diablo med DevilutionX-översynen
Några nybörjardiablo-tips för att hålla dig vid liv< br>

Varför spela Diablo nu?

Diablo släpptes först i januari 1997 av Blizzard Entertainment men var en skenande bästsäljare redan innan den kom ut på hyllorna. Titeln förbeställdes nästan en halv miljon gånger fram till släppet i januari och fortsatte sedan med att sälja mer än en miljon exemplar i slutet av året. Inom två år hade den sålt två miljoner exemplar.

Originalet skapade en framgångsrik franchise som inkluderar Diablo II (2000), Diablo III (2012), Diablo IV (2023) och ett mobilspel, Diablo Immortal (2022). Även expansioner som Diablo II: Lord of Destruction (2001) och Diablo III: Reaper of Souls (2014) och Rise of the Necromancer (2017) var bästsäljare. Och 2021 släppte Blizzard en helt remastrad version av Diablo II, Diablo II: Resurrected, som förde 2000-erans klassiker in i modern tid.

Med alla dessa alternativ, varför spela originalversionen nu? Du kan säkert hoppa över det och dyka direkt in i Diablo IV efter lanseringen den 6 juni 2023. Eller kanske bara spela Diablo III för att känna att du kommer igång för att njuta av Diablo IV.

Med några moderniseringar är Diablo en engagerande dungeon-crawler.

Trots grafiken från 1990-talet är Diablo fortfarande värd att ta en tur idag. Du spelar inte bara ett actionrollspel (ARPG) som har påverkat historien om videospelsdesign (inklusive de bästsäljande ARPGs som kom efter det, som Path of Exile, Torchlight, Grim Dawn och mer), du dyker in i historien om Diablo-serien.

Och som sagt, det är inte så lång spelupplevelse. Att spela igenom nyare spel i serien kan ta veckor (och att optimera dina byggen kan ta ännu längre tid), men du kan spela Diablo på några kvällar eller under en långhelg.

Utöver att uppleva ett av de mest inflytelserika videospelen från det sena 1900-talet, kommer du att få fylla i lore luckor och möta spelets originalbesättning. När allt kommer omkring, hur kan du verkligen njuta av att vifta Wirt’s Leg i Diablo II och Diablo III (och möjligen i Diablo IV också, om det dyker upp påskägg) utan att träffa Wirt själv?

Så kom för den gamla skolans grova dungeon-crawler-atmosfären och stanna kvar för insikter i djupa referenser till tidiga Diablo-lore.

Hur man spelar Diablo på en modern dator

Med några tips och tricks är det lätt att köra Diablo på en modern Windows-dator. Innan vi gräver in, låt oss nämna en metod som kan tyckas vara en enkel metod men som till slut blir alltför kinkig och komplicerad.

Om du råkar ha ett originalspel (som i den ursprungliga CD-ROM-baserade utgåvan) i en garderob någonstans, är det lite jobbigt att ta det från status som släppt 1997 till att spela smidigt- nu status.

Du måste hämta data från CD-ROM-skivan, installera den i kompatibilitetsläge, använda en cd-crack, korrigera spelet (Blizzard har fortfarande den senaste 2001-era Diablo-patchen tillgänglig på sin FTP-server), och sedan därifrån måste du patcha och modifiera det bara för att komma i närheten av där vi ska börja processen nedan.

Trots att du har en dammig kopia av Diablo här omkring någonstans hoppade jag över hela processen, och det borde du också. Istället kommer vi att använda en uppdaterad kopia av Diablo med tillstånd från Good Old Games (GOG.com) och sedan ladda upp den med ett riktigt häftigt projekt med öppen källkod.

Börja med att ta en kopia från GOG .com

Istället för att tjafsa med gamla CD-ROM-skivor, uråldriga DRM och tjata på internet efter långa övergivna patchar, finns det ett mycket enklare sätt att spela Diablo på en modern dator. Redan 2019 nådde GOG en överenskommelse med Blizzard om att återpublicera Diablo som en del av dess stora bibliotek av, ja, gamla bra spel.

För en mycket rimlig $9,99 kan du hämta en kopia av Diablo som inkluderar basspelet, den mycket populära expansionen Hellfire, och några buggfixar och stöd för moderna skärmupplösningar.

GOG-versionen kan skalas för att passa din skärm, men bredbildsskalning är knäpp.

Här är versionerna du kan spela med den GOG-ompaketerade Diablo-installationen:

  • Diablo — Den här versionen inkluderar moderna buggfixar, högupplöst skärmstöd och LAN-baserad multiplayer (med stöd för upp till 4 spelare).
  • Diablo (Klassisk) — Detta är den ursprungliga Diablo som frysts i tid sedan 2001. Den använder den ursprungliga SVGA-grafiken, och du kan fortfarande komma åt Battle.net för gammaldags Diablo-samarbete. Du kommer till och med få en skur av nostalgi när storleksändringen för upplösningen flyttar dina Windows-skrivbordsikoner överallt!
  • Hellfire — Den här versionen staplar den uppdaterade Diablo med Hellfire-expansionen. Det finns ingen Battle.net-åtkomst (eller multiplayer alls), men den stöder högupplösta bildskärmar.

Ett snabbt ord om Hellfire eftersom det inte bara är ett bra tillägg, utan det har också en intressant historia. Hellfire är ett icke-kanoniskt expansionspaket till det ursprungliga Diablo-spelet skapat av programmerare på Synergistic Software, en division av spelindustrins titan Sierra Entertainment, i november 1997.

Hur kom den här expansionen mellan utveckling och studior till? Blizzard hade valt att fokusera på Diablo II, snarare än ett expansionspaket för Diablo. Men vid den tiden ägdes Blizzard och Sierra båda, vid den tiden, av ett paraplyföretag Comp-U-Card Internationa (CUC). Medan Blizzard hade starka åsikter om var dess energi skulle fokuseras, ville CUC-cheferna inte lämna Diablos skenande framgång på bordet medan de väntade på ett helt nytt andra spel.

Det verkar nästan obegripligt i det moderna spel- och upphovsrättsklimatet för en förläggare att släppa ett expansionspaket för en annan förlags bästsäljande immateriella rättigheter (även med bakgrundshistorien om moderbolaget som satsar). Men Sierra och Blizzard-utvecklare träffades och kom överens om hur expansionen skulle ta form och vilka begränsningarna var av respekt för Diablo II-utvecklingsbågen. Således blev Hellfire ett officiellt men icke-kanoniskt tillägg till Diablo-universumet. (Du kan läsa mer om detta på Diablo Wiki.)

Expansionspaketet innehåller två nya fängelsehålor, en handfull ytterligare uppdrag, extra spelobjekt, en större och tuffare slutboss och några gränssnittsförbättringar. Den introducerar också karaktärsklassen Monk, som avrundar den grundläggande Diablo-listan av Warrior, Rogue och Sorcerer. Även om Blizzard begränsade Sierra-utvecklarna från att inkludera mer än en extra klass i Hellfire, är en Bard and Barbarian-klass undangömd i koden. (I nästa avsnitt kommer vi att diskutera hur man spelar dessa dolda klasser utan att ändra några filer.)

Du kan ladda ner Diablo från GOG och stanna där och njuta av GOG Diablo-startprogrammet, förbättringarna och den medföljande Hellfire-expansionen. Men jag hoppas att du inte kommer att sluta där eftersom det är otroligt enkelt att modernisera Diablo för en mycket bättre spelarupplevelse.

Modernisera sedan Diablo med DevilutionX-översynen

Även om enkelheten att bara tappa tio dollar på GOG Diablo-paketet är svår att slå, finns det ett Diablo-moderniseringsprojekt som du måste kolla in om du överhuvudtaget menar allvar med att ge Diablo en genomgång.

< p>Den hemliga såsen är DevilutionX, en port till den ursprungliga Diablo-spelmotorn. DevilutionX är inte det kompletta spelet—du behöver fortfarande antingen den ursprungliga Diablo-skivan eller GOG-nedladdningen för att komma åt nyckeltillgångar. Men det är ett helt omarbetat sätt att köra spelet som introducerar en tvättlista med välkommen förbättringar. Om du vill ha hela listan, kolla in ändringsloggen och wikimanualen, men här är några höjdpunkter.

Med DevilutionX stöder Diablo nu både LAN-spel med TCP/IP och ZeroTier för enkelt fjärrspel utan några brandväggsregler (och dessa förbättringar utökas till Hellfire också). Jag rekommenderar dock att du håller dig till LAN-spel eller fjärransluter till vänner du har förplanerat ett Diablo-spel med, eftersom slumpmässig fjärrmatchning av Diablo är ungefär lika bra som du förväntar dig.< /p>

Stödet för helskärm med hög upplösning är också mycket bättre än GOG-versionen. GOG-versionen sträcker ut din vy för widescreen om du vill, men DevilutionX-versionen kommer att skala den ordentligt på ett helt naturligt sätt trots spelets ursprungliga 4:3-upplösning.

Dessutom finns det massor av buggfixar som jämnar ut saker bakom kulisserna. Du kan också modifiera tangentkombinationer, använda en gamepad, springa på stan (du har ingen aning om hur långsam promenad i stan känns förrän du kan springa) och automatiskt plocka upp guld, drycker och redskap. Det finns massor av andra livskvalitetsförbättringar som numeriska värden för din hälsa och mana, samt en upplevelsefält.

Och det finns ett förvaringsutrymme! Officiellt dök inte förvaringsfunktionen upp i Diablo-spel förrän Diablo II. Tro det eller ej, “stash” i originalspelet slängde du bara dina grejer på marken som om du körde en evig medeltida gårdsrea.

Bortom de vildaste drömmarna hos gamla Diablo-spelare, ett ordentligt förvaringsutrymme.

Föremålen försvann inte, så spelarna samlade upp sina överflödiga redskap och drycker i de tomma utrymmena runt om i stan och gick och letade senare. Om det låter hemskt kan jag försäkra dig att det var det. Men det var allt vi hade, så vi gjorde det.

Med DevilutionX kan du komma åt dina förvaringsutrymmen genom att prata med stadskvinnan Gillian. Inte bara kommer hon att hålla ditt byte åt dig, utan allt guld du lämnar med henne är tillgängligt för alla försäljare i stan, så du behöver inte bära runt det. Jag vet, jag vet, det låter otroligt ålderdomligt att inte ha ett lager eller en universell plånbok, men kom ihåg att Diablo kom ut förra seklet.

Men nog hyping DevilutionX, här är hur du drar fördel av det på din Windows-dator. Först och främst måste du installera Diablo med GOG-installationsprogrammet så att vi kan komma åt dessa viktiga tillgångar. Utan dessa tillgångar kommer porten inte att fungera alls.

När du har installerat GOG-versionen av Diablo installerar du den senaste Windows-x86_64-versionen av DevilutionX. Det är en bärbar app, så du behöver bara extrahera ZIP-filen till en plats som du väljer.

När du har extraherat den måste du kopiera fem nyckelfiler från Diablos installationskatalog till DevilutionX-katalogen. Om du använde standardinstallationskatalogen för GOG, finns alla filerna i C:GOG GamesDiablo .

Den första filen, DIABDAT.MPQ , finns i roten till installationskatalogen&#8212 ;det här är kärnan i Diablo-spelpaketet. Resten av filerna, hellfire.mpq , hfmonk.mpq , hfmusic.mpq och hfvoice.mpq , finns i /Diablo/hellfire/.

Kopiera dem alla till rotkatalogen där du extraherade DevilutionX-filerna. När du är klar bör katalogen ha de fem markerade MPQ-filerna, som visas nedan.

Här är en rolig bit av trivia om MPQ-filformatet. Det är ett anständigt filformat som används i Blizzard-spel uppkallat efter den tidigare Blizzard-företagsdirektören och huvudprogrammeraren Mike O’Brien. Filtillägget är en förkortad version av “Mo’PaQ” vilket är en förkortning av “Mike O’Brien’s Pack. ” Filtypen utvecklades för Diablo och användes i alla efterföljande Blizzard-spel.

Med dina Mike O’Brien-paket på plats kan du köra devilutionx.exe för att starta spelet. Du kan välja att spela den som den är direkt utanför porten—en mer eller mindre vaniljupplevelse med en korrekt skalad helskärmsupplevelse, buggfixar och ett förbättrat användargränssnitt och tangentbindningar. Eller, om du vill, kan du hoppa direkt in i inställningarna innan din första genomgång och växla mellan alla de funktioner som nämns ovan, som automatisk guldupptagning och mer.

Om du väljer super- förbättrad upplevelse, glöm inte att aktivera “Test Barbarian” och “Test Bard” alternativ i inställningsmenyn. Detta kommer att aktivera klasserna Barbarian och Bard för både Diablo och Hellfire (även om Monk-klassen endast kommer att visas i Hellfire).

Några nybörjardiablo-tips att behålla Du lever

Det är ett tufft spel . Må inte dåligt om du ser den här skärmen ofta.

Äldre videospel straffar ofta på ett sätt som överraskar människor som inte är bekanta med gamla spelkonventioner och begränsningar, och Diablo är inget undantag. Så hellre än att låta dig flaxa om, här är några solida nybörjartips som kommer att göra det lite lättare att hämta Diablo för första gången (eller efter 20+ år).

Prata med alla . Uppdrag utlöses av konversationer. Om du inte pratar med stadsbor kommer du att vandra runt uttråkad och fundera på om du ska leta upp en Diablo-genomgång. Om det känns som att ingenting händer har du inte pratat med tillräckligt många.

Allt händer i stan.Du kanske är van vid expansiva moderna spel, men Diablo är mer kompakt. Hela spelet utspelar sig i staden Tristam och fängelsehålorna och katakomberna under den. Slösa inte tid på att försöka ta dig loss från staden för att gå galavant, all action är nära hemmet.

Peta runt överallt.Det finns en karta när du befinner dig i fängelsehålor (tryck på TAB-tangenten för att aktivera överlägget). Men kartan visar bara grundläggande saker som väggkanter, dörrar och trappor. Till skillnad från moderna spel med aktiva uppdragsmarkörer kräver Diablo att du letar runt för att hitta allt. Förbise inte sprickor i väggen eller saker som ser malplacerade ut.

Spara ditt spel ofta. Snabbsparning när du spelar med DevilutionX är F2. Det finns inga automatiska besparingar. Om du glömmer att spara i en timme och dör, är det en timmes förlorade framsteg. Superfrustrerande om du hittat ett bra vapen, eftersom vapenfall är slumpmässiga.

Använd choke-punkter och terräng för att hålla tillbaka fiender.Även om du aldrig ser det på skärmen, använder Diablo ett schackbrädeliknande rörelserutnät (möjligen en rest av den ursprungliga turbaserade designen för tidiga utveckling). Fiender kommer mot dig på det här rutnätet, och om du placerar dig precis utanför en dörrkarm eller bakom en sarkofag kan du hindra dem från att omge dig.

Använd stadsportaler frikostigt. >Ha alltid minst en stadsportalsrulle till hands. Utan en stadsportal kommer du att lägga outhärdlig tid på att backa genom nivåer som du redan har rensat. Och om du är tuff är det ett måste att gå tillbaka till stan för att besöka healern Pepin och köpa fler drycker.

Reparera din utrustning. I början, när du använder grundläggande byte som du öste bort från fängelsehålan och spendera pengar på reparationer är inte så vettigt—nästa träklubba eller generiska dolk är precis runt hörnet. Men så fort du får bättre utrustning, var uppmärksam på hållbarheten och låt smeden Griswold reparera den.

Låt inte Wirt stressa dig.På norra sidan av staden finns en ung köpman som heter Wirt. Han debiterar dig 50 guld för att se hans senaste och bästa fynd. Men i det tidiga spelet är det inte ens värt att titta på eftersom hans byte är för dyrt för dig att köpa.

Dessutom förnyas föremålet bara om du köper den gamla eller ger dig ut på äventyr i fängelsehålorna och jämna ut din karaktär till en jämn nivå. Att titta på hans lager tio gånger i rad och hoppas på något nytt kommer att slösa bort 500 guld för ingenting.

Läs manualen. Det var evigheter sedan videospel kom med omfattande manualer, men Diablo kommer från en videospelsera när omfattande manualer var en del av upplevelsen (och speldesigner förväntade sig att du skulle läsa dem). Visst, du kan bara läsa Diablo-wikis online eller Google slumpmässiga frågor, men om du går all-in på retroupplevelsen bör du kolla in manualen som följer med GOG-nedladdningen.

Diablo-manualen är fylld med konstverk och sida efter sida med spelkunskaper. Blizzard Entertainment

Det är nästan 80 sidor med spelinstruktioner, tips, konstverk och omfattande Diablo-kunskaper. Det är en kvarleva från en tid då speldesigners omöjligen kunde få plats med allt de ville ha i själva spelet och använde extra material för att färdigställa saker och ting. Om du tar dig tid att läsa igenom manualen kommer du att se referenser och föraningar om saker som händer under de kommande tjugo åren av Diablo-serien.

I slutändan, om du avslutar originalet Diablo, bra. Men om du inte gör det, ens att vandra runt för att besöka stadsborna och en delvis genomgång tillsammans med en titt på all kunskap i den gamla manualen kommer att ge dig en uppskattning för franchisen (och alla små referenser och påsk ägg i de senare spelen).

LÄS NÄSTA

  • › Så här spelar du dina favorit-NES, SNES och andra retrospel på din dator med en emulator
  • › Så här fixar du Ubuntu-inloggningsslingan
  • › Gränsen mellan ChatGPT och Bing Chat suddas ut
  • › Ytterligare en lag om rätt till reparation har precis antagits i USA
  • › Googles nya AI-webbsökning lanseras till vissa människor
  • › 5 anledningar till att ditt småföretag behöver ringcentralen
  • › Windows 11 ändrar en del emoji, inklusive bajs 💩